Skip to content
Ruzie tussen je ouders

Ruzie tussen je ouders

Ruzie tussen je ouders is nooit leuk, vaak zit je daar als kind tussenin. Als je ouders ruziën door een scheiding voel je waarschijnlijk nog eerder dat je er tussenin staat dan wanneer jullie gewoon bij elkaar wonen.

Mijn ouders ergeren zich aan elkaar

Misschien is je vader boos op je moeder, of andersom. Of misschien zijn ze wel boos op elkaar. Als ze erg kwaad zijn, is het voor hen misschien moeilijk om dat voor zich te houden.

Een kant kiezen?

Als je moeder jou vertelt wat ze allemaal stom vindt aan je vader, of andersom, hoef je daar niet op te reageren. Je ouders mogen jou nooit vragen om een kant te kiezen. De ruzie is iets tussen je ouders en zij mogen jou hier niet bij betrekken en tegen jou gemene dingen zeggen over elkaar.

Praat erover

Probeer met je ouders te praten over hoe hun geruzie voor jou voelt. Leg duidelijk uit dat:

  • je niet betrokken wilt worden bij hun ruzie;
  • je geen kant wilt kiezen;
  • het jou erg verdrietig maakt.

Praat met iemand die je vertrouwt. Die kan jou helpen om je ouders te laten weten hoeveel last jij ervan hebt als zij negatief over elkaar praten. Of bel met De Kindertelefoon: 0800-0432. Je kunt ook met hen chatten op Kindertelefoon.nl. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Mijn ouders negeren elkaar

Het kan zijn dat je ouders na hun scheiding ruzie hebben en toch samen op je verjaardag komen, omdat ze denken dat jij dat fijn vindt. Of allebei naar een wedstrijd komen kijken.

Als ze zo boos zijn op elkaar dat ze niet normaal kunnen praten, zeggen ze misschien helemaal niets tegen elkaar. Maar negeren kan voor jou net zo erg voelen als ruzie maken.

Heb je het liever anders geregeld? Vertel dan wat jij graag wilt, en maak er goede afspraken over.

Tip: schrijf een brief

Als je het moeilijk vindt om je ouders duidelijk uit te leggen hoe jij je voelt, laat ze dan de open brief lezen op VillaPinedo.nl. De brief is door jongeren met gescheiden ouders geschreven.

Op VillaPinedo.nl staan ook andere brieven die je aan je ouders kunt geven. Bijvoorbeeld als je geslaagd bent en je niet zeker weet of je ouders straks allebei bij je diploma-uitreiking aanwezig zijn. Je kunt deze brieven natuurlijk ook als voorbeeldbrief gebruiken voor een eigen brief.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten