Skip to content
2 reacties
757 weergaves

Ik zit er wel erg mee

Ik zit hier jaren mee.
Ik had vroeger het laagste niveau van het vmbo gedaan, terwijl ik hoger kon. Volgens een IQ test of ander soort test kon ik mavo aan. Met sommige vakken op havoniveau. Op de lagere school had ik in de klas een ander soort toets gedaan dan het citotoets. Ik scoorde volgens de leraren goed.
De mensen op school hadden in de 2e aangegeven dat het mogelijk was een niveau hoger te doen. Opeens na de zomervakantie zei mijn mentor om nog niet een niveau hoger te doen, de reden was omdat er in de derde een soort van intelligentietest wordt gedaan en mensen die een hoger niveau doen moesten vaak een niveau lager doen en de mensen van een lager niveau andersom. Een jaar later deed ik in de klas de intelligentie test. Ik had het zelf niet goed gemaakt. Ik was erg onzeker en had gedachtes dat ik niet slim genoeg was en maar dom was. En ik had Nederlands ook echt verknald tijdens de test. Paar weken later zei de vrouw van de intelligentietest dat ik hoger mocht doen als ik hoger cijfers haalde dat deed ik.

Haalde vaak hoger dan achten en negens, totdat ik een gesprek had met de man van school en ouders en vond dat ik niet hoger mag en in de bovenbouw, puur door een moment opname die ik deels verknald had vooral met grammatica had ik enorm verknald. En die man tijdens het gesprek had sinds ik in de eerste zat een hekel aan me gehad en was wel paar keer lullig tegen me geweest in de brugklas. Ik mocht van hem alleen 1 vak kader doen, omdat ik volgens hem niet slim genoeg was voor een hoger niveau. Ik mocht gelukkig dankzij een mentor uit de bovenbouw de helft van de schoolvakken op kader doen. En ik mag geen bezwaar hebben of er iets aan doen anders had die man gezegd dat hij met (opzet) alle vakken me op basis ging zetten. terwijl hij dondersgoed wist dat ik slim genoeg was voor een hoger niveau. Veel leraren zeiden dat, de mentor ook, de vrouw van de test zei dat ook. Het werd mij beloofd en de school psycholoog zei dat ik hooguit kader en theoretisch aan kan.
Maar ik had nooit de mogelijkheid gehad om hoger te stromen, hoe hard ik mijn best ook deed en dat doet pijn, vooral als ik verhalen hoor van andere die één of twee niveaus hogen mochten doen. Ik heb hierdoor een levenslang minderwaardigheidscomplex gekregen. Ondanks dat ik mijn vmbo-diploma heb gehaald en havo hebt afgerond (terwijl ik de mavo hebt overgeslagen)
En mogelijkheden heb voor hbo studies. Ik zit er wel erg mee.

20 jaar
4 jaren geleden

2 Reacties

  • Het schoolsysteem hier is altijd al slecht en oneerlijk geweest in andere landen hebben kinderen rond hun 14e of 16 te maken met school niveaus in plaats op hun 12e en bij sommige landen hebben ze geen verschillende schoolniveaus.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Een aangepraat minderwaardigheidscomplex kan je leven heel erg beinvloeden, daar weet ik wel wat van. Jouw verhaal komt heel emotioneel op mij over dus het zit diep bij je.
    Je zegt dat je naar het HBO zou kunnen, wil je dat doen? Je hebt de HAVO afgerond dus ben je toelaatbaar. In het algemeen is het zo dat je meer spijt hebt van dingen die je niet gedaan hebt dan van dingen die je wel gedaan hebt, dus als je het echt wil, probeer het. Lukt het niet, dan hoef jij je niet de rest van je leven af te vragen hoe het gegaan zou zijn als je het wel had gedaan.
    Wat dat minderwaardigheidscomplex betreft, het is heel moeilijk daar van af te komen. Het beste is om rationeel naar jezelf te kijken. Zet op een rijtje wat je allemaal kunt en bereikt hebt. Ben jij minder slim dan anderen? Ben jij minder aantrekkelijk om te zien dan anderen? Je hebt een lange weg achter je en je bent gekomen waar je zijn wilde, ondanks tegenwerking, dus in ieder geval ben je een doorzetter en dat is een hele goed eigenschap.
    Blijf aan jezelf werken, blijf aan je toekomst werken en trek je niet te veel aan van wat anderen zeggen. Je zal vast regelmatig twijfelen en je onzeker voelen, maar probeer dat te overwinnen. Kijk waar je heen wil en dan kom je er. Veel succes en veel sterkte!

    22 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten