Skip to content
23 reacties
4006 weergaves

Onze preutse samenleving

Waarom is onze samenleving zo preuts geworden in de afgelopen jaren? Zelf heb ik er ook een handje van en vind het heel erg dat ik preuts ben. Ik wil het niet, maar ben zo opgevoed en dat is moeilijk te doorbreken. Waarom durven we niet meer samen bloot om te kleden? Waarom durven we niet meer op stranden bloot te zonnen en waarom dragen wij als jongens nu altijd enorme zwemboxers in plaats van veel fijnere speedo's. Waar is die schaamte ontstaan?

Ben benieuwd naar jullie ervaringen met preutsheid. Hoe ga jij er mee om? Ben jij erg preuts? Of juist helemaal niet en wat vind je daar dan van? En hoe zit het bij jou met vrienden en familieleden? Groetjesss :)

20 jaar
3 maanden geleden

23 Reacties

  • J11 ja in de winter zijn wij ook naakt de verwarming staat hier dan lekker aan als ik bv uit school kom en ik hoef nergens meer heen dan gaan bij ons de kleren uit. En ja ik douche zowat elke dag met m’n broertje wij gaan ook naar naaktstranden en naturistencampings en wellness Enzo

    12 jaar
    4 dagen geleden
  • Ik zou om elke haverklap een stijve krijgen als er veel topless zijn of meer naakt. Daarom ga ik ook niet naar een sauna, wil niet andere tot last zijn/schokkeren daarmee.

    21 jaar
    4 dagen geleden
  • Jongen 12 ben jij altijd naakt. Ook in de winter. Als jij wassen gaat ga je dan alleen of jouw broertje.
    Ik ben alleen naakt thuis als ik vrij ben of niks te doen heb en mijn zusje die gaat ook bloot als thuis ben of als wij samen gedoucht hebben dan blijven wij ook bloot, mijn grotere broer die is ook weleens bloot heb ik gezien

    11 jaar
    2 maanden geleden
  • Wij zijn hier thuis helemaal niet preuts. Wij zijn echte nudisten en gaan elke zomer naar bloot campings en naaktstranden ik schaam me niet voor m’n blote lichaam. M’n ouders en oudere broer zijn minder vaak naakt maar m’n broertje en ik zijn thuis eigenlijk altijd naakt (nu ook dus). Als onze opa’s en oma’s hier zijn zijn broertje en ik ook gewoon naakt. En ook bij sommige ooms en tantes zijn broertje en ik ook naakt. En ja als broertje of ik een stijve of halve stijve krijgen hebben zij een glimlach op hun gezicht maar zeggen verder niets. Het is gewoon super chill om naakt te zijn

    12 jaar
    3 maanden geleden
  • Ik heb het hier wel is met mijn vader en grootouders over gehad . "Vroeger" deden ze daar niet moeilijk over, dan gingen ze ergens bloot zwemmen (we wonen niet in een stad dus he) en was het dragen van niks of een kleine zwembroek heel gewoon. Ze liepen ook in korte broeken op straat, ze hadden al lang ooit een naakt vriendje gezien, jongen of meisje, het was allemaal veel gewoner en niet echt een probleem. Het veranderde volgens hen op een bepaalt moment ineens en toen werd iedereen preuts en achterdochtich en spijtig genoeg had/heeft het ook met soorten godsdienst te maken dat iedereen ineens haast altijd verschrikkelijk aangekleed moet zijn. Iedereen is bang om nog maar wat te doen of te laten zien, crazy!!!

    15 jaar
    3 maanden geleden
  • Haha m17 wat een leuk verhaal. Lijkt mij ook echt lachen als ik een lerares tegen zou komen, zeker eentje zou ik wel leuk vinden :p Of leraar natuurlijk, zal best awkrard zijn voor hun. snap best wel dat kinderen met puberteit niet meer komen, maar als je het al gewend bent ... denk ook dat het vaak aan vriendjes enzo ligt. anyway fijn dat jij en ik zo lekker open zijn... hoop dat dit voorbeeld geeft aan meer zodat het voor ons wat drukker en gezelliger wordt.

    19 jaar
    3 maanden geleden
  • J19 dat er inderdaad niet heel veel jongeren op een naaktstrand zijn dat klopt.
    Het is meestal maar 1 % of minder.
    Maar ze zijn er wel en ik ben er 1 van.
    Ik heb wel gemerkt dat het wel eens anders is op een ander naaktstrand.
    Op de een of andere manier zijn er op sommige naaktstranden meer jongeren dan op andere.

    Maar als wij jongeren het massaal niet gaan durven dan wordt het nooit wat.
    Ik zie altijd wel dat kinderen mee komen met hun ouders en opa's en oma's totdat ze in de puberteit komen.
    En dan ineens zie je ze niet meer.
    Jongeren van 20 + zie je dan weer wel.

    Ik vind die angst voor foto's en filmpjes op sociale media onzin.
    Zeker voor minderjarige jongeren zoals ik.
    Google maar eens naar "nudist teen" bijvoorbeeld dan krijg je vrijwel niks. Of je ziet foto's van veroordeelde pedofielen uit Amerika.

    Ikzelf ben er helemaal niet bang voor het interesseert me geen moer wie me naakt te zien krijgt.
    Ik heb al vaak meegemaakt dat er ineens een bekende over het strand kwam langs wandelen.
    Mensen uit het dorp waar ik woon.
    Leerlingen van de school waar ik op zit zelfs klasgenoten.
    En een keer een leraar dat was best wel grappig.
    Die leraar liep echt een beetje stiekem te gluren op het naaktstrand dikke zonnebril op en loeren.
    Ik had hem al vanaf een afstand aan zien komen.
    Toen ben ik naar hem toe gelopen en heel blij geroepen heey wat leuk dat u ook naar het naaktstrand komt.
    Ik stond in me blootje voor hem en hij wist niet waar hij kijken moest. En stotteren en blozen joh.
    De week erop had ik les van hem toen had hij weer moeite met praten.

    17 jaar
    3 maanden geleden
  • Maar het is ook iets dat ge gelukkig kunt afleren ...
    Preuts ben ik nooit geweest, in men blootje zijn voelt zo plezant dat er voor preutsheid geen plaats is. Als ik in men kot aan het studeren of blokken ben is dat meestal in men blootje. Op bed op men rug, buik, kleermakerszit, met men benen omhoog tegen de muur; wat er op dat moment het plezantst is. Soms gewoon op de vloer (houten vloer met een dik wollig tapijt, zeer fijn) en als er genoteerd moet worden dan, helaas, aan het bureeltje :-) . Als het te koud is een fleece deken om van 2,5 bij 2,5 meter, dus voldoende om lekker te bedekken. En zelfs dat is vele fijner als kleren aanhebben.
    Tijdens de blokperiode bracht de kotmadam (één uit de duizend) vaak een warme kop choco naar boven. Ze klopt altijd voor ze binnenkomt, dus de fleece deken is dan altijd om. Het grappige is dan dat ze zegt dat ik niet zo preuts hoef te zijn en ik gerust de kop aanpakken mag, zolang vanonder maar bedekt is. Dus er is preutsheid en preutsheid :-) . Het hangt er een beetje van af bij wie en waarom.
    Er zijn nog twee andere studenten met ieder hun eigen kamertje op kot. Beiden studeren ze een medische richting. Het meisje heeft een oogske op mij en is zeer geïnteresseerd. Ze is echter kansloos want ik ben voor de jongens en heb een vaste vriend. Aan tafel vraagt ze dikwijls of ze later op de avond mag langskomen om iets te laten nalezen, ze vind dat ik zo schoon kan schrijven. Dan is er de vraag: kleren aanhouden of fleece deken als ze binnen komt? In het begin hield ik men kleren aan, wachtend tot ze kwam. Maar op den duur vond ik het vervelend worden en opteerde ik voor het deken, zodat ik toch kan studeren op mijn gemakske gelijk als ik wil. En daarbij, ze wilt me toch veroveren. Ik denk dat de kotmadam het haar eens verteld heeft dat ik zo studeer en dat ze daarom zo dikwijls komt. Dus, preutsheid in de kast en 'beneden' toch wel bedekt houden; niet uit preutsheid, maar uit fatsoen.
    En met 'preutsheid' heeft ze me liggen gehad. Ze zei dat zijzelf te preuts was en het niet zou durven om haar zo te laten zien. Dus stelde ik haar voor dat ze het maar eens moest proberen want in het blootje is zovele plezanter; gewoon al de lucht op uw huid voelen! De dag nadien kwam ze een samenvatting laten nalezen in haar peignoir. Mijn beurt om preuts te zijn want ik durfde niet onder mijn dekentje uit, schrik dat zij haar peignoir uit zou doen. Toen haar peignoir al wat losser kwam te zitten herinnerde ik haar er nog eens aan dat ik een homootje ben, en dat ze kansloos is bij mij.
    Mijn vriend lachte zich kapot toen ik hem mijn reactie vertelde met dat ze haar peignoir uitdeed ...
    Preutsheid kan dus in twee richtingen ook: preuts zijn om in uw blootje te zijn, en preuts zijn om iemand in zijn/haar blootje te zien ...
    Groetjes, S

    18 jaar
    3 maanden geleden
  • Ts hier. Thanks voor alle reacties tot nu toe! Goed om te lezen dat veel jongeren geen of minder last hebben van preutsheid en zichzelf gewoon bloot durven op te stellen ondanks mogelijke oordelen van anderen. Als je dit niet durft of wilt zoals J22 is dat natuurlijk ook helemaal prima natuurlijk! :)

    @J21 nope heb elf ook erg last van preutsheid dat gaf ik ook al aan in mijn topic. Ondanks dat ik het wel zou willen ben ik toch bang voor reacties ofzo en telefoons spelen ook zeker een rol mee. Je kan zomaar worden vastgelegd in deze tijd helaas.. Ik hoop er komende zomer verandering in te brengen want heb al wel een speedo gekocht. Wil misschien ook weer beginnen met wedstrijdzwemmen waar ik hem dan ook kan dragen.

    20 jaar
    3 maanden geleden
  • Heb jaren geleden wel een fijne Speedo gehad. Misschien toch maar weer eens een nieuwe kopen.

    En naturisme is ook helemaal niet mijn ding! Ieder moet doen wat hij wil maar ik hoef het niet te zien. Het idee dat je met je blote kont op een stoel zou moeten gaan zitten waar iemand anders ook al met zijn blote kont op heeft gezeten… vreselijk idee! Liever gewoon een Speedootje dan.

    23 jaar
    3 maanden geleden
  • Ik ben wel nieuwschierig ts, of je zelf wel een speedo draagt

    21 jaar
    3 maanden geleden
  • Nja ik weet niet. ik voel mij persoonlijk gewoon niet zo comfortabel naakt. Ik heb geen zin in al die bloot en naturisten bullshit. op dit forum is blijkbaar ook iedereen naturist ofzo, maar ik ken persoonlijk niemand die er eentje is... ik hoef ook niemand anders pik, kut of borsten te zien. Maar ieder zijn ding, ik oordeel niet als mensen dat wel allemaal doen op een naaktstrand. maar ik hou mijn geslachtsdelen liever voor mijzelf (en voor seksuele partners). Dat maakt mij niet preuts vind ik ;)

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Denk dat mensen wel schrik hebben voor andermans oordeel. Niet alleen over naakt zijn maar bijvoorbeeld meiden die een korter topje aanhebben worden nogal redelijk snel voor slet zonder zelfrespect uitgemaakt.

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • m17 vind jij dan ok niet dat er niet heel veel van onze leeftijd op de naakstrandjes zijn? terwijl hier bijna iedereen zegt naturist te zijn...

    19 jaar
    3 maanden geleden
  • Nou ik kom dus wel vaak op het naaktstrand ik woon vlakbij zee.
    En mijn ouders gaan al jaren naar het naaktstrand en ik ga nog steeds mee.
    Ik ga ook wel met vriendinnen naar het naaktstrand en die gaan dan niet allemaal helemaal naakt.
    Dat maakt hier niet uit hier loopt alles een beetje door elkaar, naakt, gekleed, badkleding en alles wat ertussenin zit.

    Bang voor foto's en filmpjes op social media??
    Waarom zou ik.
    Ik heb een mooi lichaam en dat mogen mensen van mij best wel zien.
    En daarbij als er iemand foto's of filmpjes gaat proberen te maken op het naaktstrand. Krijgt hij echt heel snel ruzie met de naturisten daar.
    Zeker als ze minderjarige zoals ik gaan fotograferen.

    Voor de mensen in mijn omgeving ben ik gelukkig ook niet bang dat ze me naakt gaan zien.
    De meeste hebben me al naakt gezien.

    17 jaar
    3 maanden geleden
  • Het woordje "preuts" in mijn geval is al bullshit , iedereen moet tenminste een beetje schaamte hebben , zelfrespect is ver te zoeken zie ik deze tijd, het is normaal dat sommige mensen hun naaktheid bedekken want dat is hun eigen privacy , we schamen ons en hebben tenminste zelfrespect, we gooien onze lichaam niet gewoon zomaar openbaar naakt dat slaat toch nergens op man

    18 jaar
    3 maanden geleden
  • Wat mij juist opvalt dat er hier op ut forum zoveel zeggen dat ze naakt zwemmen/bloot willen/naar naaktstrand gaan. terwijl ik echt ga maar weinig van mijn leeftijd zie. Nu ben ik zelf totaal niet preuts, loop bloot naar de badkamer en douche zelf naakt samen met mn schoonmoeder. Beneden heb ik wel gewoon kleren aan, ben geen naturist die de hele dag bllot loopt, en ben altijd wel voorzichtig met telefoons enzo.

    19 jaar
    3 maanden geleden
  • Smartphones met super camera's en die sociale media zijn inderdaad heel bepalend hierbij. Topless of naakt op het strand bijvoorbeeld kan je nog jaren ongewild achtervolgen als een gefrustreerde een foto of filmpje hiervan deelt of online zet. Dit doen zij wellicht omdat zijn of haar eigen bestaan niet zo veel voorstelt?
    Toch heb ik er voor gekozen me dit niet meer aan te trekken. Enkele jaren geleden droeg ik op vakantie op special request een string en dit beviel me onverwacht goed. De volgende zomer droeg ik deze ook hier op het strand, eerst enkel als ik alleen of samen met die ene vriendin was. Na enkele dagen in de zon rondlopen was de aftekening van die string zo duidelijk dat ik in de sportclub ook niet meer kon wegsteken dat ik strings droeg. Sindsdien draag ik openlijk strings en na wat grapjes en opmerkingen hierover ging die storm in een glas water snel liggen. Nu is dit geen issue meer, al zal uiteraard niet iedereen begrijpen of goedkeuren dat ik strings draag. Dit is echter mijn keuze en het zijn mijn ( blote) billen. Dus niet altijd wakker liggen van wat andere mooi vinden of over jou kunnen denken lijkt me niet verkeerd.

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Ik denk dat het een combinatie van dingen is. Overal de mogelijkheid dat er foto's van je gemaakt worden smartphones, social media), kopieergedrag (als de hele groep in boxer doucht, doe jij het ook, bang om uit de toon te vallen), invloed van moslims/islam (je naakt tonen aan anderen is taboe, dus past "iedereen" (vooral scholen, instanties) zich aan om geen gedoe te krijgen. De stroom verhalen over "vieze oude mannetjes" die achter bomen of muurtjes naar kinderen kijken of elkaar tips geven enz. Dutroux-effect. Bij jongeren speelt onzekerheid een rol: "Ben ik wel normaal, die ene heeft al schaamhaar, ik nog niet?" of "Ik heb als 13-jarige een langere piemel dan die jongen daar van 16, straks lachen ze me uit (paardenpiiiiik, haha homo homo!!!)" enz. Helaas doen ook veel naturistische jongeren hier aan mee door in de puberteit toch kleding aan te trekken. Boven de 20 zie je dan dat ze weer naakt durven zijn.

    17 jaar
    3 maanden geleden
  • Ik zet me juist af tegen de alsmaar toenemende preutsheid. Ik ben er helemaal niet mee opgevoed en toen ik 14 was en het me leuk leek om topless te gaan zonnen hadden mijn ouders daar geen probleem mee. Toen ik dat ook met vriendinnen ging doen verwachtte ik dat er wel meer topjes uit zouden gaan maar in plaats daarvan vonden ze dat ik weer een topje moest dragen. Dat heb ik dus niet gedaan. Eigenlijk ben ik sindsdien steeds meer gaan doen. Zo heb ik naakt geposeerd en strip ik als baantje naast mijn studie. Dus wat mij betreft: weg met de preutsheid, we zijn allemaal mooi zoals we zijn.

    21 jaar
    3 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten