Skip to content
7 reacties
1766 weergaves

Ongewenst of leuk?

Bij ons op school wordt veel aandacht gegeven aan wat je als meiden moet doen bij ongewenst seksueel gedrag. Wij hadden daar een discussie over. Wat is ongewenst (buiten aanranding of verkrachting)? Als een jongen of man naar je kijkt, naar je borsten, kruis of kont? Is dat voor iedereen gelijk? Maakt het uit wie het doet. een leuke jongen of een oudere man? Heb je dat ook bij meiden en vrouwen? Of is het gewoon dat meiden en vrouwen dat bij elkaar doen? Kijk jij ook naar de bult en kont van jongens en mannen?

Ik weet dat er mensen naar me kijken en ik doe dat zelf ook. Ik ervaar het meestal niet als ongewenst. Waar ik woon hebben we weinig last van zwervers, die zijn wel eens op het station als ik uit school kom. Als zo'n type kijkt is minder leuk. Maar het is toch menseigen om naar elkaar te kijken?

16 jaar
18 dagen geleden

7 Reacties

  • Ik vind het niet erg dat ik wordt bekeken. Naast school werk ik als fotomodel en mannequin. Doe ook lingerie en badmode. Net als wat M15 boven me zegt, het hangt wel af van wie het doet. En dat zijn niet alleen vervelende jongens en mannen maar ook jaloerse meiden en vrouwen. Daar heb ik persoonlijk meer last van dan jongens en mannen. Een vrouw heeft een keer geprobeerd mij opzettelijk te verwonden. Ze wilde mij in mijn gezicht krabben maar dat kon ik gelukkig ontwijken. Ik sport wel gewoon en heb verder een normaal leven. Ik ben geen Doutzen Kroes of Sylvie Meis en dat wil ik ook niet worden.

    14 jaar
    12 dagen geleden
  • Het is maar net wie het doet. Als een leuke jongen of man kijkt zoek ik wel oogcontact. Als ie niet leuk is laat ik het wel merken.

    15 jaar
    13 dagen geleden
  • Kijken mag, aanraken niet. En sommige opmerking ook niet. Toen ik 14 was, was ik op vakantie met mijn ouders. De bewaker van de camping zei op een avond tegen mij: zijn je borsten echt? Hij was net zo oud als mijn ouders. Nou dat vind ik wel vies bij een meisje van 14.

    16 jaar
    13 dagen geleden
  • Mijn grens is kijken mag , aanraken zonder toestemming niet . Wanneer iemand in een volle bus aan mijn kont zit vind ik dat niet leuk , maar laat ze voor de rest maar kijken , ik zie dat als een compliment dat ik het waard ben om bekeken te worden haha , ik kijk ook naar anderen ! Ik vind wel dat na al die me-too verhalen de slinger nu helemaal de verkeerde kant opgaat , je wordt al bang voor vervolging wanneer je lief naar iemand durft te lachen , het lijkt nu wel dat er niks meer kan en mag .

    16 jaar
    16 dagen geleden
  • Ik ben van mening dat we biologisch bepaalde met rust moeten laten en dat als iets anders mkoeten zien van ongewenst gedrag. Dat ik naar een dame kijk, haar borsten, billen, benen, hoofd of wat dan ook, is totaal niks raars aan. Staren heeft ook verschillende niveaus, let daarbij op de reactie van die persoon. Als ik nou in diezelfe vrouw haar kont knijp, dan is het pas ongewenst gedrag.

    Er zit trouwens ook een verschil tussen wat biologisch gezien normaal is en wat jij als persoon liever niet hebt. Over dat 2e kan je zeggen wat je wilt, het tegenhouden ga je niet. Zelfs naar vrouwen in een burka word opwindend gekeken kwam ik achter.

    22 jaar
    17 dagen geleden
  • Tegenwoordig is nogal snel iets ongewenst. En dat klopt natuurlijk voor ongevraagd aanraken en ook voor het roepen van minder nette opmerkingen. Maar als iemand je een compliment maakt over je uiterlijk of kleding is dat toch gewoon een compliment? Voor kijken geldt hetzelfde. Dat moet kunnen en wordt pas vervelend als iemand de hele tijd naar je kijkt of gericht naar je borsten of schaamstreek. Als je je als het ware uitgekleed voelt door een paar ogen. Maar als iemand gewoon kijkt is er toch niets aan de hand? Dan ben je blijkbaar de moeite waard om bekeken te worden.

    22 jaar
    17 dagen geleden
  • Ik vind dat wanneer iemand voorbijrijdt met een mooie auto of moto, dan mag je daarnaar kijken. Wanneer iemand voorbijloopt met mooie kleding, mag je daar ook naar kijken. Naar mooie lichamen mag je ook kijken. Naar mooie landschappen, gebouwen en kunstwerken ook. (Naar lelijke trouwens ook.)

    Maar bij mensen moet je wel rekening houden met hun gevoelens: dus niet van vlakbij in hun bh gaan loeren, niet onder hun rok gaan loeren, en dat soort dingen. Blijf respectvol, taktvol. Doe niet wat je niet wil dat ze bij jou doen, en doe niet wat de grote meerderheid niet graag zou hebben.

    Aanraken mag alleen met toestemming. Behalve als bv. iemand in de gang in de weg staat, en ze horen of zien je niet, dan kan je zachtjes je hand op hun rug leggen, vragen of je even mag passeren, en hen uit de weg geleiden. Maar heel vriendelijk en taktvol. Kinderen moet je op die manier soms ook in de rij laten lopen bij uitstapjes met school, zodat ze niet van het voetpad op de rijweg gaan. Ook handen geven bij het groeten mag natuurlijk.

    Altijd verboden: aanraken op "ondergoed locaties": borsten, billen, geslacht, achterwerk, dijen. Tenzij natuurlijk met uitdrukkelijke toestemming, of in noodgevallen (vb. bloeding stelpen bij bewusteloze).

    Dat is zo ongeveer mijn visie.

    En ja, er is natuurlijk een groot verschil of een sympathieke vriend(in) kijkt, of een onaangename gast, of een vieze oude vent. De manier waarop ze kijken, scheelt ook; je voelt hun intentie en hun gedachten.

    22 jaar
    18 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten