Skip to content
10 reacties
568 weergaves

waarom moet ik nu al kiezen?!

ik ben 13 jaar en ik zit in de 2e.. eind volgend jaar moet ik dus al een profiel gaan kiezen met daarin de richting wat ik wil gaan worden. ik krijg ook heel vaak vragen van: ''en, wat wil je later worden?'' ik zeg elke keer maar dat ik het nog niet weet, want dat weet ook niet. ik weet nog niet eens wie ik nu ben. kom op jongens! waarom moet ik nu al kiezen wat ik worden? ik wil eerst mezelf worden! de rest komt wel, maar nee! ik moet nu al gaan kiezen. wat is dit voor wereld?!

13 jaar
1 jaar geleden

10 Reacties

  • Hoi, misschien is het profiel cultuur en maatschappij dan wat voor jou. Dan hoef je geen wiskunde te kiezen (op havo). Als jouw school dat aanbiedt, kun je dan ook drama kiezen. Zoals ik je nu hoor, lijkt het alsof je het eigenlijk wel ongeveer weet, dus wat mij betreft geen zorgen. En zoals ik al zei, je hebt nog even.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • ts hier, ik zit op het havo vwo en ik moet eind dit jaar ook kiezen tussen havo of vwo. ik weet al dat ik havo wil doen, want vwo lukt me gewoon echt niet. ik heb vind wiskunde echt heel moeilijk en als ik mijn wiskunde cijfer niet ophaal, ga ik überhaupt niet naar de derde en blijf ik gewoon zitten. ik houd heel erg van acteren, en ik wil misschien wel iets daarmee gaan doen, en volgens mij heb je daar ook geen wiskunde voor nodig. 2 jaar geleden wilde ik vol voor veearts gaan. dat lijkt me nog steeds heel leuk, maar daar heb je toch echt wiskunde voor nodig. door wiskunde heb ik die droom een soort van opgegeven en mijn moeder heeft ook al gezegd dat het me nooit zal lukken omdat ik wiskunde nodig heb. dus dat wordt 'm ook niet.??

    13 jaar
    1 jaar geleden
  • Dat is ook heel lastig m13 zeker als je zoals jij echt niet weet wat je wilt.
    Ben je wel eens naar open dagen van vervolg opleidingen geweest?
    Ik ging op jouw leeftijd met mijn vader samen naar een aantal open dagen.
    En vanaf mijn VMBO opleiding moest ik elk jaar stage lopen bij verschillende bedrijven.
    Zo kwam ik erachter dat ik het leuk vind om in de kinderopvang te gaan werken.

    Je kunt volgens mij ook een meer algemene opleiding gaan volgen zoals havo en vwo.
    Dan hoef je nog niet echt te kiezen wat je later wil worden.

    Succes

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Ja, ik snap je wel. Het is moeilijk kiezen als je de helft van de vakken (zoals wetenschappen en technologie) nog nooit gehad hebt, dus je weet niet wat die richtingen inhouden. En als je geen benul hebt van de werkelijke inhoud van een beroep (dit geldt voor ons van rond de 20 evengoed).

    Dus ik zou zeggen: kies iets (1) dat het beste aansluit bij je interesses, (2) dat heel breed is en waarmee je later nog alle kanten uit kan, (3) dat zo hoog mogelijk is als je aankan, en (4) uitzicht biedt op een goede job waar veel vraag naar is en dat goed betaalt.

    Dus stel dat je interesse zou hebben voor techniek (ik zeg maar iets), kies dan een richting die je later gaat toelaten om ingenieur of wetenschapper te worden. Je kan daarna nog altijd loodgieter worden als je dat uiteindelijk liever zou willen. Maar op die manier houd je zoveel mogelijk deuren open.

    Dus een brede, hoogstaande basisopleiding in de richting van je interesses, met uitzicht op goed werk.


    Kies geen dingen tegen je zin omdat anderen dat van je willen. Dan ga je heel ongelukkig worden. Je moet je eigen dromen waarmaken, niet die van een ander.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Dat is toch logisch ik heb dan ook moeten kiezen wat voor richting ik uit ga hoe kan je anders een diploma hebben voor je latere werk

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Je hoeft nog niet precies te weten wat je wilt worden meisje 13.
    Het gaat om het kiezen van een profiel. Dat kan ook gebeuren op basis van wat voor dingen je leuk vindt of goed in bent of juist waar je een hekel aan hebt. Ook wat voor type meisje zoals introvert of behulpzaam. Je kunt vast ook vragen om er bij geholpen te worden.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Ja ik zat precies in die situatie die je beschreef. Ik vind ook dat er veel druk op tieners wordt gelegd om al hun toekomst te kiezen terwijl velen het gewoon niet weten. Ik heb ook verkeerde pakket gekozen, maar eerlijk: het maakt weinig uit. Niemand zei dat tegen me en heb het zelf uitgezocht. Je kunt na je middelbare school gewoon opnieuw vakken leren die je wilt leren. ik ben zelf ook geen voorstander van profielkeuzes en ben met zo’n politieke standpunt mee eens over een middenschool (zoek term maar op anders).

    Mijn advies: welke vakken vind je het leukst? Welke niet? Streep de vakken die je gewoon niet wilt door (uitzondering wiskunde, want veel opleidingen eisen het). Als je beide vragen niet kunt beantwoorden, kijk dan naar waar je het beste in bent zodat je je middelbare niveau kan halen. En kijk na je middelbareschooldiploma pas of je nog extra vakken wilt.
    Succes verder!!

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Hallo!
    Ik weet niet exact hoe het in Nederland zit, maar in België is het zo dat er maar 1 diploma secundair onderwijs bestaat. Dat wil dus zeggen dat als je je secundair afmaakt, je nog in eender welke richting kan gaan verder studeren. Je moet nog niet exact weten wat je wil worden, maar je moet proberen kiezen naar wat je interesseert; ben je een talenpersoon, wiskunde, techniek, kunstenaar, etc.
    Je kan (bij ons) ook tot het 5e altijd wisselen van richting.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Het is ook flink balen zonder idee ja, lekker voor breed gaan dan maar

    19 jaar
    1 jaar geleden
  • Je hebt nog 1,5 jaar. Dat is best veel tijd. Voor profielkeuze hoef je ook nog niet te weten wat je precies wil gaan doen. Bedenk welke vakken je leuk vindt (en enigszins goed kunt) en kies die vakken. Als je alles wel leuk vindt en je weet het echt niet, kun je het beste een natuurprofiel kiezen. Daarmee kun je namelijk alle kanten op. Je kunt met NG/NT namelijk wel economie studeren, maar met EM/CM geen natuurkunde, als voorbeeld. Waarschijnlijk gaat de school je in de 3e klas ook nog helpen met je keuze. Het is dus helemaal niet nodig om hier nu al voor te stressen.

    Oh ja, wat ik nu zeg geldt vooral voor havo/vwo. Als je een ander niveau doet, kan het zijn dat je niet alles klopt.

    16 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten