Skip to content

Puistjes

Puistjes zijn vervelend. En bijna iedereen heeft er wel eens last van. Vooral in de puberteit. De medische term voor puistjes is 'acne'.

Hoe ontstaat acne?

Je lichaam maakt hormonen aan die zorgen voor het aanmaken van talg. Talg maakt de huid vettig. Dit houdt je huid gezond, maar soms raken hierdoor de talgklieren (poriën) verstopt. Dan krijg je mee-eters. Als die ontstoken raken, krijg je puistjes. Je krijgt dus geen puistjes van vet en ongezond eten of van veel zweten, dat is een fabeltje.

Wanneer en hoelang je puistjes krijgt verschilt per persoon, maar de meesten krijgen puistjes tussen hun 12de en 25ste. Meisjes gemiddeld rond hun 14de en jongens gemiddeld rond hun 16de.

Tips tegen puistjes

  • Was je gezicht elke dag met lauwwarm water. Gebruik zo min mogelijk zeep. Dep je gezicht voorzichtig droog (niet hard wrijven).
  • Gebruik liever geen make-up op de plaatsen waar puistjes zitten. Kies voor make-up op waterbasis. Verwijder make-up niet met een reinigingsmelk, maar met lauwwarm water.
  • Er zijn veel middeltjes te koop tegen jeugdpuistjes, maar ze helpen lang niet altijd of bij iedereen. Ze kunnen de puistjes zelfs verergeren. Als je toch graag een reinigingsmiddel of crème wilt gebruiken, kies dan een product op waterbasis.

Hoe knijp ik puistjes uit?

Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.

Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).

  • Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels.
  • Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes.
  • Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.

Is er een medicijn tegen acne?

Helaas, er is nog geen wondermiddel tegen acne. Maar er zijn wel allerlei middeltjes, zalfjes en vitaminen te koop die het minder erg kunnen maken. Vraag hiernaar bij de drogist of apotheek. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen.

Als je echt veel last hebt van puistjes, kun je het beste naar de huisarts gaan. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een schoonheidsspecialist.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten