Skip to content
5 reacties
807 weergaves

Twijfel over mijn vervolgstudie

Haiiii,

ik zit met iets. ik zit namelijk in mijn examenjaar van de havo. ik ga in september starten aan een opleiding alleen ik zit met een probleem. Mijn droom studie die ik graag zou willen kan ik niet heen ( ik moet een toelatingstoets doen die maar 1 maling gedaan wordt, als ik die faal mag ik er niet beginnen daar)

mijn plan B is bassisschool docent (ik moet hiervoor ook toelatingstoesen voor doen maar die mag je vaker doen voordat je afgewezen wordt).

als ik plan A doe moet ik verder reizen (met trein) maar mijn beste vriendin moet ook voor haar opleiding die kant op reizen dus zou niet alleen zijn volledig. Als ik Plan B doe dan is er een kans dat ik bij een andere beste vriend terecht kom (en mensen van mijn leerjaar die dat ook gaan doen) deze opleiding is dichterbij maar heeft het probleem dat mijn zus ook op die school gezeten heeft (dit jaar vroegtijdig “slaagt” eerder dan veel andere ) ik ben bang als ik die school zou kiezen dat ik “het zusje van” ben.


Ik zit gewoon nu te twijfelen wat ik moet doen en of ik het wel moet doen. misschien last het niet bij mij en heb ik een jaar weggegooid dan.

kan iemand mij helpen om de twijfel weg te halen of het dilemma weg te halen?

18 jaar
2 jaren geleden

5 Reacties

  • Beste meid, Je verhaal is wat ingewikkeld voor wat betreft die toets, maar als ik het goed begrijp dan wil je wiskunde lerares worden. Om die opleiding te kunnen volgen moet je wiskunde B hebben maar dat heb jij niet. Met die toets kun je dan, zoals ik het begrijp, aantonen dat je die kennis wel bezit, maar die heb jij dus feitelijk niet.
    Ik begrijp dat jij op dit moment die toets niet aandurft omdat je waarschijnlijk niet slaagt.

    Dan staan je twee wegen open, of kiezen voor de PABO, of de nodige kennis alsnog verwerven, zodat je de toets kan doen met kans op succes. Of dat mogelijk is weet ik niet, maar jij zal dat zelf wel weten neem ik aan.
    Misschien kan je een jaar PABO doen en dan overstappen.

    Wat je slimme zus betreft, ik denk niet dat jij je al te veel zorgen hoeft te maken over hoge verwachtingen. Elk kind is weer anders in alle opzichten, vooral als het genenpakket van jullie ouders voldoende divers is. Jullie zijn geen F1 hybriden, en dat verwachten je docenten ook niet. Jij wordt gewoon op je eigen prestaties beoordeeld en het enige dat de docenten verwachten is dat jij je best doet.

    De keuze die jij n u moet maken moet een rationele zijn, niet een gebaseerd op emotionele overwegingen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • j23 ik geef antwoorden op je vragen.
    Ik lees niet dat je die toets al gedaan hebt en gezakt bent, dus wat houd je tegen om hem te doen?
    het enige wat mij tegen houd is de afstand, dat ik de stof nog niet ken en dat de toets valt in de 2e periode van het examen (deze toelatingstoets is de herexamentoets van wiskunde B) dus als ik een herkansing moet doen voor welke vak of vakken ook wordt het druk.

    Durf je het niet aan omdat er geen herkansing is en je dan dus definitief je droomstudie kan vergeten? Ja daar ben ik bang voor.

    De vraag is of docenten het veel kan schelen wiens zus jij bent en wat maakt het verder uit? mijn zus is de enige die nu afstudeert eerder dan dat de andere het doen, haar verslagen zijn allemaal zeer hoog ( zelfs bijna 10 bij velen) ik ben bang dat docenten zien wat ze in mijn zus zien en deze verwachtingen ook op mij gooien.
    . Welke studie het is zeg je niet, maar hoe zijn de mogelijkheden om werk te vinden met dat diploma? Soms beperkt men de instroom omdat er te weinig vraag is naar de afgestudeerden.
    Het is niet dat de studie zeer groot is en dat ze met en toets de instroom willen verkleinen, ik heb wat nodig voor de opleiding wat ik niet in mijn pakket heb bij het afstuderen ( aka heb geen diploma voor wiskunde B dus kan geen wiskunde docent worden) Wiskunde docent is niet echt een opleiding waar veel heen gaan en er is veel vraag voor docenten.

    hierbij heb ik je vragen even beantwoord.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • dat mijn zus ook op die school gezeten heeft (dit jaar vroegtijdig “slaagt” eerder dan veel andere ) ik ben bang als ik die school zou kiezen dat ik “het zusje van” ben.


    Dat moet geen rol spelen, je bent pas echt het zusje van als je daardoor laat leiden. Wat wil JIJ en wat is er mogelijk daarvoor gaan.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hi, ik herken dit probleem heel erg. Ik heb ook tot het laatste moment getwijfeld. Je moet eigenlijk alleen kijken naar jezelf. Maak je niet druk over wat anderen doen of wat anderen van je denken. Ik zou sowieso proberen de A opleiding binnen te komen dmv. die toets. Niet geschoten is altijd mis. Achteraf zou je spijt kunnen krijgen met dat je het niet hebt geprobeerd.
    Kortom, kijk alleen naar jezelf en niet naar anderen. Het is jouw carrière he! Doe wat jij wil!

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Iets is mij niet duidelijk. Je wilt een studie gaan doen die jouw droomstudie is, maar wat je in de weg zit is die toelatingstoets. Ik lees niet dat je die toets al gedaan hebt en gezakt bent, dus wat houd je tegen om hem te doen?
    Het kan zijn dat je het niet haalt, dan weet je waar je staat en kan je die studie niet doen. Durf je het niet aan omdat er geen herkansing is en je dan dus definitief je droomstudie kan vergeten? Geen toets doen is toch ook geen studie.

    Plan B is de PABO. Jouw probleem is dat je zus dat ook gedaan heeft en dat je misschien "als zusje" van gezien wordt. Als jij daar begint is zij al weg begrijp ik, dus dat schept al wat afstand. Misschien dat een docent jouw naam herkent en je vraagt ben jij misschien ...?
    De vraag is of docenten het veel kan schelen wiens zus jij bent en wat maakt het verder uit?

    Ik denk dat jij om te beginnen die toets moet doen. Blijkbaar gaat het om een studie waarvoor (te) veel belangstelling is en dat men daarom een drempel wil opwerpen. Welke studie het is zeg je niet, maar hoe zijn de mogelijkheden om werk te vinden met dat diploma? Soms beperkt men de instroom omdat er te weinig vraag is naar de afgestudeerden.
    Haal je de toets dan kan je doen wat je graag wilde. Je weet vast wel waar de toets op gericht is, dus kan jij je voorbereiden.
    Lukt het niet, dan doe je de PABO en heb je gegarandeerd werk na je afstuderen.

    Succes!

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten