Skip to content
Samenwonen en trouwen

Samenwonen en trouwen

Jullie gaan samenwonen. Je hebt vast je redenen om jong samen te gaan wonen en er goed over nagedacht. Gezellig, fijn, samen in jullie eigen huis en geen zeurende ouders, die je achter de broek zitten omdat jij je kamer op moet ruimen. En voortaan samen met je vriend of vriendin een eigen leven en huishouden hebben.

Samenwonen

Als je gaat samenwonen heb je samen ook een hoop te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting en aan de verdeling van de kosten voor de huur, boodschappen en verzekeringen. Het is verstandig hier samen goede afspraken over te maken. Daarmee voorkom je ruzies.

Afspraken maken over geld

Spreek af wie wat betaalt of maak een gezamenlijk huishoudpotje. Als de een meer verdient dan de ander, dan kan hij of zij misschien ook wat meer geld inleggen. Op Nibud.nl lees je hoe je dit samen aanpakt. Kijk ook op Belastingdienst.nl of je recht hebt op toeslag.

Je ouders zijn verantwoordelijk voor jouw verzorging en opvoeding. Dat staat in de wet. Tot je 18 jaar bent betalen ze de kosten van verzorging en opvoeding. Van 18 tot 21 jaar zijn ze nog verantwoordelijk voor de kosten van levensonderhoud en studie. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ouders jullie huur en andere kosten voor jullie moeten betalen, omdat jij graag snel wilt gaan samenwonen.

Afspraken vastleggen

Als je 18 jaar bent en gaat samenwonen, kunnen jullie afspraken vastleggen in een officieel document. Dat heet een 'samenlevingscontract'. Op Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.

Trouwen?

Misschien denk je erover om met elkaar te trouwen. Bijvoorbeeld omdat jullie een kind verwachten. Door te trouwen krijg je allebei het ouderlijk gezag.

In Nederland moet je 18 jaar zijn om te kunnen trouwen. Ben je als minderjarige getrouwd in het buitenland? Dan is je huwelijk in Nederland pas geldig als jullie allebei 18 jaar zijn geworden. Op Rijksoverheid.nl lees je waar je aan moet denken als je wilt trouwen.

Ga naar je eigen gemeente

Neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand in je eigen gemeente. Hij of zij kan je alles vertellen over trouwen en wat er in jullie situatie mogelijk is en geregeld moet worden.

Trouwen onder dwang?

Jongeren in Nederland moeten soms tegen hun wil trouwen met een man of vrouw, die hun ouders hebben uitgekozen. Of worden door hun ouders achtergelaten in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat hun kind te westers wordt. Heb jij of iemand in je omgeving hiermee te maken? Kijk op Huwelijksdwangenachterlating.nl voor meer informatie en hulp.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten