Skip to content
7 reacties
878 weergaves

Broer rookt binnen, help!

Ik zit met een probleempje thuis en ik hoop dat jullie me misschien kunnen helpen. Dus, mijn broer van 16 is afgelopen zomer begonnen met roken. Mijn ouders waren eerst niet blij, maar nu lijkt het ze niks meer uit te maken. Ze kopen zelfs zijn sigaretten voor hem omdat hij zelf nog te jong is om ze te kopen. Echt raar toch?

In de zomer rookte hij buiten, maar nu het kouder is, rookt hij in zijn kamer en soms zelfs in de woonkamer. Ik vind het echt niet chill, want het hele huis ruikt ernaar. Ik heb al een keer tegen mijn ouders gezegd dat ik het niet fijn vind, maar zij vinden het blijkbaar oké, ook al rookt niemand anders in huis.

Heeft iemand tips hoe ik hiermee om kan gaan? Ik voel me er echt niet prettig bij.

14 jaar
3 maanden geleden

7 Reacties

  • Na de brief aan mijn ouders en een paar intense gesprekken, zijn er een paar dingen veranderd. Mijn broer mag alleen binnen roken als het slecht weer is en bij mooi weer moet hij buiten roken. Dit is een kleine overwinning, maar niet helemaal wat ik had gehoopt. Na aandringen van mijn kant, rookt mijn broer niet meer in de woonkamer als ik daar ben. Hij gaat dan naar de keuken om te roken.

    Maar wat mij irriteert, is hoe hij omgaat met het as en de opgerookte sigaretten. Hij tikt het as gewoon in de gootsteen af, ook als er nog afwaswater in staat. Hij dooft zijn peuk onder de kraan of in het afwaswater en gooit het daarna in de prullenbak. Mijn moeder vindt dit blijkbaar een goede oplossing omdat de peuk dan echt uit is en er geen brandgevaar is. Hij rookt ook in de keuken als er gekookt wordt. Echt smerig. Vooral als het as ook nog blijft liggen.

    14 jaar
    2 maanden geleden
  • ben benieuwd of er iets gebeurd is? Heeft het geholpen bedoel ik? Hen je toevallig een Opa/Oma of Tante waar je goed mee bent? dan gewoon daar vaak heen gaan en blijven slapen met de mededeling dat je niet meer thuis wil zolang je broer binnen rookt...

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • Hier TS weer. Bedankt voor jullie reacties en adviezen, dat helpt mij echt en geeft steun.

    Ik denk dat ik inderdaad een brief naar mijn ouders ga schrijven, want ik vind het lastig om erover te praten. Laatst, toen ik met mijn moeder boodschappen deed, kocht ze ook sigaretten voor mijn broer. Ik zei dat ik het belachelijk vond dat ze die voor hem kocht. Toen zei ze dat hij het zelf betaalde en ik er niet over in moet zitten.

    Met slecht weer rookt hij in de woonkamer, anders gaat hij naar buiten. Het begon vlak voor kerst toen het echt superhard regende. Hij stond met zijn sigaretten bij het raam en keek naar buiten. Hij twijfelde en vroeg toen een verlegen of hij binnen mocht roken. Na een soort van goedkeuring stak hij onzeker zijn peuk aan. Ik zei toen boos dat ik het niet vond kunnen. Mijn vader zei geïrriteerd gun je broer ook eens wat. Ik moest toen huilen. Mijn broer stond daar met een rode kop en nam een paar trekjes. Er viel toen as op de grond en alleen ik zag dat. Hij keek snel om zich heen en veegde het weg. Ik moest alleen maar harder huilen. Daarna ging hij zitten en werd het nog erger. Hij nam weer een paar trekjes. Hij keek beetje ongemakkelijk en tikte toen nonchalant het as af op de tegelvloer. Precies op dat moment zag mijn moeder het. Ze zei iets als, "Kan je dat niet in een lege mok of glas doen?" Hij leek zich betrapt te voelen, werd rood, en pakte toen een mok van tafel om de as in te doen en uiteindelijk peuk in uit te drukken.

    Ik vind het echt niet chill, dus die brief gaat er zeker komen.

    14 jaar
    2 maanden geleden
  • @ts blijf het, hoe lastig ook, bespreekbaar maken. Probeer ook uit te leggen waarom je je er niet prettig bij voelt. Argumenten werken vaak beter dan boos worden of ‘zeuren’, dus probeer goed over je argumenten na te denken. Ook argumenten helpen niet altijd. Het scheelt denk ik dat het niet je ouders zijn die roken, maar je broer. Dat maakt het misschien gemakkelijker om een goede oplossing te vinden. Bij mij thuis was het heel lang m’n moeder die rookte en daarbij was het lastig dat ze zich op een autoriteitsargument beriep: het is mijn huis, als je er last van hebt ga je zelf maar naar buiten. Tegen dat probleem loop jij in ieder geval niet aan gelukkig.

    23 jaar
    3 maanden geleden
  • Mijn gezondheid is zwaar verminkt door het kettingroken van mijn vader binnen: ik heb daardoor zeer zware astma, het is al een paar keer op het randje van sterven geweest.

    En hij heeft op 10 jaar tijd een hele auto opgerookt, bij wijze van spreken, of ieder jaar een reis.

    Als jouw broer binnen rookt, en je ouders laten dat toe of sponsoren dat, dan zijn dat allemaal zwakbegaafde laag-ethische figuren. Egoisten die alleen aan zichzelf denken en niets geven om de gezondheid van anderen. Gaan ze dan binnenkort zijn heroine en zo ook sponsoren?

    Zoek op internet een keer beelden van de longen van gezonde mensen en van kettingrokers. Laat die aan hen zien, en zeg dat zij mogen doen wat ze willen, maar dat jij je gezondheid niet wil laten verminken.

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Blijf je er tegen verzetten, sorry dat ik het zeg maar die broer van jou is oprecht een eikel want nu adem jij zijn rook ook in wat super slecht voor je is. Bespreek het serieus met je ouders en geef aan dat je het gewoon absoluut niet wilt hebben dat hij binnen rookt. Lijkt me eigenlijk heel normaal toch? Hij gaat maar lekker buiten roken.

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Zou zelf een brief naar ze schrijven dat je niet gelukkig bent met

    Dat jouw gezondheid en comfort allebei minder zijn door dit. En zou beetje brutaal maar toch vrageb of ze de kosten van de peuken bijhouden zodat xe het bij jouw zakgeld kunnen doen dan om betere keuzes te maken.

    19 jaar
    3 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten