Skip to content
Piercings en tattoos

Piercings en tattoos

Als je een piercing of tatoeage wilt, denk je waarschijnlijk vaak na over hoe die eruit moet zien en waar die moet komen.

Nadenken over een tatoeage

Een tatoeage (tattoo) is iets heel persoonlijks. Laat daarom nooit zomaar een piercing of tatoeage zetten, maar denk eerst goed na. Waarom wil je een tatoeage? Lijkt het je nog steeds mooi als je ouder bent en je lichaam van vorm verandert? Praat ook met familie en vrienden. Wat vinden zij ervan?

Heb ik toestemming nodig?

Als je nog geen 16 bent, heb je toestemming nodig van je ouders of verzorgers. Zij moeten mee naar de studio om daar een toestemmingsformulier te ondertekenen.

Ben je zestien jaar of ouder? Dan mag je zelf bepalen of je een tatoeage of piercing neemt.

Waar moet ik op letten?

Het is belangrijk dat het zetten van een piercing of tattoo in een steriele omgeving gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld een soa oplopen of bacteriën kunnen in de wond komen waardoor je huid gaat ontsteken. Het is ook verstandig je tatoeage of piercing goed te verzorgen. Vraag advies van degene die hem zet.

Lip- of mondpiercing

Vooral van lip- en mondpiercings is het risico op infecties groot en de meeste jongeren dragen ze maar kort. Denk daarom goed na of je wel een lip- of mondpiercing wilt.

Hoe vind ik een goede studio?

Betrouwbare tatoeage- en piercingstudio's met een vergunning van de GGD vind je op de website Veiligtatoeerenenpiercen.nl van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wat als ik later toch spijt krijg

Wat als je je tattoeage lelijk vindt of niet meer wilt? Dan kun je hem tegen betaling laten weghalen. Dit gebeurt door laseren en is niet pijnloos. Ook blijf je het altijd nog een beetje zien waar de tatoeage heeft gezeten.

Wat zijn de nadelen van tatoeages en piercings?

Het plaatsen van een tatoeage is pijnlijk. Vervelend is ook dat de huid kan ontsteken. Door een piercing in tong of lippen kun je soms niet meer verstaanbaar spreken. Verder kan het zijn dat je last krijgt met slikken en kauwen. Maar ook als je naar de tandarts moet, zit hij in de weg.

Een tattoo of een piercing neem je voor je leven. Je lichaam en de tattoo worden anders als je ouder wordt, maar de tattoo blijft. En een piercing kan er natuurlijk wel uit, maar het gaatje blijft.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten