Skip to content
13 reacties
1045 weergaves

Echo bij scoliose

Hej, ik heb scoliose, een kromming in de wervelkolom. Ik moet binnenkort voor een controle, en daar gaan ze ook een echo maken van mijn rug. Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben? En welke kleding kan je dan aanhouden?

16 jaar
1 jaar geleden

13 Reacties

  • Ik moet vaak voor controle naar het ziekenhuis voor een echo van mijn nieren. Die zitten natuurlijk lager, dus ik hoef altijd alleen maar mijn shirt omhoog te houden of mag ik gewoon in mijn bh blijven, alleen zit het zo dat ik wel mijn onderbroek naar beneden moet doen. Niet helemaal maar toch een flink stuk zodat de gel er niet op komt. In het begin is het heel awkward, maar deze vrouw heb ik al 15 jaar, en de eerste keer dat ik echt kwam in de puberteit legde ze uit dat ze als arts dit echt wel vaker ziet en dat ik mij er gewoon niet voor moet schamen. Als jij gewoon normaal doet, gaan zij ook niet raar doen

    15 jaar
    10 maanden geleden
  • Ts hier, We moeten het allebei, een echo en een röntgenfoto.

    En het is begrijpelijk dat je als puber liever niet met een bloot bovenlichaam bij de artsen wil zijn. En ja, er zijn ook mensen die dat wel goed vinden, en boeie. Iedereen moet doen wat ie zelf fijn vind.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Doe niet zo moeilijk zeg, degene die de echo maakt doet niet anders, zien dagelijks bloot en ze zien ook dat een meisje dat toch best spannend vindt, ze gaan daar gewoon professioneel mee om. Zéggen dat je het toch best spannend vindt is prima, dan houdt de echoscopist(e) daar extra rekening mee. En ja, echo is nul schadelijk, röntgen als jer er vaak mee te maken krijgt mogelijk wel. Wees blij dat er daarom voor een echo wordt gekozen.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik ging ook altijd naar Rotterdam en vandaag naar Utrecht. :)

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Bedankt voor je antwoord! Inderdaad geen bh maar een topje, dat deed ik in Rotterdam ook altijd. Nu gaan we naar Utrecht, fijn dat ik iets aan mag tijdens de echo, ik zag het echt even niet zitten toen mijn moeder zei dat je bij een echo waarschijnlijk bloot moet.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • Ts hier, Op een röntgenfoto mag je geen ijzer of iets aanhebben. Ik moet morgen ook en ik doe iets van een topje aan.

    Met de echo van je rug moet je bovenlijf dus bloot. Als meisje krijg je een operatiejasje ofzo iets..

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Ts hier,
    Heel veel succes m15

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik moet morgen ook voor een echo en een foto. Mag je echt je bh aanhouden? Zou ik wel heel fijn vinden, zie er enorm tegenop

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • Ja, dat zou wel kunnen. Radioactieve straling is altijd schadelijk en stapelt zich op, dus wellicht willen ze de totale dosis niet te hoog laten oplopen? Een echo geeft alleen maar ultrasoon geluid, dat zou niet schadelijk mogen zijn, tenminste zolang het niet te intens is.

    Vraag of je mee op het beeldscherm mag kijken, en vraag dat de dokter uitlegt wat er te zien is.

    Zoek ook eens op internet naar "echografie", en dan afbeeldingen. Daar zie je hoe zo'n ding eruit ziet: lijkt op een scheermachientje met draad. En je ziet ook de gel, en de afbeeldingen op het scherm. Zo'n ding gebruikten ze bij mij ook.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik ben topic schrijver. Het schijnt dat in een echo minder stralingen zitten.. hiervoor had ik altijd een röntgenfoto..

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik heb eens echo's en rontgens gehad na nierstenen.

    Voor de echo smeren ze eerst een kleverige gel op je lichaam, zodat het toestel goed contact maakt met je huid, zodat je geen ongewenste echo krijgt van de huid zelf en je daaronder niets meer kan zien. En dan wrijven ze met dat toestel (=zender en ontvanger) over je lichaam om de inwendige delen in beeld te brengen. Maar het is moeilijk interpreteerbaar. Het ding doet een beetje denken aan een scheerapparaat, maar dan met andere kop, met ultrasoon zender en ontvanger.

    Dus alles waar ze met die zender/ontvanger over moeten wrijven, moet bloot. Net als wanneer je daar zou scheren met een elektrisch scheermachientje.

    Ik vind het wel raar dat ze voor scioliose een echo nemen? Ik zou eerder verwachten dat ze daarvoor een rontgen zouden nemen, want die geeft scherpere beelden en toont bot beter? Echo's zijn meer voor spierweefsels, organen, en doorbloeding en zo, die op een rontgen veel slechter te zien zijn. Tenminste, als ik het goed begrepen heb, maar ik ben geen dokter. Er zal wel een geldige reden zijn. En je kan altijd vragen waarom ze al die dingen doen.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Echo gaat met vloeistof op blote huid dus shirt gaat wel uit moeten

    19 jaar
    1 jaar geleden
  • Niet met scoliose maar wel met echo's. Denk dat je shirt wel uitmoet maar je BH enzo niet. De rest kan gewoon aanblijven.

    23 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten