Skip to content
9 reacties
1344 weergaves

Vragen stellen maakt familie verdrietig

Ik zal het zo kort houden als ik het kan houden. Sommige mensen zijn zo geïndoctrineerd dat elk feit of wat dan ook onlogisch is en het enige wat logisch is, is het woord van "god, Allah etc" als ik zou zeggen: "witte mensen zijn wit omdat ze yoghurt hebben uitgevonden" zou ik voor gek worden uitgemaakt stel dat stond in een heilig boek dan is dat het woord van God hoeveel bewijs er ook is dat het niet klopt ben je een "kafir, ongelovige, idioot etc" je moet alles klakkeloos geloven en niet nadenken. Stel ik lees een boek van nietsche word mijn moeder boos omdat dat mij van mijn geloof zou afhouden. Het enige wat ik doe is vragen stellen waar zij of welk religieus figuur geen antwoorden op kan geven en als ze een antwoord geven zijn het drogreden of een antwoord zoals je moet god toelaten tot je hart. Mensen zoals Jehova's getuigen (ben zelf geen Jehova) zijn eigenlijk hele aardige mensen en ze denken serieus dat ze de wereld goed doen maar inplaats daarvan hebben ze niet door dat ze van a tot z niet nadenken en in een kleine gemeenschap zitten. Mijn ouders worden serieus verdrietig als ze verhalen horen van vrienden die een zoon als priester imam of weet ik veel hebben en ik ben volgens hun onwetend. Terwijl ik meer weet dan mijn ouders over de 3 grootste religies in de wereld (christendom jodendom en islam). Ik leg bijvoorbeeld met wetenschap dat iets gewoon niet kan gebeuren en dat sommige dingen gewoon te onwaarschijnlijk zijn voor mij om te geloven. Maar ze kunnen we niet tegen dat ik nadenk. Ik heb echt medelijden met mijn ouders en anderen omdat ondanks dat ze goede mensen zijn zo geïndoctrineerd zijn dat ze de waarheid niet willen zien en boeken van ongelovigen niet willen lezen omdat dat zorgt voor twijfel van Hun geloof. Ik vraag me echt af wat ik moet doen. Ik ben geen atheïst ik geloof in een god maar totaal niet op de manier zoals zij het doen omdat de tenach bijvoorbeeld 1000 jaar na de dood van mozes is gemaakt en vol zit met legendes uit andere geloven uit die tijd (en wonderen die met wetenschap zijn uit te leggen) in de bijbel kunnen verschillende personen die MET Jezus hebben geleefd het niet eens zijn over wat Jezus nou echt heeft gedaan en wat niet en de koran is 200 jaar na de dood van Mohammed geschreven en zit ook vol met dingen die gewoon niet kloppen (vrouwen zijn minder slim dan de man en de lucht zou op je kunnen neervallen? En nog veel meer "onzin") ik weet echt niet wat ik moet doen omdat ik hun geen pijn wil doen maar zij zijn zo geïndoctrineerd dat ik het zelfs zielig voor ze vind. HELP!

15 jaar
3 jaren geleden

9 Reacties

  • j15
    Dan moeten wij es flink samen praten, weet ook veel. Baseer me op bewijzen en feiten (meestal die dankzij de bewijzen er zijn)
    Maar de huidige islam is 60 jaar na den ander zen dood ontstaan. 98% van al de teksten in de oude vorm van hun geloof is er toen uitgelaten en den ander (kwil gene naam zeggen maar je weet wel wie) werd gebruikt om een nieuwe versie te maken. Het woord islam en koran werd toen ook pas gecreëerd.
    Maar idd je kan wetenschap aanbrengen om uit te leggen. Het is niet waterdicht maar sterk genoeg om te gebruiken.
    Ik raad je aan niet in discussie te gazn maar hen te laten in wat ze willen geloven. Ze zijn vrij te geloven wat ze willen maar dan moeten ze dat van jou ook accepteren

    m22 bij veel posts waar het om iets gaat zoals edelstenen, of er echt een kracht bestaat bij die stenen, en over geloof, ben jij steeds ontkennend. Had in andere posts ook al gereageerd.
    Wat zeg je als ik je vertel dat ik veel dingen heb meegemaakt op dat vlak? Dat het hallucinaties zijn die putten maken en dingen verschuiven enz? Voor mij is het duidelijk dat je niets heb meegemaakt, je zou die dingen anders niet zeggen. Maar dat geeft niet hoor, echt niet. Ik beloof je dat je ooit zal ontdekken dat er veel meer is. En weet je het leukste? Ik kan met wetenschap ook al uitleggen dat het mogelijk is. Dan moet je es een vrijgegeven CIA document moeten lezen! Die hadden het al over dingen in 1983 die jij voor onmogelijk houd. En komt van hun eige wetenschapelijke dienst. Hier praat ik echt graag over, maar gewoonlijk wilt niemand dat horen. Ik laat je dit maar effe weten.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Laat al die mensen in hun waarde, een discussie over hoe en wat je moet geloven is zinloos. Zij geloven op hun manier jij op de jouwe er bestaat geen enige juiste manier om te geloven.

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • Ts om goed te beginnen is geloven iets anders dan wetenschap. Wetenschap is maar beperkt want het menselijk brein is beperkt in het denken etc. Het menselijk brein kan veel maar niet alles. Wetenschap kan niet alles uitleggen terwijl het er wel is enzo dus kortom Het menselijk brein is beperkt en bij God is niks onmogelijk God is toch almachtig. En als christen kun je niet zeggen dat alles met wetenschap te verklaren is want God is almachtig

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Ja meisje 15, de koran bestaat, maar of de hel ook bestaat, dat is maar de vraag. De koran is pas een geschreven boek geworden 200 jaar na de dood van de profeet. Dat is een feit. Tot die tijd is alles mondeling overgebracht en wie zegt dat er in die jaren niets veranderd, weggelaten, of toegevoegd is? Dat weet niemand. Alle boeken zijn geschreven door mensenhanden, ook de koran.
    Hoe weet jij zo zeker dat alles wat in de koran staat waar is? Omdat iemand jou gezegd heeft dat het zo is! Dat is het probleem met geloven, het zijn beweringen zonder dat er bewijzen zijn dat het de waarheid is en zo heeft iedereen zijn eigen waarheid. Daarom zijn er zoveel geloven die allemaal vinden dat ze het ware geloof zijn.
    Als jij het allemaal gelooft, ga je gang, maar er zijn nu eenmaal mensen die niet alles wat iemand ze vertelt voor waar aannemen. Sommige mensen denken zelf.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • De koran is helemaal geen fabeltje of sprookje! het is echt. niks is erin verzonnen. als je er anders over denkt ga je misschien naar de hel. dus de koran bestaat mensen.

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Al eeuwen drijft geloven de mensen uit elkaar en dat allemaal door de ooit geschreven fabeltjes wat bijbel, Koran of mag Joost weten waar allemaal. We geloven tegenwoordig eerder fake nieuws door onze kortzichtigheid, en nu wil jij de wereld gaan verbeteren. Laat het rusten en richt kervingen leven in, onbegonnen werk. Succes.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Religieuze verhalen zitten vol met beeldspraken. Die moet je niet letterlijk nemen. Jouw ouders doen dat wel en daar heb je het moeilijk mee. Zij geloven op een voor jou ouderwetse manier. Maar, later zullen mensen van de generatie na jou ook vinden dat jij ouderwetse opvattingen hebt. Daarom heb jij nu niet minder gelijk. En, je ouders ook niet. Ga op zoek naar jouw waarheid en laat anderen in hun waarheid geloven. Wat bindt zijn de verhalen. De één neemt ze letterlijk, de ander ziet de beeldspraak.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik houd het echt kort en kom met gemeende raad.
    Je weet heel veel over al die geloven. Het is een interesse van je en je wilt daar graag over discussiëren. Doe dat met anderen voor wie het ook een interesse is en niet met gelovigen.
    Daar valt niet over geloof mee te praten, praat daar mee over sport, muziek, ballet , je computer....alles is goed maar niet geloof. Komt alleen de ellende van die je kent.
    Verder ga ik er vanuit dat je een geloof hebt. Geef dat niet demonstratief op, je krijgt iedereen tegen je . Laat je heel langzaam zo ongemerkt mogelijk afdrijven van dat geloof.
    Kijk heel goed om je heen, wie dat nog meer doet, dat zijn je vrienden. Hopelijk doet de tijd dan zijn werk voor je, zodra je rijk bent kun je je geloof helemaal gedag zeggen.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Je zal proberen "het zo kort mogelijk te houden". Haha, als ik dat lees dan weet ik het al, dat wordt een lang verhaal.
    Je bent iemand die nadenkt over de dingen en daar heb ik veel waardering voor. Kinderen geloven alles wat ze verteld wordt omdat ze vertrouwen hebben in degenen die het ze zegt. Als je ouder wordt, zo ongeveer jouw leeftijd, dan ga je zelfstandig nadenken en twijfelen. Nu twijfel jij dus aan het geloof. Uit wat jij zegt over je ouders ga ik er van uit dat jij gelovig bent opgevoed. Dat God bestaat dat geloof je nog wel, maar de rest niet meer.

    Wat mij betreft is geloof de meest geniale uitvinding die de mens ooit heeft gedaan. Kijk naar wat voor effect het heeft op de mensheid! Je hebt het over drie wereldgodsdiensten maar je vergeet dan nog het Hindoeisme en het Boeddhisme.
    Wat al die geloven met elkaar gemeen hebben is dat ze door mensen bedacht zijn en dat hun heilige boeken door mensen geschreven zijn. De bedoeling was goed. De religie zie ik als een ideologie, een stelsel van normen en waarden, van geboden en verboden, met als doel het scheppen van een rechtvaardige en welvarende samenleving met een almachtige God als legitimatie om die ideologie dwingend aan iedereen op te leggen.
    Om de mensen er toe te bewegen om mee te doen werd een beloning in het vooruitzicht, het leven na de dood, en een straf als je het niet deed, de verdoemenis.

    Moslims geloven dat het leven op aarde een illusie is, na de dood begint pas het echte leven. Ik denk dat het leven na de dood een illusie is, maar wie kan zeggen wat de waarheid is?

    Jij verbaast je er over dat je ouders niet over je twijfels willen praten. Je ouders, en alle andere echte gelovigen, zien het geloof als de kern van hun bestaan. Het is een deel van hun identiteit. Als jij ze dat afneemt dan staan ze als het ware naakt in de kou. Ze zijn dan alles kwijt. In het westen hebben we de verlichting gehad en hebben mensen andere zaken waar ze hun identiteit en trots aan ontlenen. Dat is de white supramecy waar mensen uit andere culturen altijd zo moeilijk over doen. Het enige wat moslims hebben is hun geloof. Voor de rest hebben ze niets om trots op te zijn. Neem je ze dat af dan hebben ze niets meer.
    Sommige geloven zijn succesvoller dan andere. Het christendom was een heel succesvol geloof. Blijkbaar biedt het een ideologie die tot een leefbare samenleving met oog voor de zwakkeren heeft geleid.

    In sommige andere geloven is de ideologie verzand in allerlei regeltjes die de essentie van het geloof verstikken. Men weigert na te denken want nadenken geeft twijfels en twijfelen is ketterij. Zo praten de priesters, imams en dominees, want twijfel bedreigt hun positie als leiders.

    Jij gelooft in God. Ik denk dat het goddelijke en het duivelse in elk mens zit. In jou zit het vermogen om goed te doen en om kwaad te doen. Het is de strijd tussen altruisme en egoisme. Soms wint het ene, soms het andere. Religie geeft je een stelsel van normen en waarden om je te helpen.
    Blijf twijfelen en blijf nadenken. Zoek de juiste weg in het leven. Jij weet zelf wat goed en wat slecht is. Jouw ouders denken dat ze de juiste weg volgen in het leven en jouw twijfels maakt ze nerveus. Misschien omdat ze bang zijn dat jij in de hel terecht komt, misschien omdat ze zelf ook wel eens twijfelen en daar bang van worden. Heb respect voor hun overtuiging, het geeft ze vrede met hun bestaan. Volg jij je eigen pad in het leven. In de Bijbels staat: Onderzoekt alle dingen en behoud het goede.

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten