Skip to content
2 reacties
977 weergaves

Wat is een leuke studentenstad?

Hoii,

Ik ga over een jaar studeren en ben me dus nu al aan het oriënteren op studies. Nu komen heel veel studies in verschillende steden voor en i vroeg me af wat nou de verschillende sferen en voor- en nadelen waren aan de studentensteden. Als in man/vouwverhouding, algemene sfeer, wat voor soort mensen, verhouding studenten en niet-studente, uitgaansleven enz

Alvast bedankt!

17 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Ik heb zelf in Enschede gestudeerd
    Het is een super leuke campus, erg gemoedelijk en gezellig. Veel studieplekken, je voelt je echt welkom, de starbucks op de campus vond ik een dikke plus en de omgeving zelf is mooi.
    Ik ben niet echt een uitgaanstype dus daar kan ik weinig over zeggen maar ik hoorde van vriendinnen dat er zat uitgaansmogelijkheden zijn in zowel Enschede als Hengelo (fietsafstand).
    Huizen daar zijn goed te vinden.

    Wat betreft verhouding jongens/meisjes. Ligt enorm aan de richting die je opgaat. Ga je richting gedragswetenschappen (pedagogiek, psychologie, gedragswetenschappen enz) dan zit je veelal in de Kubicus en daar zijn voornamelijk vrouwen. Ga je richting de technische studies dan zit je in de Zilverling en kom je veel jongens tegen. Geneeskunde, werktuigbouwkunde enz zitten in de Horst achteraan de campus en ook daar voornamelijk mannen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Je moet eerst kiezen welke richting je uit wilt, en dan uitzoeken waar die gegeven wordt. Daarna uitzoeken welke universiteiten of hogescholen een goede naam hebben, en welke niet. En uitzoeken welke voor jou bereikbaar zijn, dus hoe je er wilt geraken: met de auto of openbaar vervoer? Kijk of er studentenkoten (kamers) zijn, en tegen welke prijs. Dan pas verder gaan kijken naar steden die daaraan voldoen, dat maakt de selectie al heel wat kleiner.

    Met de auto zijn campussen buiten een stadscentrum meestal redelijk bereikbaar, die in een centrum niet. Stadscentra zijn meestal wel goed bereikbaar per trein.

    Voor Vlaanderen:
    - Antwerpen: is haven- en handelsstad, geen studentenstad. De sfeer is die van een wereldse havenstad. Campussen buiten het centrum zijn goed bereikbaar met de auto, het centrum goed per trein.
    - Gent: beetje bekrompen provincie-mentaliteit, maar wel meer studentensfeer.
    - Leuven: puur studentenstad, veel sfeer, maar ook veel lawaai heel de nacht door, veel vandalisme door dronken studenten en veel fietsdiefstallen. Campussen buiten het centrum (vb. wetenschappen) goed bereikbaar met de auto; die in het centrum niet.
    - Brussel: vind ik zeer onaangenaam, bijna alleen vreemdelingen, nauwelijks Vlamingen, veel criminaliteit en overvallen, pesterig anti-auto en anti-Vlamingen beleid. Heel dikwijls wegblokkades door betogingen en door politieke topvergaderingen (dan sluiten ze die hele wijk af waar die top is). Politieke buitenlandse sfeer.
    - Diepenbeek (=bij Hasselt): weet ik niet.
    - Kortrijk: weet ik ook niet.
    - Mechelen: ingenieursopleiding in St. Katelijne Waver (=Instituut De Nayer, een beetje buiten Mechelen) heeft zeer goede naam, en vrijwel gegarandeerd werk nadien als ingenieur. Is goed bereikbaar per auto en trein. Maar nauwelijks studentenleven, want op de boerenbuiten. De andere opleidingen in Mechelen-centrum weet ik niet, maar Mechelen-centrum is totaal onbereikbaar met de auto, en 2km te voet vanaf het station.
    - Andere steden: weet ik niet.

    Voor Nederland: weet ik niet.

    Dit is mijn visie, en van wat ik hoor van anderen. Maar jij mag het natuurlijk anders zien. Ieder zijn smaak. Ga gewoon een dagje rondlopen in die studentenbuurten die in aanmerking komen. Dan weet je ineens hoe hun bereikbaarheid en sfeer zijn.

    21 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten