Skip to content
Mijn vrienden

Mijn vrienden

Samen gamen, samen stappen en samen lol maken. Maar ook je problemen bespreken en soms even uithuilen als het nodig is. Bij een goede vriend of vriendin kan het allemaal.

Wat zijn echte vrienden?

Misschien heb je heel veel vrienden. Op school, in de buurt, op de sportclub en op social media. Waarschijnlijk heb je maar één of twee echt goede vrienden. Vrienden bij wie je altijd terecht kunt. Niet alleen met je leuke verhalen, maar ook met je verdriet. Vrienden die je kunt vertrouwen en die jou waarderen zoals je bent.

Vriendschap maakt zelfverzekerd

Als je vrienden hebt die graag met je omgaan en je leuk vinden zoals je bent, voel je je goed. Je voelt je geaccepteerd en begrepen en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Goede vriendschappen zorgen er dus voor dat je je zelfverzekerd voelt.

Vrienden beïnvloeden elkaar

Als je veel samen doet, neem je automatisch dingen van elkaar over. Je vindt dezelfde muziek leuk of je denkt hetzelfde over bepaalde onderwerpen. Misschien vind je ook dezelfde kleding leuk of doe je dezelfde sport.

Dat kan heel leuk zijn. Het kan ook na een tijdje toch niet goed voelen als je dingen koopt of iets doet omdat je vrienden dat leuk vinden. Je bent dan niet meer helemaal jezelf.

Blijf jezelf

Heel belangrijk voor goede vriendschappen is dus ook: blijf jezelf. Wees niet bang voor het beëindigen van een vriendschap, als je denkt dat je uit elkaar bent gegroeid. Je moet je goed voelen bij de ander.

Een vriendschap eindigen kan pijnlijk zijn en voor ruzie zorgen, maar je kunt altijd weer nieuwe vrienden ontmoeten.

Hoe belangrijk is vriendschap voor je?

Samen lachen, samen huilen. Dat kan alleen met echte vrienden. Weet jij hoe belangrijk vriendschap voor je is? Weet je wat echte vriendschap is en hoe je nieuwe vrienden kunt maken - bijvoorbeeld als je verhuisd bent of op een nieuwe opleiding begint?

Vriendschap is kostbaar. Bij vrienden kun je jezelf zijn, samen leuke dingen doen, praten, luisteren, films kijken, muziek maken en sporten, shoppen of rondhangen. Daar word je blij van en het geeft je zelfvertrouwen.

Vriendschap moet wederkerig zijn. Wat houdt het in om een goede vriend(in) te zijn? Het kan je een goed gevoel geven als je iets voor een ander kan betekenen. Door te luisteren, er te zijn en te helpen. Goede vriendschappen zijn belangrijk voor je gevoel en voor je leven.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten