Skip to content
8 reacties
545 weergaves

Ik ben een nietsnut

Hoi...     Ik ben 17 jaar ( bijna 18 ) en ik kan heel veel praktische dingen gewoon niet en heb het ook nooit geprobeerd. Ik heb mijn HAVO examens afgerond, maar dingen die ieder mens dagelijks wel doet kan ik niet. Zo ben ik nog nooit alleen met de bus gegaan. Ook heb ik nog nooit gepind, en daarom heb ik altijd contant geld bij mij want ik weet niet hoe je moet pinnen. Ook ben ik nog nooit naar een festival ofzo geweest en vind dit ook niks. Ik heb trouwens ook nog nooit gewerkt en als ik een vacature invul, heb ik daarom geen CV en zijn ze nooit geïnteresseerd in mij. Wat moet ik in godsnaam met mezelf ik kan dingen niet die 11-jarige al doen. Ik schaam me kapot hoe kan ik dit leren? En weet iemand hoe ik word aangenomen, want dit is echt een drama...    

17 jaar
7 jaren geleden

8 Reacties

  • Je hebt misschien faalangst en een laag zelfbeeld. Faalangst is een neerwaartse spiraal waar je uit moet zien te komen. De huisarts kan je helpen. Gewoon zeggen dat je met jezelf in de knoop ligt. Of hij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Die lui kunnen je helpen. Het is tenslotte hun vak.

    20 jaar
    6 jaren geleden
  • Gwn een winkel binnen lopen en vragen zou ik hier kunnen werken en dan vragen ze je gegevens en bellen ze je later terug

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • Jongen, je bent pas 17. Iedereen kijkt er anders op wat je kunt en wat je moet kunnen. Ik kom net terug van een succesvolle sollicitatie waar de bedrijfsleider vond dat ik het werk wat ik deed bij mijn vorige werkgever al behoorlijk veel vond voor mijn leeftijd.

    Je hebt altijd iets om op je CV te zetten, zoals je genoten opleidingen en sommige CV's worden ook ingevuld met kwaliteiten die je als persoon hebt. De eerste stap is uit die negatieve spiraal komen. Je weet immers heel goed wat je NIET kunt, nu moet je op zoek naar wat je WEL kunt. Daarbij als je jezelf interessant kunt presenteren is er altijd wel een werkgever in je geïnteresseerd. Heb je het überhaupt ooit geprobeerd om te solliciteren of neem je maar lukraak aan dat niemand je gaat aannemen?

    Waar je wel oefening nodig lijkt te hebben is het nemen van initiatief en leren hoe je zaken aanpakt. Nog nooit gepind? Zoek op Google hoe je een bankrekening met pinpas aanvraagt, of nog gewaagder; bel naar een bank wat ze je kunnen bieden? Nog nooit met de bus gereisd? Zoek op internet uit hoe je een OV-chipkaart aanvraagt en hoe die werkt of koop een kaartje in de bus. Dat gaat namelijk makkelijker als je denkt.

    En dat je niks om festivals geeft, so what? Je moet zelf doen wat je leuk vindt en als een festival je niks lijkt of niet aanspreekt moet je dat vooral niet doen.

    22 jaar
    7 jaren geleden
  • Hooi! Ik heb even een tutorial voor je gemaakt hoe je moet pinnen. 1. Zeg even hoi tegen de cashier met een lach, maak je die ook weer blij. 2. Nadat de cashier het bedrag heeft genoemd: "Dat word dan 2.75 alsjeblieft" zeg je "ik wil graag pinnen" 3. je wacht even en stopt je pinpas in het apparaat 4. Voer je (meestal 4 cijferslange) pincode in 5. wacht weer even en klaar is kees! Vergeet je pas niet en je boofschappen niet. Hier een handige pagina voor het maken van een CV zonder ervaring: https://www.cvster.nl/cv/cv-maken-zonder-werkervaring/ Tevens is google hier in echt je beste vriend want hier is heel veel over te vinden. Zo google je ook: Voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Mijn tips: Wees jezelf, kom zelfverzekerd over, weet antwoord op open vragen als "vertel is wat over jezelf", "waarom wil je bij ons komen werken", "Waarom moeten we jou aannemen?" etc. Heel veel succes, you can do it!

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Ga een paar uurtjes per week vrijwilligerswerk doen. Kun je veel van leren en staat goed op je cv.

    17 jaar
    7 jaren geleden
  • Oja... Was dit nog vergeten. Omdat je niet van festivals houd, ben je geen looser, hoor. Ik gruw van festivals. Lawaai, alcohol, drugs, flippende mensen, stank van hamburgers en braadworst, kots en zeik overal. Doe mij maar een eenzaam strandje of een stevige bosloop.

    19 jaar
    7 jaren geleden
  • Probeer gewoon wat minder afhankelijk te worden. Ga naar de bank en vraag er een pinkaart. Laat hun dat even uitleggen hoe je dat doet (niet weer je mama of papa). Neem gewoon eens een bus en je zal merken dat het allemaal niet zo moeilijk is als je het eenmaal gedaan hebt. En heb je eens wat fout gedaan, geen probleem daar leer je van en word je volwassen van. Veel succes en laat je vooral niet betuttelen.

    17 jaar
    7 jaren geleden
  • Kop op, joh. Ik vind jou helemaal geen nietsnut. Je hebt je HAVO op zak. Dat krijg je niet zomaar kado. Je schrijft foutloos en verstandig. Je bent het gevoelige type. Een piekeraar. Jouw ego heeft duidelijk een boost nodig. Lef, da's iets wat in de genen zit maar zelfvertrouwen kan iedereen kweken. Gebruik deze vakantie om daar aan te werken. Probeer elke dag iets uit waarvan je denkt: dit lukt me nooit. Je hebt duidelijk last van faalangst. Die zal langzaam plaats maken voor zelfvertrouwen. Stap nou gewoon op die bus en haal geld uit die flappentap. Mijn oma kan dat dus kun jij het zeker! Nog voor het eind van de vakantie ben je een heel ander mens. Geloof me.

    19 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten