Skip to content
31 reacties
1879 weergaves

Misdienaar

Hallo,ik ben nog niet zo lang misdienaar omdat ik door mijn autisme best nog onzeker ben zou ik het fijn vinden om met jongens en meisjes het één en ander te kunnen delen die ook misdienaar/misdienette zijn.

13 jaar
3 jaren geleden

31 Reacties

  • Ik heb zelf geen autisme of zo maar ik ken wel een jongen van de misdienaar groep met het syndroom ervan!

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ben niet de topic beginner maar wil ook wel mijn autisme in de buitenwereld brengen dat is toch eerlijk,ik ben recentelijk in behandeling gegaan weet nu al dat ik ocs heeft dit staat voor obsessief-copulsieve stoornis dit ontwikkelde vanaf toen ik zeventien jaar was.
    Ik ben een acoliet vandaar dat ik reageer bij deze topic.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Autisme heb je in verschillende graduaties. Soms merk je er bijna niets van, weten de persoon zelf of zijn omgeving het niet eens, soms is zo iemand niet meer in een gezinssituatie te handhaven. Daarom spreekt men van een autismespectrum.
    In het algemeen kan je zeggen dat een autistisch iemand wat moeite heeft met sociaal gedrag omdat hij of zij niet zo goed is in het beoordelen van iemands stemming en bedoelingen. Soms heeft iemand aan een half woord genoeg, een autist heeft meer nodig.
    Verder hebben autisten wat meer de neiging tot obsessief gedrag. Hebben ze een hobby of een bepaalde interesse dan gaan ze daar meer dan 100% voor. Ze kunnen zich daardoor goed concentreren waardoor ze heel geschikt zijn voor werk waar het op nauwkeurigheid en doorzetten aankomt.
    Alan Turing bijvoorbeeld, de grondlegger van de moderne computer, was een autist.

    Autisten hebben wat meer de neiging tot individualistisch gedrag. Ze laten zich niet gemakkelijk meeslepen met massa gedrag. Als je met een groep rond het kampvuur zit in je handen te klappen op het ritme van de muziek dan denkt de autist: Waarom doen jullie dat?

    In het algemeen kan je zeggen dat autisten in het algemeen gewoon kunnen functioneren in een omgeving. Hooguit valt alleen soms wat typisch gedrag op. Autisme komt meer voor bij jongens dan bij meisjes.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @t.s.13 jaar wat dapper van je dat je autisme jou beperkt en erover wil schrijven hier,ik ken namelijk ook een jongen waarmee ik misdienette ben met dit syndroom want dat is autisme uiteindelijk.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi jongen 13,ik zou gewoon naar je pastoor gaan voor uitleg en meer,in de parochie waar ik misdienette ben zijn er wel regels,ik draag een zwarte panty en de jongens een zwarte broek met pantoffels soms krijgt iemand wel een soort pyjama maar alleen als hij/zij slordige kleren draagt.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik twijfel nog steeds om misdienaar te worden,mijn ouders willen het wel maar ik wil er meer over weten want ik zie het echt niet zitten dat ik een pyama krijg in plaats van mijn eigen kleren onder de misdienaar kleren,wie kan mij wat meer daarover vertellen die misdienaar is???

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • @ t.s.Ik heb net als jou autistische kenmerken een ervan is eerlijk zijn,gewoon doorgaan zo als misdienaar dat ben ik ook!

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • @gast 14 waarom ben je dan misdienaar en heeft de pastoor dat dan niet uitgelegd ik zou ermee stoppen als ik het raar zou vinden,je hebt er toch gewoon een superplie overheen dan zie je daar niks van snap het gezeur niet zo.

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Vet raar zijn die rokken die je met bretels moet aandoen ik doe zo gauw mogelijk een koorhemd eroverheen ,de wat oudere hebben gwn zo'n gewone toog en het koorhemd en de koster en de pastoor willen dat wij op pantoffels lopen in de kerk!

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • @jongen 14 natuurlijk mag je seks hebben,vroeger was dit anders dan moest je aan geheelonthouding doen en celibatair gaan leven en daar ging van alles en nog mis van misbruik van jongens aan toe.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik vind het vet vervelend dat ik weleens een stijve krijg als misdienaar ik weet dat het niet netjes is maar dat komt vanzelf wat moet ik ermee om het te onderdrukken.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • @jongen 14 dat jij dit aangeeft is een eerlijk antwoord natuurlijk ben jij een gewone jongen het hoort bij jou.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste J14, Jij vraagt of jij jezelf mag bevredigen. Of dat mag hangt af van aan wie jij het vraagt. Jij bent katholiek en in de katholieke kerk zijn alle mensen die vinden dat ze mogen bepalen wat wel en niet is toegestaan mannen die niet aan seks doen. (Dat is tenminste de theorie). Daardoor zijn zij naar mijn mening niet in staat om over zo iets te oordelen.
    Je ouders zijn misschien beinvloed door wat die geestelijken zeggen en denken misschien ook wel dat zelfbevrediging zondig is.

    Waar het om gaat is wat jij er zelf van vindt. De natuur heeft jou die gevoelens en die drang gegeven. Als jij een gelovig iemand bent dan geloof jij ook dat God alles gemaakt heeft zoals het is, dus Hij heeft jou ook die gevoelens gegeven. Denk je dan dat Hij jou gaat pesten door te zeggen jij mag wel die verlangens hebben, maar jij mag daar niets mee doen?
    Ik denk van niet. Ik denk dat ze vanuit de hemel met een glimlach op jou neerkijken als jij toegeeft aan je verlangens en doet wat jou zulke fijne momenten geeft.
    Alle jongens doen het. Mensen die jou willen wijsmaken dat het slecht is zijn mensen die niet echt van mensen, van jongeren houden.

    Van mij mag je, je doet er niemand kwaad mee en het ontspant je. Het geeft je rust in je hoofd. Wat ik zeg is niet belangrijk. Neem zelf je verantwoordelijkheid. Als jou vriend het doet (en dat doet hij) vind jij dan dat hij een slecht iemand is? Nee toch! Waarom zou jij dan slecht zijn als je doet wat natuurlijk en normaal is. Je bent een mens en mensen hebben zulke verlangens. Geniet van wat God je gegeven heeft.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ben misdienaar in de kerk waar ik ook gedoopt ben en de communie heb gedaan,mijn vraag is of je seks mag hebben met jezelf ik bedoel aftrekker enzo?

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik wil in de nabije toekomst priester worden,misdienaar ban ik al vanaf dat ik negen jaar was.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Hallo hier,ik merk dat nog niet zo omdat ik pas misdienaar ben wel weet ik dat alleen de ouderen die acoliet zijn een zwart hemd met een kraag onder hun toog dragen,ik zelf heb gewoon een toog met een superplie dat heb ik over mijn eigen kleren,vind het wel heel leuk om misdienaar te zijn hoef ik niet stil te zitten bij mijn pa en ma en denk wel dat ik ook acoliet wil gaan worden.

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi jongen van 17,zoals jij kan zien ben ik een jonge dame van jou leeftijd en ben transgenderr,ben meer jongens dan meisje daar kom ik openlijk voor uit,net als jij ben ik acoliet maar omdat het kerkbestuur nog erg ouderwets is wil ik ook mee met de heren maar ik mag niet dat witte boord dragen omdat zij zeggen dat ik een twijfelaar ben,ik voel mij echt opzij gezet omdat ik mij niet welkom voel voor wat dit betreft dus als ik jou zou zijn wees daar maartrots op en ga er niet krampachtig mee om al begrijp ik wel dat het vanwege jou syndroom vervelend is!

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Als je autist ben wil het niet zeggen dat je een afwijking heb maar het is weleens lastig.
    Ben al vanaf mijn negende misdienaar en nu ben ik acoliet er veranderd dan wat want dan krijg je een "priesterboord "om dat vind ik persoonlijk niet fijn want dat voel je knellen en daar kan ik niet tegen maar van de andere kant kies ik daar zelf voor en wil mijn passie voor mijn geloof niet opgeven!

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • @j.18 als ik jou was zou ik met je pastoor gaan praten daarover,ik ken ook een jongen die misdienaar/akoliet is bij ons met een vorm van autisme en hij heeft dit ook zo erg,soms vind ik het best zielig dat hij een afwijking heeft.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Soms vind ik het moeilijk om ervoor uit te komen dat ik autistisch ben en sommige dingen raar vind vooral dat witte boordje wat ik niet fijn vind als dit om mijn nek zit want dat knelt nogal maar de pastoor zegt dat dit bij de acolieten behoort.
    Wil wel graag acoliet blijven ondanks mijn autisme.

    18 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten