Skip to content
Seksueel geweld

Seksueel geweld

Als iemand seks wil hebben, moet diegene altijd aan de ander vragen of die dat ook wil. Vraag dus altijd eerst aan je vriend of vriendin of deze hetzelfde wil als jij. Als een van de twee niet verder wil en de ander gaat door, dan is dat dwang en dus seksueel geweld. Seksueel geweld is wanneer iemand seksuele handelingen bij jou doet, terwijl jij dat niet wil. Het kan ook zijn dat jij gedwongen wordt om iets te doen.

Aanranding en verkrachting

Aanranding is iemand dwingen tot het doen of laten doen van seksuele handelingen. Zoals het aanraken van borsten, billen, penis, of vagina. Ook zoenen onder dwang is aanranding.

Bij verkrachting wordt de vagina, anus of mond ongewenst binnengedrongen, bijvoorbeeld met de penis, vingers, of met een voorwerp.

'Nee' zeggen

De eerste stap is 'nee' zeggen als zoiets gebeurt. Maar soms lukt dat niet, of de ander luistert niet. Dan gaat iemand over je grens. Op Sense.info vind je hier meer informatie over.

De dader is schuldig

Het is niet jouw schuld. De dader is de schuldige: hij of zij heeft zonder toestemming dingen gedaan die jij echt niet wilt. En dat mag absoluut niet.

Erover praten helpt

Je kunt je erg vernederd, vies, machteloos en ongelukkig voelen over wat er is gebeurd. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in), of met iemand van school.

Je kunt ook praten met je huisarts, een Sense verpleegkundige of bellen met de Sense hulplijn: 0900-4024020.

Laat je onderzoeken

Als je verkracht bent (ook als het anale of orale seks was), is het goed om je meteen te laten onderzoeken door een arts, zonder eerst te douchen. Misschien heb je een soa of andere lichamelijke beschadigingen. Ga hiervoor naar het Centrum Seksueel Geweld bij jou in de buurt.

Aangifte doen?

Seksueel geweld is strafbaar en je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dit kan je ook helpen om de gebeurtenis te verwerken. Doe het alleen als je er klaar voor bent.

Misschien vind je het moeilijk om aangifte te doen. Bedenk dat als je het wel doet, je daarmee misschien kunt voorkomen dat de dader andere slachtoffers maakt.

Trouwen onder dwang?

Jongeren in Nederland moeten soms tegen hun wil trouwen met een man of vrouw, die hun ouders hebben uitgekozen. Ook dat is een vorm van seksueel geweld. Of ze worden door hun ouders achtergelaten in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat hun kind te westers wordt. Heb jij of iemand in je omgeving hiermee te maken? Kijk op Huwelijksdwangenachterlating.nl voor meer informatie en hulp.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten