Skip to content
Stoppen met school

Stoppen met school

In Nederland ben je leerplichtig tot je 16e (dat betekent dat je naar school moet) en kwalificatieplichtig tot je 18e (dat betekent dat je een diploma moet halen). Met een diploma heb je een grotere kans op een baan. En dus op een eigen inkomen waarmee je je leven kan leiden zoals jij dat wilt. Daarom is het belangrijk om je school af te maken.

Waarom wil je stoppen?

Je moet dus eigenlijk tenminste tot je 18e naar school, vanaf je 16e kan dat ook in combinatie met werk (werken en leren). Toch kan het zijn dat je het niet meer ziet zitten om naar school te gaan. De vraag is: waarom wil je stoppen? Heb je er geen zin meer in? Vind je het moeilijk, niet leuk, pesten ze je, of ben je een keer blijven zitten? Als je weet wat de reden is, kun je daar zelf of samen met anderen een oplossing voor zoeken.

Hulp bij het leren

Vind je het leren moeilijk? Vraag dan hulp aan bijvoorbeeld je ouders of iemand van school. Je ouders kunnen je misschien helpen bij het maken van huiswerk van de vakken die je moeilijk vindt. Ook op school kunnen ze je helpen. Misschien kun je extra uitleg krijgen in de les. Soms kun je bijles volgen op school. Praat daar eens over met je leraar of je mentor.

Naar een andere school?

Wil je niet meer naar school, omdat je je er niet thuis voelt? Past de school niet bij jou? Vind je de mensen niet leuk? Dan kun je erover nadenken om naar een andere school te gaan. Misschien voel je je daar prettiger en kun je op die manier alsnog je school afmaken. Praat hierover met je ouders of je mentor. Zij kunnen met je meedenken.

De leerplicht

Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.

Tip: richt je op de toekomst

Misschien vind je het nu niet leuk om naar school te gaan, maar het is wel belangrijk voor je toekomst. Het helpt om na te denken over wat je na school wilt gaan doen. Welke studie of opleiding wil je graag doen? Wat wil je later worden? Soms is het even doorbijten, maar als je weet wat je wilt dan kun je ervoor gaan. Het is jouw toekomst.

Uitzoeken wat je wilt gaan doen

Weet je niet wat je wilt gaan doen of wat je leuk vindt? Op school volg je loopbaanlessen. Daarin word je geholpen bij het kiezen van een vervolgopleiding en een beroep. Je mentor en de decaan kunnen je helpen bij een keuze. Je kunt ook zelf een beroepentest doen op Beroepeninbeeld.nl. Je kunt op Kansopwerk.nl uitzoeken hoeveel kans op werk je hebt wanneer jij je mbo-opleiding hebt afgerond.

Kun je zomaar stoppen met school?

In Nederland moet iedereen naar school. In elk geval tot je 18e verjaardag. Dat heet tot je 16e leerplicht en tot je 18e de kwalificatieplicht. De leerplicht betekent dat je tot je 18e naar school moet om een startkwalificatie te halen.

Verder mag je ook niet zomaar wegblijven van school. Je school schakelt de leerplichtambtenaar in als je meer dan 16 uur in 4 weken zonder geldige reden niet op school bent.

Ben je ouder dan 12 jaar? Dan spreekt de leerplichtambtenaar niet alleen je ouders aan op jouw spijbelgedrag. Hij spreekt jou ook persoonlijk aan.

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie is een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo-diploma minimaal op niveau 2. Sommige jongeren kunnen geen startkwalificatie halen. Jongeren in het praktijkonderwijs, zeer moeilijk lerende kinderen en meervoudig gehandicapte jongeren zijn daarom vrijgesteld van de kwalificatieplicht.

Wil je stoppen met school?

Zolang je nog leerplichtig bent, kan dat niet. En dat is logisch: een goede opleiding is de basis voor een goede toekomst. Eerst lijkt het mooi: stoppen met school en geld verdienen voor jezelf. Maar met alleen een vmbo-diploma kun je alleen laaggeschoold werk doen. Dat is heel hard werken voor weinig geld. Als je een goede mbo-opleiding hebt afgerond worden je kansen op de arbeidsmarkt groter.

Of misschien zijn er wel andere redenen waarom je wilt stoppen. Heb je bijvoorbeeld zo vaak gespijbeld dat je niet meer naar school durft? Heb je een verslaving (gamen, blowen, Netflix)? Heb je problemen met leren? Of word je misschien gepest? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Wat doet school als je regelmatig niet meer komt?

De school zal de leerplichtambtenaar en het Centrum voor Jeugd en Gezin waarschuwen als je stopt met school of geen vervolgopleiding kiest. De leerplichtambtenaar zoekt uit waarom je niet naar school gaat en zal daarvoor samen met jou en de school een oplossing bedenken. Bijvoorbeeld extra steun, hulp bij huiswerk en extra aandacht in de klas of zoeken naar een andere school. Als je niet meewerkt aan een oplossing, zal de leerplichtambtenaar proces verbaal opmaken.

Meer informatie

www.rbl-hollandrijnland.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten