Skip to content
10 reacties
717 weergaves

Schrijffouten

Hoi. Het valt mij de laatste tijd op dat er veel schrijf en spelfouten worden gemaakt. Ik las net bij onderwerp meisjesvragen: mijn vriendje wilt geen seks en bij jongensvragen: vriendin wilt het niet. Ik heb geleerd, ik wil, zij wil, hij wil. Geen wilt.

In het Standaardnederlands is alleen hij wil juist. Hij wilt geldt echt is fout, ook al komt het vaak voor. Het is bijvoorbeeld ook zij wil, men wil, Eva wil, iedereen wil en de klant wil.

De derde persoon enkelvoud is bij willen dus anders dan bij bijna alle andere werkwoorden, bijvoorbeeld wensen en hopen. Daar geldt de regel stam + t: ‘Hij hoopt een huis te kopen’, ‘Zij wenst een huis te kopen’, enz.

De vorm wilt past alleen bij jij/je en bij u: ‘Jij wilt vast nog wel wat’, ‘Ik weet niet wat je nou wilt’, ‘U wilt vast een bijdrage leveren’, ‘Wilt u een kopje koffie?’

Ben ik nou de enige die zich hier aan stoort???

19 jaar
2 jaren geleden

10 Reacties

  • Ga lekker het onderwijs in en doe er wat aan.

    Ik stoor me er niet aan, lees het gewoon niet als het te slecht geschreven is.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik begrijp wel dat Nederlands moeilijker is voor wie dat thuis niet spreekt. Maar als je hier vast woont, kan je je ouders misschien Nederlands helpen aanleren? Dat helpt jezelf ook om het beter te begrijpen, en het helpt hen om zich beter te voelen.

    Ik heb zogezegd ook dyslexie, maar dyslexie is geen hersenziekte, maar een verschijnsel van niet-begrepen woorden. Meestal zijn het de kleine woordjes die iemand niet begrijpt, zoals:
    in, op, het, de, een, waar, hoe, of, zelfs, van, hij, zij, toch,...

    Immers, al die kleine woordjes werden bij ons op school niet uitgelegd. Iedereen ging ervan uit dat we die al kenden. Maar dat is niet zo, bijna niemand kan de betekenis ervan uitleggen.

    Maak eens een lijst van al die kleine woordjes, en vraag jezelf dan bij ieder woordje af: wat is de preciese betekenis van dit woordje? Als je niet snel en duidelijk die betekenis kan zeggen, dan heb je er onvoldoende begrip van.

    Bijvoorbeeld het woordje "van" kan een tiental betekenissen hebben: het kan verwijzen naar:
    - eigendom (een boek van mij)
    - onderwerp (een boek van wiskunde)
    - materiaal (een boek van papier)
    - afkomst (een oud boek van Egypte, een plant van Afrika)
    - richting (de wind komt van het Westen)
    - beginpunt (de weg begint van hier, het examen loopt van 8 uur tot 12 uur)
    En nog een hoop die mij niet direct te binnen schieten. Je zou die eigenlijk allemaal moeten kennen, om een tekst te begrijpen waarin dat woordje "van" voorkomt.

    Die kleine woordjes geven de samenhang aan in een tekst. Dus als je die kleine woordjes niet begrijpt, maar alleen de dure woorden, dan valt die hele tekst in losse brokken uit elkaar, en dan heeft die tekst geen betekenis.

    Probeer maar: neem een paar willekeurige zinnen uit een tekst, en vervang alle kleine woordjes door vraagtekens. Zie je wat er nog van overblijft?

    Als je luidop leest en je struikelt of hapert over een woord, of je leest het verkeerd, of je slaat het over, dan heb je op dat woord of kort ervoor ergens een misbegrepen woord. Dan moet je dat eerst opzoeken. Al dat soort verschijnselen zoals dingen verkeerd uitspreken, haperen, letters of woorden overslaan of omwisselen, die wijzen allemaal op misbegrepen woorden, of misbegrepen symbolen of leestekens.

    Dus je moet al die misbegrippen opzoeken: de betekenis opzoeken, er zinnen mee maken, een schets op papier, afkomst opzoeken, andere betekenissen van dat woord opzoeken, enz... Dat is natuurlijk verschrikkelijk kut, want ik heb bijna alles opnieuw moeten opzoeken, het halve woordenboek. Gewoon omdat die achterlijke school het ons van in het begin niet goed aangeleerd heeft. Dat heeft mij heel veel tijd en last gekost. Ik had veel verder kunnen staan en veel intelligenter kunnen zijn, als we taal wel goed aangeleerd gekregen hadden in het lager onderwijs. En als men ons geleerd had hoe en waarom je onbekende woorden moest opzoeken.

    Letters of lettercombinaties stellen klanken voor. En woorden stellen een betekenis voor. Ook zinnen hebben een betekenis.

    Je moet ook de taal- en grammatica-regels goed leren, zodat je die betekenissen kan overbrengen aan andere mensen, zodat je gedachten kan uitwisselen, nieuwe inzichten kan krijgen, en intelligenter kan worden.

    Op die manier verdwijnt je dyslexie beetje bij beetje. Maar het is veel en lastig werk.

    Als je in het hoger onderwijs een kans wilt maken, is goede taalkennis essentieel. Ook in niet-taalrichtingen zoals wetenschappen, want zonder goede taalkennis kan je die teksten niet begrijpen.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Sommige mensen hebben dyslexie die doen hun best wel maar kunnen er niet aan doen omdat die moeite hebben met het herkennen van sommige letters. Maar mensen zonder dyslexie maken ook gezegd typ fouten weet wel dat Nederlands een moeilijke taal is als je ouders geen Nederlands kunnen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Sommige mensen hebben dyslexie die doen hun best wel maar kunnen er niet aan doen omdat die moeite hebben met het herkennen van sommige letters. Maar mensen zonder dyslexie maken ook gezegd typ fouten weet wel dat Nederlands een moeilijke taal is als je ouders geen Nederlands kunnen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Nee hoor. Daar irriteer ik me niet aan. ;-)

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Klopt, ik stoor mij er ook wel eens aan, maar merk vaak dat mijn telefoon er woorden van maakt die niet correct zijn. Enige remedie is goed nalezen of het allemaal klopt.

    Hiernaast, de jeugd is niet meer zo onderlegd in taal als vroeger, tenzij je er gericht interesse in hebt of erin studeert. Wel vind ik, als ik begrijp wat er staat, ach dan is het toch ook duidelijk!

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Behalve als ge met de 'ge-vorm' schrijft, dan is het bijna altijd met een 't' erachteraan :-) ...
    Sorry, ik kon het niet laten :-) .

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Bij snel typen komen typfouten wel eens voor en lees ik er soms over.

    Maar inderdaad, ik stoor mij ook vaak aan te slordig taalgebruik. Vanaf 12 jaar moet je eigenlijk alle spellings- en grammatica-regels kennen. Daarna komen vooral herhaling van die regels, uitzonderingen, speciale uitdrukkingen, en literatuur aan bod in de taallessen.

    Taal is een gereedschap dat dient om te communiceren, een middel om denkbeelden uit te wisselen met anderen. Dat kan alleen als je correcte en verstaanbare taal gebruikt, met de juiste woorden, en als je je aan de taalregels houdt. Anders word je verkeerd begrepen of helemaal niet begrepen.

    Is het niet erg dat sommigen aan een universiteit nog moeten leren dat zinnen beginnen met een hoofdletter, en eindigen met een punt of ander leesteken? En dat ze een bepaalde gedachte of concept moeten uitdrukken? Een tekst mag niet zomaar een onsamenhangende woordenbrij zijn zonder hoofdletters, zonder punten, zonder zinnen, zonder inhoud...

    Moest ik moderator zijn, dan zou ik te onverzorgde posts tegenhouden. Daar heeft niemand iets aan. Als de schrijver geen enkele moeite wil doen om een fatsoenlijke tekst te schrijven, zie ik niet in waarom ik moeite zou doen om die te ontcijferen?

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik vint het ook erg maar ik heb geleert er mee te leven.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Nee hoor, ik stoor me daar ook aan.

    20 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten