Skip to content
Zwart of wit werken

Zwart of wit werken

Zwartwerken, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent het nou precies? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is witwerken?

Als je werkt, moet je belasting betalen en betaal je sociale premies voor als je ziek wordt. Je werkgever houdt dat in van je brutoloon. Op je loonstrook kun je zien wat je brutoloon is en hoeveel belasting en sociale premies je betaalt. Het bedrag dat je overhoudt, krijg je maandelijks op je rekening gestort. Dat is je nettoloon. Als je op deze manier bij een baas werkt, werk je 'wit'.

Witwerken

De voordelen van witwerken:

  • Je hebt recht op betaling als je ziek bent.
  • Je hebt recht op vakantiedagen.
  • Als je een ongeluk krijgt op je werk, ben je verzekerd.

Als je geen vast aantal uren werkt, gelden andere regels. Vraag dan even na bij je werkgever hoe het geregeld is met vakantiedagen en wat je krijgt uitbetaald als je ziek wordt.

Zwartwerken

Als je zwartwerkt, krijg je meestal contant betaald. Je hebt geen recht op een contract. Als je zwartwerkt betaal je geen belasting en sociale premies en krijg je geen loonstrook. Je bent ook niet verzekerd en je krijgt geen ziekte- en vakantiegeld.

Nadeel van zwartwerken

Zwartwerken is verboden, maar toch wordt het veel gedaan. Het kost de werkgever minder geld en zelf krijg je meer, omdat je geen belasting en premies betaalt. Dat klinkt misschien als een voordeel, maar dat is het eigenlijk niet. Je werkgever hoeft namelijk niets voor je te doen als je een ongeluk krijgt of ziek wordt.

Kijk voor meer informatie over zwartwerken op FNVJong.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten