Skip to content

Van school gestuurd?

Wanneer word je van school gestuurd?

Scholen sturen niet graag leerlingen weg. En zeker niet meteen. Het schoolbestuur zal je altijd eerst waarschuwen als je je misdraagt. Ook nodigen ze jou en je ouder(s) uit voor een gesprek met de mentor of de decaan. Samen bespreek je wat de gevolgen zijn van je gedrag en hoe je dat kunt oplossen. De school zal je vertellen dat het mogelijk is dat je geschorst wordt.

Wat is de procedure bij wegsturen?

Wanneer het schoolbestuur definitief besluit om je van school te sturen, moet het bestuur je ouder(s) een brief sturen met daarin de reden waarom je van school gestuurd wordt. Het schoolbestuur moet ook duidelijk vermelden hoe je ouders bezwaar kunnen maken tegen het besluit. Ook moet het schoolbestuur de onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaar inlichten.

Wat gebeurt er als je weggestuurd wordt terwijl je nog leerplichtig bent?

Volg je basisonderwijs dan moet het schoolbestuur proberen een andere school voor je te vinden. Volg je voortgezet onderwijs dan is het schoolbestuur dat zelfs verplicht.

Meer informatie

www.rbl-hollandrijnland.nl

www.onderwijsinspectie.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Wel of geen prik?

Wel of geen prik?

Heb je een uitnodiging gehad en twijfel je over het halen van een vaccinatie? Bespreek je zorgen via de chat.

Lees meer over Wel of geen prik?
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten