Skip to content
78 reacties
2754 weergaves

Het nut van de school zoals ze nu is?

Weer even pauze van het blokken. Sandwiches, koffie en vlaai. (Voor E: 't is blauwe pruimpkes op een laagske pudding, met een opengesneden deksel. Slagroom vers geklopt er nadien op.)

Wat is eigenlijk de zin van het blokken? Ikke moet bijvoorbeeld fysica doen. De leerkracht zegt dat ge het moet begrijpen en niet uit uwen kop leren. Wel, ik snap het niet (toch niet alles) en moet dus uit mijn kop leren. Alles er in persen. En daar nog mechanica bij dit weekend ook! En waarom wel? Bijna niks van alles wat ge op school leert, gaat ge later gebruiken behalve als ge ingenieur wordt of architect. Of als ge verder gaat studeren. Maar toch moet iedereen juist hetzelfde kennen of ge het nu gaat gebruiken later of niet. Akkoord, er zijn wel 'richtingen', maar die bepalen meer 'hoe slim dat ge zijt'. Iemand die een hogere richting doet is slimmer dan iemand die een lagere richting doet. Dat is het onderscheid op de speelkoer.

Broer zit bijna te wenen op differentiaties en integralen; hij wordt in september brandweerman en zal dit nooit meer nodig hebben. Elektronica moet hij ook nog doen, wat hij daar van ziet zal hij maar een heel klein beetje van nodig hebben, misschien. En toch moet hij dat kunnen en kennen, anders mag hij geen brandweerman worden en moet het zesde overdoen.
Ik ga waarschijnlijk de landbewerking in na het zesde volgend jaar. Bijna alles wat ik aan het leren ben is nutteloos. Gewoon nutteloos.

Is het eigenlijk niet beter gelijk het vroeger was? Een soort van gildes die onderwijs, kunnen en kennen geven aan de hand van wat ge wilt doen? Van wat ge interessant vind?
Broer heeft altijd al brandweer willen worden. Altijd al. Hij had het al kunnen zijn, moest er zoiets bestaan als die gildes van vroeger. ikke was gek van het werken op de boerderij. Bij de dieren zijn en er zorg voor dragen. Maar ik leer nu saaie elektro-mechanica omdat dat is, volgens het leersysteem, wat mijn hersens aankunnen. Dus moet ik dat doen en daarna zien we wel.

Iedereen wordt hetzelfde gemaakt, of we het willen of niet, en als we dan ergens gaan aankloppen met onze mooie nieuwe blinkende A2 is het van 'hebt ge ervaring? Neen, bye-bye.'
Nu ja, ik kan beginnen bij de loonwerker als het zesde klaar is, maar hoevelen hebben dat geluk?

Er bestaat zoiets als leercontracten, maar heb gehoord dat dat niet volwaardig is om een A2 te krijgen, en die moet ge hebben als ge ergens wilt beginnen. Dus: iedereen maar hetzelfde laten leren, of ze het ooit gaan gebruiken of niet.
Moest ik een politieker zijn: terug met de gildes, van gelijk uit de middeleeuwen, die jongens die weten wat ze willen, kunnen aanleren wat ze echt nodig hebben.

Voila, blokstress op een andere manier geuit, toetsenbord vol vlaaikruimels en dan terug naar de schriften en boeken Fysica en mechanica, waar ik nooit of te nimmer meer iets uit nodig ga hebben.

Wat denken jullie? Is de school nog nuttig zoals ze nu is?

Nog veel blokplezier aan diegenen die aan het blokken zijn :-)

16 jaar
2 jaren geleden

78 Reacties

  • Haha, dat zij mama ook dat Leuven daarvoor bekend is, zatte studenten. Gelukkig zegt drinken me echt niks. En het studeren zal hard genoeg nodig zijn.
    Gitaarlessen? Daar zoud ge wel goed in zijn, als ik u zo hoor. De klanten vinden gaat wat moeilijker zijn. Rekkenvullen, iets saaiers kan er bijna niet zijn. Dan zijt ge murf op het einde van de dag omdat ge uw hersenen niks moet gebruiken.
    De belastingen er niks van laten weten zou inderdaad beter zijn, maar zolang als ge niet te veel verdiend hoeft ge als student niks af te geven. Bij de loonwerker deze zomer ook officieel gewerkt tot het maximum wat ik mocht verdienen. Daarna ...
    In het weekend werken is andere contracten, dus dat is anders.

    Als ik in Leuven iets kan bijverdienen, dan ga ik thuis in het weekend niks meer doen denk ik. Behalve dan als de boer hulp vraagt met zijn dieren. Die is zo goed voor mama en ons geweest, toen we niks meer hadden, dat broer en ik dat met het grootste plezier blijven doen. 1 van zijn twee 'nieuwe' jongens heeft er de brui aan gegeven, en de andere maakt niet zo heel graag zichzelf vuil. Dus zoekt hij twee nieuwe jongens, maar vind er (nog) geen.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ow, ben blij dat je het interview gehoord hebt.
    Het is echt op wandelafstand van hier dus ben nu benieuwd wat er in onze tuin of huis ook verborgen ligt. :-)

    Amai, wat voor verschillende meningen krijg je te horen. Ik ben het wel eens met je moeder. En als je niet door het reddersexamen geraakt kan het wie weet in een andere situatie van pas komen. Iemand uit de Dijle vissen of zo? :-D
    En inderdaad, met een technische studie kan je meer richtingen uit. Het is iets wat je zelf moet beslissen en afwegen voor jezelf. Laat je niet ontmoedigen door persoonlijke meningen zoals ik heb gekregen om het niet te proberen.

    Het was mijn studiebegeleider, verbonden aan het CLB die zei dat ik het zowel in economische als humanitaire het moeilijk zal krijgen. Heeft veel overtuigingskracht gekost om toch de overstap te kunnen maken. Hij kan gelijk hebben of niet, maar vind de vakken hier veel interessanter en merk ook dat ik er meer mijn best voor doe.

    Ja, ik kan tijdens mijn vrije tijd altijd terecht in het bedrijf van mijn vader maar zie het niet zo zitten wanneer ik daar na een week studie ook daar nog eens tijdens de weekends er mijn tijd in wil steken. Dan wil ik me ontspannen. Dat zou betekenen dat ik maar anderhalve dag heb om me te kunnen ontspannen. Dus die job is echt enkel haalbaar in langere vakanties.

    Horeca is niet echt iets dat voor mij is voorbestemd. Ik ben echt een kluns en heb al visioenen over verschillende plateaus met hapjes en dranken die tegen de grond of over klanten kletteren bij het bedienen. :-D

    Dus ja, rekken vullen zit ik niks mee in of het liefst gitaarles geven zie ik me dan eerder doen. En de overheid financiën hoeft er niets van te weten he, snap je? ;-)
    We zien wel, ik heb nog wel tijd.

    Er zijn voldoende vrije momenten in het lessenrooster dat ik wil volgen en dat hoeft niet te betekenen dat dat een kans is om me met medestudenten vol te zuipen.
    En dan de volgende morgen opstaan met een kater en de lessen volgen lijkt me ook geen goed idee.
    Het is nog allemaal ver van mijn bed show, dus we zien wel wat mogelijk is.

    Volgens mij bestaan zo’n info dagen wel op elke universiteit of job beurs welke studies die ze aanbieden, welk diploma voor welke job nodig is. Informeer even ernaar bij scholen of bedrijven.

    Groetjes!
    E

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Cool! Mooi, merci. Nog een mooi versierde fles ook ...
    Dat soort dingen moeten ze ons leren in de geschiedenislessen, in plaats van in welk jaar Erik de Noorman zijn versleten bijl cadeau gaf aan Prins Valliant ... (om er een beetje de draak mee te steken ...)

    Ja, als ge naar Gent gaat, zult ge ook een jobke moeten gaan zoeken :-) . Al iets op het oog wat ge zoud willen doen?Horeca en winkels zijn zowat de gebruikelijke jobkes, maar dan ook wel de minst plezante. De meesten van mijn klas doen in het weekend wel wat bijklussen, de meeste inderdaad horeca of rekken vullen in de winkel. Een paar ters bij hun ouders in de zaak, dat zijn de boffers. Eentje werkt in een fietsenwinkel, ook een heel mooi baantje!
    Gij werkt bij uw vader in de zaak vertelde ge eens. Kunt ge iets in dien trand van werk in Gent vinden? Misschien via contacten met uw vader? Dan is het de moeite om er nu al achter aan te gaan vissen, eeralleer die baantjes voor over twee jaar weg zijn.
    Ik weet nog niet of ik op kot ga gaan, het lijkt allemaal doenbaar met openbaar vervoer. Maar eigenlijk zou ik dan ook al contact moeten zoeken met de zwembaden daar, om te vragen of ze een redder zoeken als bijbaantje ...
    En eigenlijk al gewoon eens naar Leuven gaan, om te kijken naar de universiteit ...

    Derde graad is inderdaad ploeteren. Alsof ze alle laatste dingetjes nog in ons koppeke willen krijgen, liefst zo veel mogelijk op zo kort mogelijke tijd. Nu ja, tot nu toe gaat het er goed in, zei het soms met wat moeite. Rond de paasperiode vond ik vorig jaar het moeilijkste. Heel erg veel, dan ook nog veel via de laptop! Pff ...
    Dan echt veel liever op de schoolbanken :-) .

    Ja, van richting veranderen kan niet simpel zijn. Tof dat ge het doet, dat ge achterna gaat wat ge wilt doen. Dat motiveert het studeren ook al niet een klein beetje waarschijnlijk.
    Ik denk dat de leerkrachten graag overdrijven dat het veranderen van richting heel moeilijk zal zijn, omdat ze misschien van hun eigen gaan denken dat ze de lessen niet interessant genoeg gemaakt hebben, omdat ze 1 van hun leerlingen verliezen. Zo van "een beetje overdrijven, dan blijft hij misschien wel hier."

    Nu ja, ik heb er al veel over gesproken met mama, en ze zegt dat als ik dat wil doen, ik het ook moet doen. En als het niet lukt, ik kan zo bij de loonwerker aan de slag; zelfs als tijdelijk voor als ik liever iets anders zou willen doen.
    De boer zegt ook dat ik het moet doen, de loonwerker ziet me liever bij hem beginnen, ook al door de Electromechanica achtergrond.
    Onze zwem-coach studeert voor ingenieur. Die zegt dan ook weer dat er in de techniek veel meer te beleven valt, dan scherven opgraven uit de klei.

    Waarom organiseren de scholen nooit eens zoiets, een wat-ga-ik-worden-later dag. Uitstapjes naar de hogescholen en universiteiten. Gewoon, zodat ge weet wat er allemaal is ...

    Groetjes,
    S

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey S,

    Ik heb over die heksenpot niet veel teruggevonden via google.
    Ik heb het gehoord op Radio 1 en heb wel het interview met een archeoloog kunnen terugvinden.
    Ik hoop dat deze link wel wordt toegestaan:

    https://radio1.be/luister/select/de-wereld-vandaag/archeologen-graven-in-turnhout-een-heksenfles-op-wat-is-dat

    Indien niet kan je altijd op de site van Radio 1 select gaan en daar in het zoekveld: pot Turnhout ingeven.

    Het werd net gebruikt om invloed van heksen of slechte mensen op afstand te houden dus niet perse afkomstig van een heks. ;-)
    Ze werden verstopt in het huis door mensen die nogal bijgelovig waren. Beetje vergelijkbaar met de zogenaamde geluksbrengers van vandaag.

    Wat de opleiding tot redder betreft kan ik je, net als je broer, enkel aanmoedigen.
    Als je in Leuven op kot gaat zal het erg moeilijk zijn om nog bij de boer te gaan werken om zo een centje bij te verdienen. Met het diploma van redder kan je terecht in elk zwembad en misschien is er wel een achter de hoek waar je op kot zal zitten. Dus ik zou die opleiding echt wel een kans geven.
    Bekijk wat mogelijk is en als het een paar weken voor stress zorgt beschouw het dan maar als een investering. Ik zal ook wel een bij jobke moeten zoeken wanneer ik in Gent zit en wat extra inkomen wil. Mijn vader heeft dat al duidelijk gemaakt.

    Wat jouw leerkracht zei kreeg ik ook te horen wanneer ik van richting wou veranderen. Hij zegde dat ik het er hoe dan ook heel erg moeilijk mee zal hebben. Ik geef hem gelijk want sommige vakken heb ik hulp nodig van ofwel door een klasgenoot of via smartschool bij het afwerken van een huistaak. Nu even afwachten wat de kerstexamens zullen opleveren. Volhouden is de boodschap!

    Ik heb al lang door dat de 3de graad iets is waar je moet doorheen worstelen. Gij zit er nu midden in.
    Laat je niet ontmoedigen door de zogenaamde nutteloze vakken. Grote kans dat je die in de toekomst kan of mag vergeten.

    Groetjes,
    E

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Ey wie heeft de ***** al gedownload? Check hun ***  uit ***** Een nieuwe ***** maar dan voor jongeren.    Van de redactie: Beste m17 We zijn dit bericht van jou, en soortgelijk, nu meermaals tegengekomen en we willen jou vragen te stoppen met het maken van reclame. We gaan dit niet doorlaten. Mvg De redactie 

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Hehe, terug thuis, maar het is hier precies warmer dan in Kroatië geweest. Ffe puffen en alle ramen opengezet.

    Je kan gelijk hebben maar zoals je eerder al zei zijn de vakken op school erg basic en wordt er amper aandacht geschonken aan mythologie. Knap van je dat je je daar in verdiept. Ik merk dat het een beetje jouw grote passie is? Klopt dat? Dus mijn opmerking om archeologie te gaan studeren was niet misplaatst, denk ik . Misschien vind je Atlantis wel terug! ;-)

    Even terug naar de mentaliteit tegenover LGBT in Kroatië. Heb gisteren een interessant artikel gevonden over hoe ze in oost Europa er tegenover staan en hoe ze achterhinken op het westen. Naja, zal je ook wel hebben in bepaalde staten van de VS of andere werelddelen, maar dat laat ik even buiten beschouwing.
    De (discriminatie)wetten erover zijn vroeger in de jaren 2000 wel aangepast maar toch heeft de meerderheid nog steeds iets van ons te beschouwen als freaks. Ik vraag me echt af vanaf wanneer die ommekeer naar abnormaliteit is gekomen. Door het christendom of katholicisme en de bijbel? Dat is mijn enige gok.
    Aangezien er op vrijwel elk eilandje, bewoond of niet bewoond, staat er wel een kapel. Geeft stof tot nadenken. Ik denk dat het allemaal daarmee te maken heeft.

    En nee, Ik was niet tegen mezelf aan het praten maar T had die dag gerepeteerd en ik kon mee volgen via FaceTime. Hij kon zich niet inhouden om het voorlaatste bericht te posten en het zogenaamde pedaaltje ter sprake te brengen. Het was een gitaar-effect waar ik absoluut geen fatsoenlijke sound mee kon krijgen. Het wordt nog steeds als running joke gebruikt in de band zo van: Alles klonk goed tot E zijn pedaal in trapte. Dus het kreeg de toepasselijke naam: Fuck it all up effect :-D

    En ja, school komt er aan en dan is het weer leerstof slikken. En laten horen wat anderen willen horen.
    De rest hou ik voor mezelf. Nog even door het Duitse herexamen geraken (heb wel op vakantie kunnen oefenen) en dan hopelijk naar een nieuw hoofdstuk.

    Groetjes,
    E.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Het E,

    nope, ge hebt het helemaal juist. Paardemest en stro :-) .
    Ehm, als ge eens wist wat wij allemaal over de velden sproeien, dan valt paardenmest echt nog zeer goed mee hoor :-) ! Smullen maar die champignonnen!

    Het vliegveld van Kiewit is me niet zo echt bekend, dat van Zwartberg wel, maar die was er nog niet tijdens de oorlog denk ik. Het vliegevld waarvan ik schreef is dat van As. Maar die is er niet meer, maar de gebouwen wel nog steeds.

    Lesbos heeft inderdaad haar naam gegeven aan meisjes die voor de meisjes zijn, maar niet omdat zij naar daar verbannen werden (voor zover ik weet natuurlijk). Ik heb het even opgezocht, en dat komt omdat er op dat eiland een dichter woonde die zich heel fel associeerde met jongens die voor jongens waren en meisjes die voor meisjes waren.
    De Spartaanse leerschool was inderdaad niet meer als een excuus om jongetjes te misbruiken.
    Maar in de griekse geschiedenis: Zephyrus en Hyacinthus, Achiles en Patroclus, Zeus en Ganymede, Hadriaan en Antinous, ...
    En, ik heb het al eens geschreven, de tekenaar van Alex en Enak heeft zich heel goed gedocumenteerd toen hij de strips maakte. In een paar interviews schreef hij dat liefde tussen jongens heel normaal was voor die tijd, en ook helemaal aanvaard.
    Einde van de les, school begint helaas spoedig genoeg :-) .

    Tsja, rijke mensen hee ... Met zo een van die jachten, kunt ge een half land de honger mee stillen.

    Een goede terugreis, en alvast veel genot met het terugzien van T :-) .
    Ehm, waart ge tegen uzelf aan het praten in het muziek-topic :-) ?

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • @S: Over de(voor)zeilen: Er zijn er zoveel. Fok, Genua, Code-0, Code-D, Asymmetrische spinnaker, Symmetrische spinnaker volgens grootte en gebruiksgemak. Allemaal bedoeld om de beste prestaties uit de boot te halen. Maar dat is echt voer voor wedstrijdzeilers. Niet echt voor toeristen als wij.

    He Ja, dat heb ik ook onthouden over de mergelgrotten. Vooral een champignonkwekerij en dat ze het beste groeien op paardenmest en stro. Jij hebt er ongetwijfeld meer verstand van dus verbeter me als ik het mis heb ;-)
    Sindsdien ben ik er geen fan meer van. :-)

    Zo ook dat het vliegveld van Kiewiet in Hasselt een heel belangrijke rol heeft gespeeld als basis voor de Duitse luchtmacht in de 2de WO en van strategisch belang. Nu is het een recreatie domein voor de sportvliegerij.

    Ik heb mezelf nog niet diep kunnen inlezen hoe het in het oude Griekse imperium zat. Maar het feit dat het eiland Lesbos bestaat waar lesbische koppels naar verbannen werden zegt wel veel. Ook dat verkrachtingen en mishandelingen van spartaanse jongens deel uit maakte van hun opvoeding en hardheid leerden, daar stel ik me wel vragen over.
    Het is een materie waar ik nog niet zoveel over weet.

    Nu laatste dag hier in Kroatië. We hebben Rovinj gehaald met dolfijnen die voor de boeg mee kwamen zwemmen! Het is hier wel prachtig maar erg toeristisch. Ik heb nog nooit zoveel mega-wachten gezien die wel lijken op halve cruise schepen en dan denk ik: doe toch is normaal onze boot lijk als een bijbootje van die Yachten. :-S

    Maar goed, morgen nog een korte tocht terug naar de thuishaven en daarna life as usual.
    Ik kijk er gewoon uit om T terug te zien en dat is gewoon even bijzonder dat ik dat voel, desondanks de zalige periode die ik heb meegemaakt.

    Groetjes!

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey E,

    oh, vervelen doe je me zeker niet over de boten :-) .
    Heel interessant zelfs.
    Ik heb hem opgezocht en het was ongveer wat in mijne kop zat. Ik was wat teleurgesteld in de grootte van het driehoekige zeil, tot je schreef over de code-0. Dat is inderdaad het zeil dat ik in mijn hoofd had :-) . Dat het maar beperkt bruikbaar is, wist ik niet, net zo min als dat dat zeil niet afhankelijk is van het type boot maar bruikbaar op meerdere modellen.
    Ooit okkernoten-bootjes gemaakt? Ik geef ze altijd zo een fel gekleurd driehoekig zeil vanvoor; een code-0, weet ik nu.

    Ietskes terug van Eben-Emael, liggen de grotten van Kanne. Eerst dienden deze ook als verstopplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, later palmden de Duitsers deze in en wilden ze deze gebruiken als fabrikage plaats voor de V1 vliegende bommen. Al de betonnen paden die in de grotten liggen, en nog een deel van de elektriciteit, zijn indertijd door de Duitsers gelegd. Dat plan is niet door gegaan omwille van de te snel oprukkende geallieerden.
    Nu kweken ze er champignons in, rijstetaartenbrij en wijn.

    Het is lokale geschiedenis, toch leren ze ons op school er nikske over. Zelfs niet dat de duitsers in Vroenhoven de bruggen over gestoken hebben, en zo Belgie binnenkwamen. Zeer lokale geschiedenis ...

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hier zelfs het grootste militaire vliegveld van Europa, met het grootste oefenveld: de Mechelse Heide. En daar leren we niks over.
    Ik ben echt niet militair gezind, maar vind toch dat ze ook een beetje mogen vertellen op school, hetgeen er onder onze voeten allemaal gebeurd is.

    De reizen van de ontdekkingsreizigers zijn nog een ideetje om eens allemaal op te zoeken. In Hasselt is er een standbeeld van Gerlache, die naar de Zuidpool reide en er bleef overwinteren, samen met Amundsen. Het schip was de Belgica. Op school: niks over geleerd. Geschiedenis is voor onze B.W. een mager bijvakske dat nergens goed voor is.

    Oh, ik dacht dat het in Griekenland en streken helemaal geen probleem was om voor de jongens te zijn? Of dat was alleen maar in de vroegere tijd. Moderne Wereldorientatie is ook maar een mager vak :-) .
    Het nachtleven zou sowieso niks voor mij zijn, ik hou het liever rustig.

    Ik hoop aan je wens voldaan te hebben wat vergaarde geschiedenis mee te delen :-) ?

    Groetjes,
    en goede vaart!
    S.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ha, S,

    Even nog een opmerking over B.W. toen hij hij de minister van mobiliteit was in 2016 en heel de rijopleiding heeft hervormd, wanneer mijn nicht haar examen moest afleggen.
    Radio 1 heeft hem toen gevraagd om zelf dat examen af te leggen en hij was zelf met een beschamende score gebuisd! :-D
    Ik vind hem dan ook een complete idioot.
    Dus ja, ik zie je wel evolueren in iemand die les geeft over een bepaald vak met hart en ziel kan uitleggen en anderen kan begeesteren.

    Fijn dat je mijn berichten leuk vindt om te lezen, net zoals ik als jouw berichten lees.

    We huren nu een modernere boot (Bavaria Cruiser 43) wat idd 1 mast heeft, een grootzeil op de mast en een voorzeil dat Genua wordt genoemd. Voor de rest is er ook een Code-0(veelal bekend uit vele kleuren en vergelijkbaar met een Spinaker die we kunnen gebruiken maar de winden laten het voorlopig niet toe omdat het uit een andere stof is gemaakt en gemakkelijk beschadigd kan worden. Bepaalde zeilen zijn specifiek ontworpen om bepaalde koersen te varen afhankelijk van de wind die heerst.

    Ja de oudere schepen hebben idd grote vierkante zeilen die maar beperkt verstelbaar waren van voor de wind(dus met de wind mee) tot halve wind(waarbij de wind (90 graden ten opzichte van de koers) pas effectief zijn.
    Het schip van Colombus was er bv zo een. Hij gebruikte de passaatwinden op de Atlantische Oceaan, die hoe dichter bij de evenaar een oost naar westelijke richting hebben om tot in America te geraken.
    Verder van de evenaar heb je dan Westelijke winden die van west naar oost blazen.

    Perfect voor zo’n schepen, maar er is ondertussen veel veranderd. Modernere boten kunnen veel scherper aan de wind varen. Trouwens bij een Atlantische oversteek wordt nog steeds dezelfde route gebruikt die Colombus volgde. Met vertrek in het zuiden van Portugal en met een tussenstop op de de Azoren naar de Antillen gaan. Maar ik merk dat ik nu al teveel in detail op ga en wil je niet vervelen ermee. ;-)

    Over het nachtleven van gisteren: beetje uit de hand gelopen toen we een plaatselijke jeugdclub/dancing bezochten. Een beetje te veel aandacht van sommige meisjes die op zoek waren naar een vakantielief. Niks gebeurt hoor, enkel een beetje een kater opgelopen door de drankjes! Dat ik een vriend heb, heb ik maar verzwegen want ik weet dat het in Oost-Europese landen niet echt aanvaard wordt zoals hier in de rest van Europa ;-)

    De Duitse familie volgden ons nog even naar Iz Veli maar zullen morgenvroeg een heel andere koers volgen dan wij Een bitterzoet afscheid omdat het tussen ons wel onmiddellijk klikte. Maar goed we beloofden elkaar om contact te houden. Gek dat je op zo’n korte tijd een band kan scheppen.

    En ja het fort Eben-Emael heb ik ook al eens bezocht maar zonder gids. Leek me wel indrukwekkend dus volgende keer een bezoekje eraan met een gids. Heb ook de Mergelgrotten van Valkenburg ooit bezocht en dat was ook wel ontzettend interessant hoe die ook een beschermplaats boden tegenover de Duitsers.
    Veel weet ik niet meer erover maar wel dat het belangrijke schuilplaatsen waren.

    Lijkt er op dat de topictitel zijn doel niet voorbij schiet denk ik steeds. Want zulke dingen zijn idd maar fragmenten uit de algemene opvoeding die we op school krijgen.

    Salu!, en blijf info vergaren en vertellen over de dingen die ze je niet leren in het traditionele onderwijs!

    Liefs,
    E

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Dag E,

    oeh, dat dessert staat me echt wel aan :-) !

    Op school leren we dat Belgie er gekomen is omdat we wilden afscheuren van de Nederlanden. We leren er de datum bij en dat is het. Einde geschiedenisles.

    Maar eigenlijk zijn wij artificieel ontstaan, als neutrale corridor tussen Frankrijk en Duitsland omdat die twee neven elkaar maar in de haren bleven vliegen. Niet dat het veel geholpen heeft, ziet maar naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog ...

    Dus zelfs onze eigen geschiedenis, leren ze ons op school maar vlugvlug en niet helemaal correct aan. Hmmm, misschien toch maar geschiedenisleerkracht worden :-D ...
    En dan examens afnemen van onze goede minister en hem buizen!

    Het was twee keer hier vlakbij, dat de Duitsers toen de grens overgestoken hebben. De pastoor van hier heeft dat heel schoon in zijn dagboeken opgeschreven gehad, ik heb ze al eens gelezen (niet de originelen natuurlijk). En het Fort van Eben-Emael hebben broer en ik verleden zomer bezocht. Hele toffe gids die echt wel een goede uitleg gaf over het ontstaan van Belgie en het waarom en het nutteloze eraan.

    Hebt ge het nachtleven overleefd?

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ja, je hebt gelijk. Ze staan op de kaart als Brioni, en ik was op Goole earth een beetje te noordelijk aan het zoeken, ter hoogte van Porec. Maar ze staan er idd op. Ofwel was het even een storing door de slechte ontvangst.

    We gaan ze niet bezoeken omdat het een nationaal park is, zoals de Kornatie eilanden, en een vergunning om daar te mogen ankeren kost iets van een 500 euro naast dan nog ankergeld. Beetje te decadent voor 1 nacht en het schijnt dat er heel weinig plaatsen zijn waar je dit überhaupt mag en meestal voor12u geen plaats meer hebt. Dus die laten we letterlijk links liggen helaas.

    Daarnet aangekomen in Zadar met naast ons een boot met een Duitse familie met een jongen en een meisje van ongeveer mijn leeftijd. Erg leuke mensen!
    Heb er ondertussen ook wat over de geschiedenis gelezen en het is me nu erg duidelijk geworden dat het vroegere Joegoslavie echt een melting pot was van erg veel verschillende culturen en wist echt niet dat Napoleon zo’n grote invloed er op had.

    Het doet me een beetje denken aan de geschiedenis van Australie waar criminelen naartoe werden gestuurd door de Engelsen…

    Maar goed, straks even een hapje eten in de stad met de 2 families en daarna mogen we samen het nachtleven hier opzoeken. ;-)

    Groetjes!
    E

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Even correctie op mijn vorig bericht:
    Ik denk dat de geschiedenis van die streek meer te vergelijken is met die van Belgie, ipv Australie. Belgie is, als je de geschiedenis bekijkt, eigenlijk ook vol Nederlandse, Duitse en Franse invloeden zit.

    Moet me er echt eens in verdiepen want wat ze op school leren is gewoon een voetnoot waar je erg gemakkelijk omheen leest en ik er eerlijk, buiten vanbuiten leren en hier en daar wat hebben opgevangen, zonder zelf erover op te zoeken...

    Dus S, weeral een zogenaamde verbetering van het onderwijs door onze grote vriend. ;-)

    En nu: tijd voor gegrilde inktvis en straks als dessert Palacinke met notenvulling! :-)

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey, dag E,

    dus ge zijt effectief aan het zeilen, zelf.
    Dat is echt om jaloers op te worden :-) .
    Een beetje gelijk Jonas op zijn Argo, zeilend in dezelfde zeeen ...
    Dan komt school toch nog van pas tijdens de vakantie :-) .

    Ik heb laveren eventjes opgezocht.
    Ge vaart met een enkele mast waarschijnlijk?
    En driehoekig voorste zeil.
    Vroeger, met maar 1 groot rechthoekig zeil, moet dat nog vele moeilijker geweest zijn. Om al niet te zeggen dat ge gewoon ging naar waar de wind wilde dat ge zou gaan.

    Duits heb ik gelukkig niet.
    Frans en Engels wel. Frans was uitstekend, Engels goed.
    Het aantal engelstalige boeken te lezen, wordt opgevoerd :-)

    Amuseert u nog op de zee :-) .
    Ik vind het leuk om te lezen en nieuwe dingen te leren.

    Groetjes, S.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Zoek eens op: Brijuni islands Croatia. Dan zie ik een aantal merkwaardig gevormde eilanden vlak voor de kust bij Fazana. Met grote letters lees ik: Brioni. Vakantie eiland zo te zien, alleen maar wandelpaden en wat vermaaksgelegenheden.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey S,

    Nee niet veel mythologische sites of eilanden bezocht. Wel voorbij het eiland Losinj gevaren die ook deel uit maakt van die sage. ;-)

    De Yugo(plaatselijke sterke wind uit het zuidoosten) waait hier behoorlijk nu en omdat een zeilboot niet tegen de wind in kan varen moeten we bescherming opzoeken van eilanden die meer richting vaste land liggen. Wel op het eiland Ist een mooie beschermende baai gevonden waar we hebben geankerd. Bijna helemaal alleen met op een meter of 500 nog een andere boot.

    De wind maakt wel ons doel dat we voor ogen hadden (Sibenic) onmogelijk omdat vanaf donderdag volgens de voorspellingen hij weer naar het noorden zal draaien. En dat betekend steeds opkruisen(of laveren in het mooi Nederlands) erg moeilijk om lange afstanden te doen. Dus morgen proviand inkopen in Zadar en daarna terug noordelijk trekken en het laatste deel van de reis langs de westkust van Istrie trekken. Rovinj staat alvast op ons lijstje! Met uiteraard een tussenstop in het stadje Mali Losinj onderweg.

    Ook de eilandengroep Brioni die om een of andere reden niet meer terug te vinden is op Google Earth, staat op het program. Ik vraag me echt af waarom ze die gewist hebben, op zeekaarten staan ze nog steeds omdat je zonder weten ervan gewoon er kan opbotsen.. Weeral en bewijs dat je internet niet kan vertrouwen.

    Ondertussen hebben mijn pa en grootpa me geleerd hoe te navigeren met enkel kaart, kompas, passer en plotter zoals ze het vroeger deden zonder technologische hulpmiddelen.
    Het zijn enkele formules die je moet kennen rekening houden met ware koers en kompaskoers, rekening houden met variatie, deviatie en drift. Getijden of stroming op de Middellandse zee zijn eigenlijk verwaarloosbaar maar het maakt het me gemakkelijker om die dingen te begrijpen. Op de Noordzee zou dat een heel ander verhaal zijn.Dat is voor later. Is in ieder geval wel een stukje fysica dat ik wel kan begrijpen ;-)

    Ik wens je heel veel plezier met D en de laatste weken van de vakantie en uiteraard een goeie start van je nieuw schooljaar!
    Ik heb mijn herexamen Duits op 26/8 dus dat word nog spannend.
    Maar ben er wel gerust in dat ik erin zal slagen.

    Groetjes E.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste S, Ik wist niet dat er al kleuren e-readers bestaan. Ik heb er gelijk even op gezocht en blijkbaar is die van Pocketbook, een Zwitsers bedrijf een goede. Ze zijn wel prijzig, voor minder dan 199 euro heb je ze niet. Andere fabrikanten zijn er ook mee bezig dus er komen er meer, maar ik weet niet of je daar op wachten wilt.
    Ik heb het al eerder genoemd hier, maar op die nieuwsgroepen van je provider kan je heel veel vinden. Boeken, maar ook muziek, films en tijdschriften bijvoorbeeld.n De meeste zijn in het Engels, maar laatst postte iemand 18.000 Nederlandstalige boeken en 14.000 Engelstalige boeken in 1 keer. Het aardige is dat je dan boeken tegenkomt die je anders zo gauw niet zou lezen. Ook veel non-fiction, wel veel in het Engels.
    Met de XNews news reader, gratis te downloaden, kan je de nieuwsgroepen lezen en berichten downloaden. Via de gewone browser gaat het niet. Zoek dan op .e-book of .epub voor boeken, .magazines voor tijdschriften, .mp3 voor muziek, enzovoorts.
    Om te zien hoe je de nieuwsgroepen van je provider kan openen, kijk in de papieren die jullie bij het abonnement gekregen hebben en waar ook de paswoorden om in te loggen voor e-mail staan. Daar vind je de adressen en andere gegevens.
    De servers waar de nieuwsgroepen op staan houden de informatie een bepaalde tijd vast, dus je kan teruggaan in de tijd om te zien wat er de afgelopen maanden allemaal gepost is. Ik zou het echt even doen, het is zo'n bron van allerlei interessante en leuke dingen.

    Wat je vertelt over R vind ik mooi om te horen. Leuk ook dat jullie vrienden zijn. Als je wat anders dan de anderen bent is het toch altijd fijn om vrienden te hebben die net als jij zijn.
    Onze jonge vriend A heeft het maar moeilijk. Na wat hem overkomen is heeft hij ook moeten ontdekken dat hij voor de jongens is. Alleen heeft hij niemand om er mee over te praten. Tegen zijn beste vriend durft hij het niet te zeggen. Straks gaat hij naar het internaat in Brugge en daar ziet hij ook al erg tegen op. Het is verdrietig dat sommigen het zo moeilijk hebben als ze nog zo jong zijn.

    Jij succes met je e-reader zoektocht en veel plezier met al die boeken die je nu kan lezen. Een e-reader is zeker handig, een paar duizend boeken gaan er in, dus nooit zonder wat te lezen. Pdf's kunnen ze ook lezen, dus tijdschriften kan je er ook mee lezen, maar dan is zo'n klein scherm wel een beperking.
    Strips kan je ook downloaden van de nieuwsgroepen. (alt. binaries.stripboeken.nl) Die vragen wel veel geheugenruimte. Je hebt er ook een speciaal leesprogramma voor nodig dat cbr bestanden kan lezen. Kan je ook gratis downloaden. Misschien dat een kleuren e-reader het standaard kan. Voor je er een koopt, kijk wat hij aan formaten aankan! (epub, azw, mobi, pdf, cbr)

    Veel plezier ermee! Er is nog zoveel te ontdekken! Al die kennis maakt je rijker dan geld ooit kan.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey H,

    electronica is inderdaad niet het eerste dat in mijn gedachte opkomt als het gaat over de verdiende centjes uitgeven :-) . Sparen. Pakt dat ik op kot ga, dan zullen ze nodig zijn. Als broer slaagt voor zijn toelatingsproeven bij de brandweer, dan zullen ze voor een gedeelte naar hem gaan zodat hij een auto kan kopen (wordt terug betaald uiteraard, maar dan hoeft hij niet te gaan lenen).
    Een e-reader was ik al een beetje over aan het twijfelen, omdat ge dan een heel pak boeken 'op zak' hebt. Gewoon, handiger als de echte boeken mee te nemen.
    Er is geen media-market waar wij wonen, maar weet wel welke gij voor hebt.
    Kobo staat op Internet hoog aangeschreven, maar de meesten zijn zwart-wit. Soms is kleur toch ook leuk, als er kleur in de boeken staat. Een geschiedenisboek, bijvoorbeeld. Of een verhalenboek. Een instructieboek Redder, enzovoorts.
    Kan zijn dat ik in de week eens met D naar Hasselt fiets om er voor te gaan kijken.

    Merci voor het aanbod, maar ik denk dat ik dan verdrink in wat er op staat :-) . Liever zelf de collectie opbouwen.

    Het is vooral broer die ons met een tweeling vergelijkt. Nu nog altijd, ook al zijn we achter in de tienerjaren. Geen eeneiige, ook al scheelt het niet veel :-) . We voelen elkaar perfect aan en de band tussen ons is bijzonder hecht. Maar echt bijzonder hecht.
    En wat onze 'vader' betreft, wat die vind of denkt kan ons niks schelen, wat natuurlijk niet betekend dat het geen pijn doet. En ja, dat is een van de redenen dat ook broer zo een afkeer van hem heeft en 'die' al de kansen om broer zijn sympathie te herwinnen in de grond geboord heeft.

    Die Adobe Digital Editions kende ik niet, wordt seffens gedownload.

    R gaat het super mee. D en ik zijn goed bevriend nu met hem en zijn vriend. Ging wat stroef tussen hen twee in het begin omdat voor beiden de gevoelens ergens nog 'verkeerd' aanvoelden. Misschien verkeerd gezegd: ze dachten dat de gevoelens die ze hadden 'verkeerd' waren, omdat dat is wat de meeste mensen denken. Ze zijn er achter gekomen dat dat niet zo hoeft te zijn, dat het perfect normaal kan zijn dat een jongen van een jongen houdt. Dat ze perfect samen kunnen zijn, ook samen iets kunnen doen, zonder daarop afgekeurd te worden. R heeft ook eindelijk mogen beleven, waarvoor hij desnoods met een oudere jongen bijna had afgesproken. Hij is heel erg blij dat hij dat toen niet gedaan heeft, maar gewacht tot het kon met iemand waar hij gevoelens voor heeft, verliefd op is.

    En ja, ik ben nieuwsgierig :-)

    Groetjes,
    S.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste S, Om boeken te lezen op de computer kun je Adobe Digital Editions gebruiken. Dat is gratis te downloaden. Om pdf's te lezen kan je Adobe Reader gebruiken, dat is ook gratis te downloaden.
    Je kan daar dus die boeken mee lezen, maar via een e-reader apparaat is makkelijker. Ze kosten vanaf 100 Euro en die van Kobo zijn de meest gebruikte. Je werkt, dus je verdient geld, maar ik weet niet of je niet al een bestemming voor dat geld hebt en of je die 100 euro+ er voor uit wilt of kan uitgeven. Waar jij woont is een Mediamarkt daar hebben ze een ruim aanbod aan readers, dus ga er eens kijken en vraag je af of het wat voor je is.

    Toen ik op Usenet (De nieuwsgroepen) duizenden boeken vond heb ik er een gekocht en ik lees nu alleen maar op die manier boeken. Pdf's kan je er ook mee lezen, maar de afbeeldingen komen niet goed over en ze zijn er voorlopig alleen in zwart-wit. Ze werken met elektronische ink. Als je achtergrondverlichting gebruikt dan kost dat stroom, maar de afbeelding gebruikt alleen stroom bij het omschakelen. Epubs zijn in feite HTML bestanden.
    Jij leest graag en ik heb echt tienduizenden boeken. Mijn broer woont ver weg en die leest ook graag. Je kan via 'We Transfer' van Google gratis bestanden tot 2Mb verzenden, maar dat was veel te weinig. Daarom heb ik een usb stick van 64Gb gekocht en die per post verzonden. Ik speel met de gedachte om jou ook een usb stick met boeken te sturen via je zwemclub. Ik neem aan dat het dan wel aankomt.
    Jij bent ook nog al met muziek bezig. Ik vind het grappig om te zien wat het verschil is in muzieksmaak tussen jou en E. Zelf luister ik eigenlijk nooit naar muziek, maar ik heb wel veel. Geen Gigabytes maar Terrabytes.

    Ik heb in een ander topic gelezen hoe jouw vader over jouw denkt. Ik denk dat dat jou heel veel pijn heeft gedaan. Ik neem ook aan dat jouw broer ook daarom absoluut geen contact met hem wil. Ik heb hier wel meer gezegd, Jongens die ontdekken homo te zijn hebben extra liefde nodig. Niet zo'n vader zoals jij hebt. Je broer is bang dat hij straks misschien ook dingen gaat doen als zijn vader. Ik weet heel zeker van niet. Je hebt een bepaald karakter, deels genetisch bepaald, maar de opvoeding maakt het verschil. Bij jullie is er alleen maar liefde. Ik vond het heel lief zoals jij R geholpen hebt.
    Je schreef dat jij je even voelde alsof jullie een tweeling zijn. Dat is nu precies wat ik steeds dacht bij jullie, dat jullie meer als een tweeling zijn dan alleen maar als twee broers.

    Nu jullie allebei meer je eigen weg zullen gaan voel jij wat weemoed, maar zo is het nu eenmaal in het leven. Ik vind dat jij en je broer geweldige kerels zijn en dat er veel in jou zit. Die vakantie in Zeeland heeft jou laten zien dat er zoveel meer is om te ontdekken.
    Ik zag een kaart met van elke Europees land hoeveel kolonies ze hebben (gehad). Alleen landen aan zee hadden kolonies. Engeland de meeste, dan Portugal, Spanje, Frankrijk en daarna Nederland met 29 kolonies. Engeland had er 112. De zee nodigt uit om te gaan ontdekken. Een land omringt met bergen om gezellig thuis te blijven.

    Ik vind het leuk om jou te laten zien wat er allemaal aan wonderbaarlijke zaken zijn. De school geeft je de gereedschappen, lezen, schrijven, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, en wat je er dan mee doet dat hangt van de persoon af. Is die nieuwsgierig of niet.

    Ik hoop dat jij nieuwsgierig bent.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey E,

    ik heb het even opgezocht: het Eiland Susak was bij de eilandengroep die Jason en de Argonauten opgezocht hadden, om zich te verstoppen na hun diefstal van het Gulden Vlies. Ge zijt op een mooi stukje geschiedenis gestoten.
    Ik zou zeggen, brengt een paar schelpen mee van dat strand :-) ...

    Grappig, over Jason en de Argonauten hebben we het hier nog niet zolang geleden gehad. Weer zoiets dat heel interessant is, maar waarover op school slechts heel vluchtig gerept wordt. Misschien op Latijn-Grieks dat ze er meer aandacht aan besteden?
    Iemand hier op het forum die Latijn-Grieks doet?

    Ik zou zeggen, verdiep u een beetje in die geschiedenis (Wikipedia is al voldoende) en zoek de referenties tijdens uw reis. Dat zou ik daar toch zeker en vast doen :-) .
    Ik denk dat ik de smaak van het 'op vakantie gaan' te pakken heb ...

    Amuseert u daar :-) !
    Liefs, S.

    17 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten