Skip to content
Scheiding en gevoelens

Scheiding en gevoelens

Als je ouders vertellen dat ze gaan scheiden, kun je het gevoel hebben dat je wereld instort.

Veel voorkomende gevoelens bij scheiding

Het is heel normaal dat er van alles door je heen gaat als je hoort dat je ouders uit elkaar gaan. Dit kan voor iedereen anders zijn. Misschien voel jij je:

  • verdrietig, omdat je gezin uit elkaar valt;
  • onzeker, over hoe je leven er vanaf nu uit gaat zien;
  • bang, dat je vader of moeder jou ook zomaar achterlaat;
  • boos, omdat je ouders jou dit aandoen;
  • opgelucht, omdat de ruzies nu eindelijk voorbij zijn.

Hoe lang duren deze gevoelens?

Iedereen verwerkt een scheiding op zijn eigen manier en op een eigen tempo. Het is dus voor iedereen anders hoe lang deze gevoelens aanhouden. En als een scheiding lange tijd in beslag neemt is het logisch dat het steeds weer gevoelens oproept bij je.

Ligt het aan mij?

Misschien voel je je schuldig en vraag jij je af wat je had kunnen doen om je ouders bij elkaar te laten blijven. Vergeet nooit: het is niet jouw schuld dat je ouders uit elkaar zijn. En het is ook niet aan jou om hen weer gelukkig te maken. Dat moeten je ouders echt zelf doen. Zij gaan als partners uit elkaar, maar blijven wel jouw ouders.

Praat over je gevoel

Wat voor gevoelens je ook hebt, ze mogen er allemaal zijn. Stop ze niet weg, omdat je je vader of moeder er niet mee lastig wilt vallen. Praat erover. Het is fijn als je iemand in vertrouwen kan nemen zodat je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat kan een leraar, tante of een van je ouders zijn. Iemand bij wie je op je gemak voelt.

Wil je liever praten met iemand die je niet kent? Bel dan met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450. Of ga naar het forum op de website VillaPinedo.nl. Ook de informatie op de website Nji.nl of Ouders-uit-elkaar.nl kan je verder helpen.

Praten met je huisarts

Sommige jongeren krijgen depressieve gevoelens, eet- en slaapproblemen, woede-uitbarstingen, hebben geen zin om met mensen af te spreken, voelen zich moe en lusteloos, of willen zichzelf juist pijn doen. Als je dit herkent, maak dan een afspraak met je huisarts.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten