Skip to content
7 reacties
756 weergaves

beste vriend heeft leukemie (kanker)

gister kreeg ik te horen dat mijn beste vriend acute leukemie heeft. Ik ben er erg van geschrokken en weet niet wat ik moet doen. Heeft iemand misschien tips?

14 jaar
3 jaren geleden

7 Reacties

  • Hij is, vermoed ik, ook 14. Hij gaat een zeer zware tijd tegemoet. Jij kunt niets doen, dan hem bezoeken op tijden, dat het toegestaan is. Soms is een bezoek, na een behandeling, te riskant, omdat iemand laag in de leuko's zit. Heeft hij Acute leukemie (ALL) of AML? Voor de behandeling maakt dit uit. De genezingskans op AML is 80%, maar de restverschijnselen en bijwerkingen zijn soms van blijvende aard. Na de eerste periode krijgt hij bericht of hij in categorie 1, 2 of 3 zit. Bijna iedereen zit in 2. Als hij in 3 zit is de genezingskans een stuk kleiner en spelen erfelijke factoren een rol. Veel sterkte en houd moed.

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Hij is, vermoed ik, ook 14. Hij gaat een zeer zware tijd tegemoet. Jij kunt niets doen, dan hem bezoeken op tijden, dat het toegestaan is. Soms is een bezoek, na een behandeling, te riskant, omdat iemand laag in de leuko's zit. Heeft hij Acute leukemie (ALL) of AML? Voor de behandeling maakt dit uit. De genezingskans op ALL is 80%, maar de restverschijnselen en bijwerkingen zijn soms van blijvende aard. Na de eerste periode krijgt hij bericht of hij in categorie 1, 2 of 3 zit. Bijna iedereen zit in 2. Als hij in 3 zit is de genezingskans een stuk kleiner en spelen erfelijke factoren een rol. Veel sterkte en houd moed.

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Hey heel vervelend voor je vriend maar ook zeker voor jou ik weet helaas uit ervaring wat die ziekte met je doet.
    En een van mijn beste vrienden had het er ook heel moeilijk mee.
    Maar door met hem er over te praten en te vertellen wat er gebeuren ging gaf het hem ook wat rust.

    Al was die ene keer dat hij op bezoek kwam toen ik in het ziekenhuis lag voor hem maar ook zeker voor mijn wel een ding waar we het nu nog wel eens over hebben.

    Dus mijn tip praat met je ouders en zeg het ook tegen de ouders van je vriend waar je ook mee zit zeg het praten is het beste in deze tijd.
    En weet dat de artsen er alles aan doen wat ze ook kunnen.

    Heel veel sterkte en zorg dat je er voor hem bent.

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j14, Wat een vreselijk nieuws zeg! Blijf niet met je zorgen zitten, maar praat erover met anderen. Je ouders bijvoorbeeld, je vertrouwenspersoon/mentor (op school), familie, vrienden, etc. Hoop dat het goed gaat komen met je beste vriend. Kop op en veel sterkte j14! Lieve groet, A.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Je moet hem steunen. Zorg dat je er voor hem bent.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Oei, wat erg voor jou! Blijf vooral positief en geloof erin dat alles goed komt.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat erg om te horen! Ik snap dat je volledig in paniek bent. Mijn advies is om vooral in gesprek te gaan met iemand. Praat met je vriend en zijn ouders of je eigen ouders. Vertel duidelijk waar je mee zit. Op deze manier kun je het proces verwerken. En blijf je vriend steunen in de zware periode. Hij heeft jou waarschijnlijk keihard nodig!

    20 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten