Skip to content
6 reacties
738 weergaves

5 jaar weggegooid en studieschuld. Of toch doorgaan met een diepe depressie?

Sinds de coronaperiode zit ik in een depressie. Mijn thuissituatie is slecht en ik voel erge stress door mijn opleiding. Ik ben mijn zus vorig jaar verloren aan suicide. Hiervoor heb ik vrij weinig hulp gekregen vanuit mijn school, en ben ik bij een van mijn vakken op benadeeld in mijn projectcijfer. Maar los van dat voel ik mij totaal niet op mijn plek hier. Na mijn middelbare heb ik een andere opleiding geprobeerd, na half jaar mee gestopt. In 2019 heb ik mijn huidige studie begonnen. Maar vanaf jaar 2 voelde ik al twijfels komen, alsnog ging ik door. In mijn derdejaar begon ik steeds erger te twijfelen en begon mijn depressie steeds erger te worden dat sommige dagen echt donker waren en ik mentaal niks meer aankon. Mijn vakken lukte ook niet meer om nog te halen en ik moest veel vakken herkansen. Ik had dit toen met mijn mentor besproken, die mij had begeleidt om een alternatief plan te maken. Volgens dat plan ben ik nu bezig, maar alles zit tegen. Ik heb een minor gevolgd die ik moet herkansen, mijn huidige vierdejaarsvakken lopen stroef en ik ben totaal mijn energie en mentale-wilkracht kwijt. Sinds enkele week raak ik weer dieper in de depressie en voel ik me echt diep somber. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Vrienden om mij heen hebben vooral een MBO gevolgt en werken nu, terwijl ik voor mijn gevoel "vast" zit in mijn HBO studie die totaal niet lekker loopt. Ik heb al een jaar vertraging door alle omstandigheden. Ik heb dit geprobeerd te bespreken sinds vorig jaar met mijn moeder (gescheiden ouders) en die blijft steeds doordrammen dat ik moet doorgaan, omdat ik anders nooit aan een baan zou kunnen komen. Ze heeft mij in het verleden vaak genoeg al benadrukt dat ik al een opleiding "gefaald" heb en daardoor in de studieschulden zit. Ze begrijpt mij volgens mij echt niet. Ik zit nu echt met de kwestie: Moet ik doorgaan en mezelf nog dieper in de depressie jagen of 5 jaar aan studie weggooien en de studieschuld (12k) accepteren? Hopende dat ik dan ergens fulltime kan werken om geld te verdienen? Ik doe momenteel al wel een bijbaan in het weekend die redelijk betaald naast deze studie.

23 jaar
1 jaar geleden

6 Reacties

  • Hi. TS hier. Meisje15; Het kan denk ik wel een factor zin waarom de studie niet lekker loopt. Ik moet volgens de huidige planning tot februari 2024. Half jaartje stoppen is denk ik geen optie omdat ik door mijn contracturen niet meer/extra kan werken bij mijn bijbaan. Ik weet ook niet of voor een half jaartje dat zo handig werkt. Meisje16; Ik heb gelukkig wel vrienden waarmee ik erover kan praten. Maar met mijn ouders niet omdat het voor mij voelt alsof ik niet serieus genomen wordt over mijn gevoelens. Desondanks de suicide van mijn zus. Jongen23; Ik ben momenteel vierdejaars. Ik heb 1 vak die ik al meerdere keren niet gehaald heb omdat de docent zeer streng is. Daarnaast heb ik de vierdejaarsvakken, afstudeerstage en scriptie nog. Momenteel voelt het alsof de ene tegenslag op de andere tegenslag komt waardoor mijn motivatie en energie weg zijn. Ik heb sinds een tijdje dat ik nergens meer zin in heb en zelfs voor dingen buiten mijn school om geen motivatie meer voor heb. Ik heb ondertussen ook contact opgenomen met mijn mentor en decaan voor een gesprek erover. Bij mijn hogeschool is er voor de studentenpsycholoog een wachtrij van enkele maanden, waardoor dit geen goede optie lijkt. Jongen20; Ik heb geen idee. Elke keer als ik er thuis over begin krijg ik hetzelfde te horen. Ik zit eraan te denken om na het gesprek met mijn decaan en mentor desnoods als daar niks uitkomt gewoon te stoppen met mijn studie, dan zie ik het vanzelf wel denk ik. Jongen21; Ja die druk om me heen van mensen die al afgestudeerd zijn of zonder diploma (of een korte mbo van 2 jaar) al werken is echt vervelend. Hierdoor voelt het alsof ik achterloop en faal. Die studieschuld kan ik wel betalen, daarvoor heb ik al genoeg op mijn bank staan. Het is meer dat ik laatste tijd zoveel donkere gedachtes heb en nauwelijks tot niks uit mijn handen krijg. Mede hierdoor heeft het zo lang geduurd om te antwoorden op deze reacties bijvoorbeeld. Ik heb geprobeerd in het verleden om hulp te vragen bij de studiepsycholoog, maar die had toen een maandenlange wachtrij. Mijn mentor en decaan heb ik al wel benaderd voor een gesprek.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Heftige situatie!

    Gecondoleerd nog.

    Verschillende dingen herken ik wel in je verhaal. Ik begin nu met mijn derde studie en die andere 2 jaren van andere studies voelen nog steeds voor mij als iets weggegooide tijd. Aan de andere kant, je hebt er wel wat van geleerd.

    Ook hoor ik net als bij jou mensen/vrienden om me heen die al afgestudeerd zijn en al werken. Dit geeft mij ook veel stress en druk van ik moet presteren.

    Maar verder, rot van je moeder. Ik geef haar stiekem toch beetje gelijk als het gaat om je studie afmaken. Je bent nog niet gestopt, dus je staat nog ingeschreven. Die studieschuld betaal je later wel. En banen veranderen in de toekomst & tegenwoordig kun je je heel snel laten omscholen als je al aan het werken bent. Ik zou het toch afmaken. Ook al is het even niks, probeer erna kort te werken of ga een master doen.

    Depressie is enorm lastig om mee te leven. Ik weet dat de wachttijden lang zijn, maar probeer toch hulp ergens te zoeken bij psycholoog of op school.

    Je hebt maar 1 leven, probeer er wat van te maken. Uiteindelijk kom je er wel. T gaat erom wat jij wilt en laat je depressie je niet hinderen om je studie niet af te maken. Leven met schuld/faal gevoel is enorm kut en stoppen met je studie gaat je denk ik meer depressief maken.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Beste TS, jij moet jezelf afvragen, waar wordt ik gelukkig van, waarbij ik een ding kan zeggen, niet van school!!

    Ja, je hebt studieschuld, maar er is meer in het leven, je bent jong, kunt energiek zijn en werk is er in overvloed. Maak je eigen keuzes, die leeftijd heb je meer dan.

    Jouw moeder moet toch zien wat het met jou doet, ze wil toch zeker miet nog een tweede kind verliezen! Zeg wat jou gelukkig maakt, geld is maar geld!

    Toon lef en volg je hart, succes

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Hey!
    Laat ik beginnen met te zeggen dat het me heel naar lijkt om in je situatie te zitten.
    Ik herken je situatie wel een beetje door allerlei persoonlijke omstandigheden bij deze reageerder, maar dat is nu even niet belangrijk. Voor jou is het volgens mij belangrijk om niet vast te lopen in doemscenario’s die je hoofd bedenkt als je niet lekker in je fel zit. Probeer daar bovenuit te stijgen, op eigen kracht, of met hulp. Zo zijn de scenario’s in je hoofd nu “verdergaan en jezelf nog dieper in de depressie jagen of 5 jaar aan studie weggooien en de studieschuld aanvaarden”. De vraag is of dat de keuzes zijn. Hoe ver ben je met je studie, wat moet er nog gebeuren om hem af te ronden? Komen er in dat deel nog onderdelen die je wél leuk lijken en waar je energie kunt uithalen, welke energieboost geeft het je als je het na alle tegenslag wel haalt? Een jaar studievertraging overkomt heel veel mensen, 2 jaar ook, dus laat je op dat vlak geen schuldgevoel aanpraten. Wat is het alternatief als je stopt? Is dat niet de weg van de minste weerstand? Krijg je daar op langere termijn geen spijt van en zou dat je depressieve gevoelens niet juist kunnen aanjagen? De antwoorden op die laatste vragen kunnen negatief zijn en op die eersten ook, waardoor stoppen het beste is, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Je zou kunnen overwegen om eens naar een studieadviseur, de decaan of een studentenpsycholoog te stappen om erachter te komen waar het probleem zit en waar de kansen om te voorkomen dat je in de mist per ongeluk de verkeerde kant opstuurt. Er zitten bijvoorbeeld ook allerlei stappen tussen stoppen en op volle kracht doorgaan in. Dat met hulp overwegen is beter dan het helemaal zelf doen terwijl je vooral mist ziet en het is vaak ook beter dan alleen het plan van je mentor/SLB-er volgen, met een beetje pech heeft de jouwe immers niet de benodigde mensenkennis, laat staan de juiste opleiding daarvoor. Geef dus niet te snel op, druk ook niet zomaar door, maar probeer met anderen naar een oplossing te zoeken, dan komt het vast goed met jou.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Jemig zware kopzorgen J23
    Gecondoleerd met je zus.

    Ik ben dan nog wel lang niet zo oud en ver met studeren als jij.
    Maar bij ons thuis zeggen mijn ouders vaak dat het er hun om gaat dat wij gelukkig zijn.
    Dus met andere woorden we mogen studeren wat we willen en als we liever werken gaan ook prima.
    Ik heb 2 broers die iets ouder zijn dan ik ze zijn 18 en 20.
    Ze doen MBO opleidingen en ik ga volgend jaar ook MBO doen.
    Werk schijnt er nu zat te zijn dus een baantje vinden is vast niet zo moeilijk.

    Kun je niet een jaartje je studie ff uitstellen?
    Een jaartje werken en voor jezelf bedenken of je verder wil met deze studie of liever wat anders.
    Mijn oudste broer had door die corona shit ook een diepe dip.
    En eigenlijk hadden we er allemaal wel last van.
    We hebben via de huisarts hulp gevraagd en we kwamen bij een jeugd training buro terecht.
    Daar hadden ze groep sessies voor jongeren van verschillende leeftijden met soortgelijke problemen.
    Ten eerste kwamen we daar leuke mensen tegen van onze leeftijd. En daarbij leerden we van elkaar hoe je met je "ellende" om kan gaan.
    Wij zijn nu wel met die sessies gestopt maar hebben nog wel contact met een paar vrienden en vriendinnen daarvan.

    Zeker als je zoals jij je zus verloren bent moet je echt met iemand kunnen praten.
    En misschien kun je juist daarover met je ouders moeilijk praten?

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • He wat een lastige situatie. Je hebt veel meegemaakt, zou dat ook niet de reden kunnen zijn dat je studie niet lekker loopt? Ik weet niet hoe lang je nog moet, maar misschien kan je met de opleiding afhalen dat je een sabbatical neemt. Even een half jaartje stoppen ( werken en verwerken ) en dan in september beginnen? Het is jammer als je alles voor niks hebt gedaan.

    15 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten