Skip to content
GHB

GHB

GHB is een vloeibare drug en kan een ontspannen en prettig gevoel geven. Het gebruik van GHB kan ook onprettig en gevaarlijk zijn. De effecten zijn namelijk voor iedereen verschillend en het is lastig om de juiste hoeveelheid in te nemen.

Dosering van GHB

Het doseren van GHB is erg lastig. Er zit weinig verschil tussen net genoeg en te veel GHB. De effecten zijn ook afhankelijk van je lichaamsgewicht, de hoeveelheid voedsel in je maag en ervaringen met het middel. Neem in elk geval nooit een heel buisje in. Ook een half buisje kan al te veel zijn.

Nadelige effecten van GHB

  • Braken, stuiptrekkingen, tijdelijk geheugenverlies en duizeligheid.
  • Je kunt bewusteloos raken (coma).
  • Je bent kwetsbaarder waardoor anderen misbruik van je kunnen maken.
  • Het kan zijn dat je niet meer goed voor je zelf kunt zorgen en de hulp van anderen nodig hebt.
  • Je loopt mogelijk hersenschade op waardoor je last kunt krijgen van concentratieproblemen, geheugenproblemen en leerproblemen.
  • Je kunt verslaafd raken en hierdoor is het erg moeilijk om te stoppen met GHB. De ontwenningsverschijnselen van GHB kunnen erg gevaarlijk zijn. Wil je stoppen met dagelijks gebruik, overleg dan altijd met een arts.

GHB in combinatie met alcohol of andere middelen

Gebruik geen andere middelen of alcohol in combinatie met GHB. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op outgaan, of zelfs op overlijden. Zo kan bij de combinatie alcohol en GHB de ademhaling onderdrukt worden en zelfs helemaal stoppen.

Kijk voor meer informatie over de werking en effecten van GHB op de website Drugsenuitgaan.nl

GHB in je drankje

Omdat GHB een vloeibare drug is, kun je het in een drankje doen. Let daarom goed op of je niet per ongeluk het glas van iemand anders pakt. Ook kan het voorkomen dat iemand deze drug in je drankje doet als je even niet op let.

Voel je je misselijk, suf of duizelig worden en vermoed je dat je GHB hebt binnengekregen? Ga dan direct naar iemand die je in de gaten kan houden en zo nodig hulp kan inschakelen.

Aangifte doen na misbuik

Als je aangifte wilt doen, zorg dan dat je gelijk je urine opvangt. Bewaar deze in de koelkast. Op die manier kan er gekeken worden of er GHB in je lichaam zat. Dit is geen bewijs voor onvrijwillige inname, maar de politie kan wel contact opnemen met de horecagelegenheid zodat men daar beter op gaat letten. Ook kan het voor jezelf fijn zijn om zekerheid te hebben of je inderdaad GHB binnen hebt gekregen of dat je toch teveel gedronken had.

Hulp bij het stoppen

Voor nog meer informatie of hulp bij het stoppen kun je ook bellen, chatten of mailen met de Drugs Infolijn: 0900-1995 (10 ct. p/m+ kosten mobiele telefoon).

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten