Skip to content
Hoe vertel ik dat ik zwanger ben?

Hoe vertel ik dat ik zwanger ben?

Ben je per ongeluk zwanger? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk aan iemand vertelt. Hoe moeilijk je dat ook vindt. Je staat er dan in ieder geval niet meer alleen voor.

Je zwangerschap verborgen houden?

Het heeft geen zin om je zwangerschap geheim te houden. Vroeg of laat merken mensen het toch, omdat je je anders gedraagt of omdat je een dikke buik krijgt. En misschien is het dan te laat om te doen wat je eigenlijk het liefst zou willen.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Is de vader van je kind je partner of heb je goed contact met hem? Vraag hem dan om erbij te zijn als je het je ouders vertelt.

  • Kies een rustig moment.
  • Je kunt het ook eerst alleen aan de ouder vertellen met wie je het makkelijkst praat.
  • Zeg dat je iets wilt vertellen dat je heel moeilijk vindt en dat je hoopt dat je ouders dat begrijpen.
  • Vertel ook dat je hoopt dat je ouders je willen helpen en steunen, welke keuze je ook maakt.

De reactie van je ouders

Je ouders kunnen schrikken als je vertelt dat je zwanger bent. Maar hun reactie kan ook meevallen. Als ze van de schrik bekomen zijn, kunnen zij je steunen en helpen alles op een rijtje te zetten. Als je ouders toch boos blijven en je niet kunnen helpen, ga dan naar iemand anders die je vertrouwt. Een vriend(in), zus, of de huisarts.

Wat als je het nog niet durft te zeggen?

Als je bang bent om het je ouders te vertellen, zoek dan iemand die je hierbij kan helpen. Dit kan een oudere zus of broer zijn, of een vriend of vriendin, maar ook je huisarts kan een heel goede hulp zijn. Je huisarts heeft zwijgplicht vanaf je veertiende, hij stapt niet zomaar naar je ouders.

Wat nu?

Op Fiom.nl vind je veel informatie en hulp als je ongewenst zwanger bent geworden.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten