Skip to content
41 reacties
2118 weergaves

Amict-albe

Hallo,wie van jullie is misdienaar en draagt een Albe of een toga met superplie.?
Zelf had ik eerst een toga met superplie,sinds ik een aanstelling tot acoliet heb draag ik een albe en een amict wat de pastoor ook heeft.

16 jaar
2 jaren geleden

41 Reacties

  • Net als iedereen een albe en soms met een halsdoek eronder en witte slofjes i.p.v.schoenen.

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoy,tijdens de kerkdiensten heb ik een zwart priestershemd aan met een witte opstaande boord onder mijn soutane net als seminaristen persoonlijk vind ik dit de meest traditionele miskleding een soutane met koorhemd/superplie.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ben ook misdienaar en wat ik aanheb met een kerkdienst is een gewaad wat lijkt op een licht beige pij met een zelfde kleur halsdoek om me hals heen wat mijn kleren bedekt.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Als akoliet draag ik ook een amict net als de pastoor dat heeft het is een onderdeel van het gewaad,soms bedoelt om je kleding te bedekken maar meestal word het door volwassenen gedragen onder de albe!

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Als acoliet heb ik een soutane met het superplie gewoon over mijn kleren draag ik deze,alleen onze pastoor heeft het amict om.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ben koorknaap zeg maar en dan heb ik daarbij een rode toga aan met een engels superplie erover en daar heb ik ook een witte geplooide kraag bij om onder de toga

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Het amict is een onderdeel van het gewaad in dit geval een albe dit dient ervoor om de gedragen kleding af te dekken en ook om te voorkomen om je gewaad te beschermen tegen zweetvlekken.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik krijg altijd een wit boordje om de nek van de koster moet erbij zeggen dat ik een toga met een wit superplie draag alleen de kapelaan heeft zo een amict om.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • ik ken dit wel bij de oudere jongens die zijn acoliet ikzelf ben nog niet zover en draag een toog met superplie.

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • een wit overhemd kan ook heel goed in plaats van het amict.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Waar ik misdienaar ben is het standaard dat je onder je albe zo een halsdoek om hebt dat is bedoelt om je kleren af te dekken.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • @meisje 15 je bedoelt waarschijnlijk dat het gaat om het wisselen van het gewaad in jou geval is dit een albe dat klopt want een amict is daar juist voor!

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Het lijkt mij niet handig met dit weer om zonder een amict/halsdoek een albe te dragen.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Reactie op jongedame 22 jaar,ik lees van jou dat je het niet goed begrijpt hier,deze topic gaat over het geloof namelijk,als je naar de kerk ga weet je waar het over gaat!

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • @ m.22 ,dit heeft hier met geloof te maken gaat niet over toneelstukjes maar liturgie.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Sorry maar voor mij is dit moeilijk te begrijpen. Ik snap dat het over een toneelstuk gaat met costumes. Maar dienaar, van wie ben je dat dan? En waarom moet dat dan mis gaan? Ik doe ook toneel dus wil graag weten hoe het heet en wie het heeft geschreven anders kan ik hier moeilijk op reageren. Verder lijkt het me heel leuk.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Volgens mij heeft alleen de pastoor een amict om.zelf ben ik misdienaar dus ik heb er mee te maken zeg maar,zover als ik mij kleed in de sacristie(kleedkamer)waar je gekleed word voor de liturgie krijg je nu omdat het zo warm is een soort zijden (zwarte)pyjama wat je onder je toog met superplie draagt het voelt best koel aan zeg maar.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb geen albe maar een rode of zwarte toog van de kerk met een superplie met een wit (plastic)boordje sinds ik acoliet ben.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi,bij de parochie waar ik acoliet ben heb ik nog zo'n ouderwetse klassieke toga aan met een rij knoopjes en een witte superplie erover,soms zie ik mensen naar mij kijken met dit aan omdat ik dan jongensachtig overkom maar ik ben zo ik ben vind ik.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb mijn eigen albe en een amict over mijn schouders zo'n amict/halsdoek werd van oudsher gedragen door de celibrant om te voorkomen dat de albe vuil wordt door zweet van de celibrant maar kan ook zijn om je kleding af te dekken.

    21 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten