Skip to content
Een mooi gebit

Een mooi gebit

Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Het is dus belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, want een gezonde mond is gezond voor je lichaam.. Maar hoe doe je dat?

Tips voor een gezond gebit

Suiker wordt door bacteriën in je mond omgezet in zuur. Dit zuur tast het glazuur van je tanden aan. Daardoor krijg je gaatjes. Hoe vaker je iets zoets eet of drinkt, hoe slechter voor je gebit.

 • Eet en drink niet vaker dan 6 of 7 keer per dag. Dit is inclusief je ontbijt, lunch en avondeten.
 • Maak minstens 1 keer per dag je gebit schoon met een tandenstoker of een rager.
 • Het is beter als je niet vaker dan 1 keer per dag snoep eet.
 • Frisdrank en drinkyoghurt bevatten héél veel suiker. Drink daarom niet meer dan 1 of 2 glazen per dag. Het liefst tijdens een maaltijd of een ander vast moment waarop je eet.
 • Drink bijvoorbeeld water of thee zonder suiker. Dit kan geen kwaad en is nog gezond ook. Dit kan je de hele dag door drinken.

Roken is slecht voor je gezondheid en je tandvlees. Van roken kun je aanslag op je tanden en tong krijgen. Stoppen heeft bovendien nog meer voordelen!

Tips voor tanden poetsen

 • Poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten je tanden. Dus ’s morgens en ’s avonds.
 • Gebruik tandpasta met fluoride erin. Fluoride helpt het glazuur van je tanden beschermen tegen bacteriën en zuur.
 • Het maakt verder niet uit in welke volgorde je je tanden poetst (eerst boven en dan onder, of andersom). Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je alle kanten van je tanden poetst.
 • Reinig elke dag minstens 1 keer tussen je tanden (met een tandenstoker en/of een rager). Je kunt dit voor het poetsen doen of erna.
 • Poets ook de randen van je tandvlees en je tong. Het witte beslag op je tong zijn allemaal bacteriën. Een vieze tong geeft een vieze adem.

Moet ik naar de tandarts?

Ja. Als je goed voor je gebit zorgt is 1 keer per jaar voldoende. De tandarts kijkt per persoon wat nodig is. Sommigen gaan 2 keer per jaar en anderen vaker.

Als je pas naar de tandarts gaat als je kiespijn hebt, ben je vaak te laat en is de kans groot dat er een uitgebreide behandeling (zoals bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling) nodig is, of dat de kies eruit moet. Dat zou jammer zijn.

Een beugel?

Tanden die scheef staan, zijn moeilijker schoon te houden en kunnen daarom sneller gaatjes krijgen. Als je tanden scheef staan, kan een beugel nodig zijn. Praat hierover met je tandarts.

Tanden poetsen als je een beugel hebt

Een gebit met een beugel is moeilijker schoon te houden. Zorg daarom dat je elke dag goed poetst en ook de ruimte tussen je tanden en kiezen schoonmaakt. Je mondhygienist of tandarts geeft je hier graag advies over.

Wat als je bang bent voor de tandarts?

Sommige mensen vinden het niet leuk om naar de tandarts te gaan. Toch is er een verschil tussen het niet leuk vinden en er doodsbang voor zijn. Je kunt zelfs zo bang zijn voor de tandarts dat je er een fobie voor krijgt en helemaal in paniek raakt als je naar de tandarts moet.

Tandartsen weten dat veel mensen bang zijn voor hun afspraak bij de tandarts. Je kunt daarom het best je angst te bespreken met je tandarts. Hij of zij kan vaak met een gewoon gesprek beginnen. Daarna volgt je behandeling. Hij of zij neemt de tijd om je op je gemak te laten voelen. Kalmeringsmiddelen, verdoving of een andere vorm van ontspanning kunnen je hierbij helpen.

Tips bij angst

 • Focus je in de wachtkamer op positieve dingen. Zoals de reden waarvoor je bij de tandarts komt. De tandarts zorgt er namelijk voor dat je gebit mooi en gezond blijft en dat jij er geen last van krijgt.
 • Vertel je tandarts over je angsten en waar je last van hebt.
 • Vraag je tandarts bij elke behandeling om uitleg. Wat gaat hij/zij doen en waarom is dit nodig?
 • Maak duidelijke afspraken over de duur van de behandeling.
 • Overleg met de tandarts om eventueel een dubbele afspraak voor 1 behandeling te maken. Zo kan de tandarts alle tijd voor je nemen.

Wat doet je tandarts?

Het eerste wat je tandarts tijdens je bezoek doet is naar je tanden kijken. Als je je tanden elke dag goed poetst en je goed op je eet- en drinkpatroon let, dan is je gebit meestal wel gezond en mag je weer snel naar huis.

Soms is een behandeling nodig, zoals een gaatje uitboren en vullen. Met een boortje maakt de tandarts het gaatje dan goed schoon. Meestal krijg je van te voren een verdoving. Je krijgt dan een prik in je tandvlees. Daarna vult hij of zij het gaatje met een witte of grijze vulling.

Meer informatie?

Op de website van het Ivoren kruis vind je allerlei folders over tandverzorging.
Ook kun je er zoeken op trefwoord naar meer informatie over bijvoorbeeld behandelingen en andere onderwerpen die te maken hebben met het gebit.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten