Skip to content
4 reacties
1870 weergaves

Oproep: Onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo's bij jongens

Sinds maart 2019 werkt Helpwanted.nl (onderdeel van het EOKM*) samen met Slachtofferhulp Nederland aan een onderzoek om meer te weten te komen over financiële sextortion – afpersing met naaktvideo’s - bij jongens.

Bij Helpwanted.nl houden we ons bezig met de slachtoffers van online kindermisbruik.
Wij adviseren jongeren die hier mee te maken krijgen via onze hulplijn, en geven voorlichting over deze onderwerpen. Wij krijgen onder andere meldingen van jongeren wiens naaktfoto is gelekt, jongeren die bedreigd worden met naaktfoto’s, misbruik van social mediaprofielen en grooming.

De laatste tijd krijgen we veel meldingen van financiële sextortion, ofwel: ‘afpersing van naaktvideo’s’. Bij sextortion worden voornamelijk jongens en jonge mannen op social media onder druk gezet om geld over te maken om te voorkomen dat hun naaktfoto's online worden geplaatst.
De afgelopen twee jaar zijn 79% van de meldingen bij Helpwanted.nl over financiële sextortion gemaakt door jonge mannen. Niettemin, vanwege stigma en taboe - ‘Dit overkomt toch alleen meisjes?’ - is er weinig bekend over financiële afpersing bij jongens.

Wij willen graag zoveel mogelijk jongens die dit is overkomen aan sporen om mee te doen met ons anonieme online onderzoek, zodat we meer te weten komen over financiële sextortion en zo de hulpverlening voor deze groep jongens kunnen verbeteren!
De oproep om mee te doen aan het onderzoek is onder andere een item geweest bij het jeugdjournaal en de nationale radio, zoals FunX.

Als je meer wilt weten over het onderzoek, ga dan naar: eokm.nl/onderzoek

Ben je zelf slachtoffer geworden van financiële sextortion, vul dan onze anonieme vragenlijst in: surveymonkey.com/r/Afgeperst

Ook zijn wij op zoek naar jongens die graag hun verhaal delen tijdens een interview met onze onderzoekers, dit kan op een locatie naar jouw keuze, je reiskosten zullen worden vergoed en je krijgt een VVV bon ter waarde van 25,- Euro als dank voor je deelname. Neem voor een interview contact met ons op via het contactformulier van Helpwanted.nl: https://www.helpwanted.nl/contact/

*Het EOKM is het Expertisebureau voor online kindermisbruik. Het EOKM heeft drie programma's: het Meldpunt Kinderporno, Helpwanted.nl en Stop it Now!
Het EOKM zet zich in voor de veiligheid van kinderen en jongeren door het voorkomen en bestrijden van online seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van Kinderen.

31 jaar
5 jaren geleden

4 Reacties

  • ik heb de vragenlijst van de week ingevuld. Hoewel het afpersen nu al meer dan een jaar geleden gebeurd is, vond ik het fijn om er nog eens (uitgebreid) over te kunnen vertellen. Goede vragenlijst. Naast de gesloten vragen is er alle ruimte om je eigen verhaal te vertellen. Hopelijk helpt het jullie bij het onderzoek.

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Ok, dankjewel voor het uitleggen en dat je ook snel antwoord hebt gegeven. Ik dacht, das misschien pas maandag als jullie weer op kantoor zijn voor zulke vragen. Ik ga, denk ik, eerst die vragenlijst invullen en dan er over nadenken.

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Wat een goede vraag.
    Het is zo dat wei jongens van

    31 jaar
    5 jaren geleden
  • hoi, ik had op de link geklikt voor die vragenlijst en toen las ik dat alleen jongens van 18+ hun verhaal mogen vertellen in een interview. Waarom mogen jongere jongens dat niet? Ik las verder dat de vragenlijst WEL door alle jongens tot en met 26 jaar ingevuld mag worden. Dus, waarom dat verschil?

    17 jaar
    5 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten