Skip to content
10 reacties
1263 weergaves

Werken als butler

Ik wil misschien later butler worden, heeft er misschien iemand ervaring mee hoe en wat?

15 jaar
2 jaren geleden

10 Reacties

  • Dankjulliewel J23 en J14 :)

    Zijn er misschien meer mensen hier die dit beroep later ook willen gaan doen?

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hallo TS,
    Nog een kleine aanvulling.
    Josephine Rombouts (Nederlandse) heeft op een estate in Schotland gewerkt. Daar heeft ze 4 boeken over geschreven; maar voor jou zijn vooral interessant: "Cliffrock Castle", en "Terug naar Cliffrock Castle". Zij had nul opleiding en nul ervaring toen ze ermee begon. Zij heeft het een eigen invulling gegeven. Die is atypisch. Maar haar beschrijvingen geven wel een goed beeld van mentaliteit en omgangsvormen in dat soort kringen.
    Zij is 2 keer te gast geweest bij "Interne Keuken". Kijk op radio1.be of die uitzendingen nog te herbeluisteren zijn. Van dat programma bestaat ook een podcast. Als er op de site niets meer te vinden is, dan misschien wel via de podcast.
    Zeer grondige kennis van het Engels (Brits Engels met al zijn nuances) is in die kringen onontbeerlijk. Maar ook Frans is nog steeds zeer belangrijk. Zoek op internet op "majordome" en "maître dhôtel".
    Ik gaf al aan dat er niet enkel jobs in gezinnen zijn. Je kan ook terecht op cruiseschepen, bedrijven die jachten met personeel en/of privéjets met personeel verhuren.
    Dit is alles wat ik je kan meegeven.
    Heel veel succes.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Hi TS,
    Alle goede dingen gebeuren in drie keer (of hoe zeg je dat in correct Nederlands; Nederlands is mijn opleidingstaal, niet mijn moedertaal).
    Ik wilde je toch nog even zeggen dat de organisatie en taakverdeling en -omschrijving van een personeelsstaf (het hele organigram dus) op het Europese continent wel verschilt van deze die nog steeds gangbaar is in het Verenigd Koninkrijk.
    De Brugse school is, zoals al eerder aangestipt, erg gericht op het Britse model en heeft daar ook de meeste contacten. Neemt niet weg dat afgestudeerden van die school ook elders zeer gewild en zeer gewaardeerd zijn.
    wees je er wel van bewust dat het nog steeds hard werken is, al zijn de omstandigheden natuurlijk niet meer die van 100 jaar geleden.
    Een informatieve driedelige reeks van de BBC is "Servants: the True Story of Life Below Stairs". Zij geeft een mooi historisch kader belicht vanuit het standpunt van het huispersoneel. Je kan de hele reeks terug vinden op youtube.
    Zo heb ik nu wel echt alles gezegd, denk ik.
    Heel veel succes.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi TS,
    Wat J23 schrijft, kan een route zijn om jouw doel te bereiken.
    Maar dat hoeft echt niet. die school in de buurt van Brugge waarvan sprake hierboven is de enige buiten het VK die door de Britse vereniging van butlers en butleropleidingen erkend is. Zij heeft een zwaar en doorgedreven programma (te beginnen met strenge selecties), maar er zijn géén vereisten qua leeftijd of vooropleiding. Als je daar de opleiding met goed gevolg afrondt, helpen zij je ook aan een eerste baan en begeleiden je (als jij dat wil, mag je ook zelf doen natuurlijk) als je daarna verder wil doorgroeien. Mensen die daar de opleiding afgemaakt hebben, komen terecht in gezinnen, maar ook hotels (en dan niet de ketens die genoemd werden) en bedrijven, congrescentra, internationale organisaties, ...
    Ik veronderstel dat ik hier geen gegevens mag neerzetten, maar zoek eens op schoolforbutlers.com/nl/ op youtube vind je er ook dingen over terug. En of de reeks nu nog beschikbaar is op vrtnu.be weet ik niet, maar daar werden een aantal studenten tijdens hun hele opleiding gevolgd. Op radio1.be is de directeur ook eens 2 uren te gast geweest bij "Weet ik Veel". Zoek maar of die uitzending nog te herbeluisteren is.
    Heel veel succes.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, Je schrijft dat ook lezers die geen ervaring hebben als butler mogen reageren. Gelukkig maar, want butler wordt je pas als je al wat ouder bent, boven de dertig zeg maar, en die komen hier niet meer.

    Een butler is feitelijk een manager die het huishouden bestuurt. Daarvoor moet je kennis hebben, ervaring, en de juiste persoonlijkheid. Je moet gezag uitstralen want jij bent de baas in huis.
    Ik schreef dat jij MBO hospitality kan gaan studeren. Dan leer je hoe je een goede gastheer kan zijn en hoe je met personeel waar jij verantwoordelijk voor bent om moet gaan. Daar komt naast kennis van etiquette, hoe hoort het, hoe moet het, ook administratie kijken want daar is de butler ook verantwoordelijk voor. In feite doet een butler alles wat jouw moeder thuis ook doet, alles regelen en besturen, maar dan op een professioneel niveau.

    Als je die opleiding hospitality hebt afgerond dan ben je twintig en ga je in een hotel werken als gastheer. Dat is dus geen Horeca! Daar doe jij ervaring op en krijg je zelfvertrouwen. Na een aantal jaren wil jij als je ambitieus genoeg bent buitenlandse ervaring opdoen. Daar leer jij je talen en vergroot jij je marktwaarde. Je gaat bij voorkeur bij internationale hotels werken. Als jij straks in Nederland begint, dan ook liever bij Hilton solliciteren dan bij Van der Valk.
    Misschien dat je op een gegeven moment denkt van waarom nog butler worden? Dit is veel leuker, maar als je nog steeds wilt dan kun je dus of gelijk gaan solliciteren of eerst een butlercursus volgen. Met genoeg ervaring als gastheer heb je die cursus niet nodig.
    Inmiddels ben je dan wel een jaar of dertig, dus butler worden is wel een lange termijn plan. Je weet alles al.

    Vind jij werken in hotels te onpersoonlijk en werk je liever bij een gezin in huis, dan kan je niet gelijk als butler beginnen. Je zal eerst ervaring op moeten doen en jezelf bewijzen. Ik weet niet of het wel leuk is om als huisknecht te beginnen, maar het is wel de weg.
    Het hangt van jouw persoonlijkheid af in welke situatie jij je gelukkig voelt. Misschien ben jij een heel dienstvaardig iemand.

    Leer jezelf kennen en vraag je af wat jij nu echt graag wilt. Wat is het dat jou zo aantrekt in het butler zijn? Ga je dat echt krijgen in die situatie? Of zijn er misschien alternatieven waar jij je ook heel gelukkig bij kan voelen. Wil je gewaardeerd worden? Wil jij je ergens geborgen voelen?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • J23 ik lijkt mij leuk om iemand anders huishouden te runnen, en om te bedienen, maar dan niet in de horeca, maar weer anders, dus als butler.

    Je hoeft trouwens geen ervaring te hebben als je hierop wil reageren hoor :)

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik was vandaag nog op de butler school in Brugge. Ik kom er soms gast, altijd onder de indruk van wat ze kunnen en geleerd hebben.
    Ik vind het prachtig, maar zou het nooit kunnen

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • I k heb geen ervaring met het beroep uitoefenen
    Rond Brugge is er een van de top scholen in de wereld. Je verdiend als goeie butler makkelijk 10 000euro per maand.
    De andere kant is dat je wel zeer zware verantwoordelijkheid hebt, jij leidt het huispersoneel, zorgt dat alles in de puntjes verzorgd is, beheert de agenda, bent de rechterhand van de familie...

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Dat vind ik nou eens echt een super coole beroepskeuze. Ik heb geen ervaring maar ik weet dat er scholen zijn die butleropleidingen aanbieden. Heel duur en exclusief allemaal maar een gediplomeerd butler verdient heel veel geld. In Nederland zal de vraag eerder beperkt zijn denk ik maar wereldwijd zitten de superrijken te springen om topklasse huispersoneel allerhande. Gefeliciteerd met je keuze en alvast veel succes. Een dingetje toch : in detective series is het altijd de butler die als eerste verdacht wordt (en die het meestal ook gedaan heeft). Maar laat je daar door niet afschrikken - :)))

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Waarom jij butler wil worden weet ik niet, maar als je dat echt wilt dan kan je opleidingen volgen. Je bent vijftien, dus op niet al te lange termijn moet je een vervolgopleiding kiezen. MBO Hospitality ligt dan voor de hand.
    Vervolgens moet je ervaring opdoen, ouder worden en flink sparen. Er zijn instituten die jou een butleropleiding geven maar die moet jij helemaal zelf betalen en dat gaat je flink wat kosten
    Als je de studie gedaan hebt, ik zag een opleiding van acht weken, intern, dan krijg je een soort diploma neem ik aan dat zegt dat jij die opleiding gedaan hebt. De waarde van dat diploma zal afhangen van het instituut dat jou dat diploma geeft.
    Dan zal je daarna een baantje als butler moeten vinden want daar moet jij zelf voor zorgen. Nu schijnt het dat in sommige kringen een butler een statussymbool is en ook bedrijven willen wel eens zo iemand in dienst nemen om voor hun belangrijke gasten te zorgen. Er zijn dus mogelijkheden.

    Er goed uitzien is belangrijk en je moet je talen spreken. Belangrijke mensen leven in een internationale wereld dus die verwachten dat jij hun taal spreekt.
    Het is aan te bevelen om na je studie wat internationale ervaring op te doen, in grote hotels bijvoorbeeld. Dan leer je gelijk je talen. Daarna ga je de butleropleiding doen en dan maar solliciteren!

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten