Skip to content
3 reacties
340 weergaves

Basisschoolkeuzes

Hallo allemaal
ik ben tien en zit in groep zeven
ik heb een paar keuzes gemaakt op de basisschool maar weet niet of ik hier spijt van krijg/heb gekregen
één: in groep vier sloeg ik bijna een groep over. Heb het niet gedaan want mijn best friend is blijven zitten.
twee: Ben nu assistent handvaardigheid. Elke maandag en woensdag. Dit neemt wel heel veel tijd in.
drie: heb er WEER niet voor gekozen om een groep over te slaan. Ik had van groep zes naar groep acht kunnen gaan.
vier: mijn BFF zit nu weer bij mij in de klas (een groep lager) maar ik ga steeds minder met haar om. Hoe komt dit? Weet iemand het??!!
vijf: Ik heb er in groep vijf voor gekozen om met L. in de klas te komen hoewel ik liever met S. erin had willen zitten. (Ik noem liever hun namen niet)
zes: ben ik te jong voor dreamersforum????

wil iemand mij helpen deze keuzes positief te bekijken?
Groetjes van B.

10 jaar
1 maand geleden

3 Reacties

  • Bedankt voor jullie steun. Ik kan met deze tips in elk geval weer onderweg. Heeeeeeeel erg bedankt!

    B.

    10 jaar
    1 maand geleden
  • Dag B.

    Ik kan goed begrijpen dat het lastig voor je is om te kiezen wat je nu moet doen. Als ik alle vragen las, zit je het meest met de vraag naar welke groep je nu moet.
    Dit is vaak een lastige keuze, je bent dus zeker niet de enige dat hiermee zit. Het feit dat je minder en minder overeen komt met je BFF is o.a. omdat jullie doorheen je leven veranderen en andere interesses krijgt. Het is dus niet nodig om te kiezen om bij de een of de ander te zitten of om L. of S. in de klas te zitten. Volg je gevoel en ga je eigen weg, misschien kun je een groep hoger meer uitgedaagd worden op vlak van taal en/of wiskunde en/of... en zal school nog leuker voor je worden? Het is niet omdat je niet met hen in de klas zit dat je op de speelplaats niet met ze kan spelen. In een nieuwe klas kom je misschien ook nog anderen tegen die je vriend of vriendin kunnen worden. Dan heb je vrienden in de klas en vrienden op de speelplaats bijvoorbeeld. Hoe het loopt kan ik je dus niet beloven, maar wat ik wel weet is dat je best kunt luisteren naar wat voor jezelf goed is en dat je dat niet laat afhangen van anderen in welke groep of klas je zit. (je kunt tenslotte ook buiten school afspreken met S. om samen te spelen misschien?)

    Antwoord op vraag 2: Ik hielp in mijn lagere schooltijd vanaf dat het mocht elke middagspeeltijd. Soms in de refter, soms bij de kleuters (jongste leeftijd op de basisschool). Dat nam ook veel tijd in beslag, maar ik kreeg er wel energie van terug. Mijn tip om te beslissen wat je best kunt doen is dus ook hier weer luisteren naar jezelf. ?? Krijg je er nu energie van om assistent handvaardigheid te zijn of zou je meer energie krijgen als je tijdens speeltijden of de middagpauze speelt met je vrienden en vriendinnen?

    Tot slot is er nog vraag zes, je bent nooit te jong om hulp te vragen. Weet wel dat sommige vragen hier van oudere jongeren komen waarover jij nog niet wilt nadenken misschien. Verplicht jezelf dan ook niet en laat die vragen over of kijk enkel naar je eigen vraag.

    Veel succes, volg je hard en laat gerust weten naar welke groep je uiteindelijk beslist te gaan komend schooljaar.
    Vele groetjes,
    K.

    Ps: je kunt steeds een volwassene bij je thuis of vertrouwens persoon op school hierover aanspreken. Durf je dat niet? Schrijf dan je vraag op (met naam zodat men weet van wie het komt) en geef het af of leg het op de bureau van bv. je leerkracht. Zei zullen je ook zeker verder kunnen helpen.

    22 jaar
    1 maand geleden
  • Dag meisje van 10, Zo te lezen ben jij wat ze noemen hoog begaafd. Dat is fijn natuurlijk want dan is alles makkelijk voor jou en kan je mooie diploma's halen die jou een leven kunnen geven waarin jij bepaalt wat je wel en wat je niet doet.
    Er zit ook een andere kant aan. De meeste kinderen zijn niet hoog begaafd en daar zijn de lessen en en leerplannen op afgestemd, zeker op de basisschool. Grote kans dus dat jij je zit te vervelen omdat het allemaal te langzaam voor je gaat.
    Als oplossing geven ze jou blijkbaar de gelegenheid een klas over te slaan maar dat heb je dus niet gedaan. Je kreeg weer die kans, maar je twijfelde en hebt het weer niet gedaan. Voor jouw twijfel zijn zoals ik het lees vooral gevoelsmatige motieven. Je wilt de vrienden waarbij jij je goed voelt niet achterlaten.

    Wat ik mij afvraag is wat dat inhoudt, een leerjaar overslaan. Moet je dan de leerstof van het jaar dat je overgeslagen hebt inhalen of zeggen ze van, laat maar zitten?
    Het klinkt ook leuk natuurlijk, een jaar eerder klaar zijn, maar is het ook wel leuk? Jij kan dan wel heel intelligent zijn, maar je bent ook een meisje van 10 dat geleidelijk groeit naar volwassenheid. Het mooiste is toch als jij dat doet samen met leeftijdsgenoten. Met je vriendinnen praat je toch niet steeds over moeilijke schooldingen, maar ook over meisjesdingen waar meisjes van jouw leeftijd zich mee bezig houden.
    Als jij dan overal steeds de jongste bent dan kan jij je wel eens eenzaam gaan voelen.

    Je praat over dat jaar overslaan alsof dat een beslissing is die jij persoonlijk neemt. Ik neem aan dat daar door school ook met jouw ouders over is gesproken en dat die ook een mening hebben. Ik neem aan dat er door school en door je ouders ook met jou is gesproken over wat de voordelen en wat de nadelen zijn.
    Is er een soort studietraject voor jou gepland voor na de basisschool? Heb jij zelf al ideeen van welke kant jij op wilt en wat je graag zou gaan doen als je volwassen bent? Daar zal zowel door jou als door je ouders toch al wel eens over gedacht en gesproken zijn.

    Ik ken jou verder niet en ik weet niets van wat jij doet op school, dus ik kan hier geen advies of oordeel over geven. Ik denk wel dat jij heel goed moet nadenken over wat het betekent als jij je tienertijd door gaat brengen met studiegenoten die allemaal een stuk ouder zijn dan jij. Kan jij je daar aan aanpassen of zal dat moeilijk zijn.?

    Tenslotte nog wat over die vriendin waar je minder mee omgaat. Wat ik denk is dat het verschil tussen jullie te groot aan het worden is. Jullie verstaan elkaar zo goed niet meer omdat jullie je op verschillende snelheden ontwikkelen. Jij bent al een stuk volwassener dan zij en dat voelen jullie. Zo gaat het in het leven, je voelt je het beste thuis bij anderen die zijn zoals jij. Iedereen ook volgt zijn eigen weg en soms nemen jouw wegen en die van de anderen een verschillende richting.

    Dan dat assistent handvaardigheden. Je helpt de juf, zo lees ik dat. Vind je dat echt leuk of is het maar bezigheidstherapie omdat jij je wat verveelt tijdens de lessen? Misschien moet je ook daar nog maar eens over nadenken of je dat wel wilt blijven doen.

    Ben je te jong voor het Forum? Als het geplaatst wordt dan ben je niet te jong. Ik zie dat je hier en daar reacties plaatst. Eerlijk gezegd vind ik je wel wat pedanterig zo af en toe voor een meisje van 10, maar tenslotte ben jij een heel slim meisje van 10 ;-).

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes verder, maar dat zal wel goed komen!

    23 jaar
    1 maand geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten