Skip to content
Comazuipen

Comazuipen

Wanneer je zoveel drinkt dat je bewusteloos raakt, wordt dat comazuipen genoemd. Dit is ernstige alcoholvergiftiging. Binge-drinken betekent dat je in korte tijd heel veel alcohol drinkt.

Wat is alcoholvergiftiging?

Er zijn verschillende vormen van een alcoholvergiftiging en bij de een treedt alcoholvergiftiging eerder op dan bij de ander. Als je veel drinkt en moet overgeven is dat al een vorm van alcoholvergiftiging.

Bij ernstige alcoholvergiftiging heb je zoveel alcohol in je bloed dat je zenuwstelsel wordt verdoofd, waardoor je ademhaling kan stoppen en je bewusteloos kunt raken.

Van alcohol word je dom?

Het is heel belangrijk dat je niet te jong begint en niet te veel drinkt. Je hersenen ontwikkelen zich tot je ongeveer 25 bent. Alcohol verstoort deze ontwikkeling, waardoor de verbindingen in je hersenen minder goed worden aangelegd. Daar kun je de rest van je leven last van houden. Een avondje veel drinken, is dus een flinke tik voor je hersenen.

Een black-out krijgen

Als je te veel drinkt, kun je ook een black-out krijgen. Dit wil zeggen dat je de volgende dag niet meer weet wat er gebeurd is. De herinneringen komen later ook niet meer terug.

Praat over alcoholgebruik

Maak je je zorgen over je eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders? Praat er dan over over met iemand die je goed kunt vertrouwen. Over je eigen alcoholgebruik kun je ook praten met je huisarts.

Je kunt ook anoniem bellen of chatten met iemand van Alcoholinfo.nl: 0900-1995 (10 ct p/m).

Is iemand bewusteloos?

Als iemand niet meer aanspreekbaar is of bewusteloos raakt, bel dan direct 112. Blijf bij elkaar, houd elkaar in de gaten en vraag eventueel een volwassene om hulp.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten