Skip to content
21 reacties
1530 weergaves

Wat is god?

Hey mensen, ik vraag me al een tijdje af wat de definitie van een god nou daadwerkelijk is. Als jullie antwoord kunnen geven op de volgende vragen vanuit jouw perspectief, heel graag :). Ik moet er btw bij zeggen dat ik zelf niet geloof, maar sluit ook niks uit.
Bij elke vraag geef ik trouwens ook een toelichting, hoe ik er naar kijk.

1) Moet een god onsterfelijk zijn?
Als je naar verschillende verhalen kijk zou ik zelf zeggen nee, Jezus bleek achteraf ook sterfelijk.

2) Is een god altijd een schepper?
Als je naar de oude geloven kijkt, dan zijn er altijd goden die niks gemaakt hebben. Neem een voorbeeld aan Poseidon of Thor.

3) Wat maakt jouw god echter dan een ander?
Voor elke god uit de geschiedenis is er geen hardbewijs, het zijn nog altijd verhalen.

4) Denk je dat er nu nog goden zijn, of hebben ze deze wereld lang geleden verlaten?
De afgelopen jaren zijn er geen wonderen meer gebeurd, zoals het openen van een zee.

5) Zou het kunnen dat goden zijn zoals jij en ik?
Gewoon mensen in het vlees en bloed, die iets bijzonders hebben gedaan. Grote leiders zoals Alexander de grote, in zijn tijd was hij een god voor zijn mensen.

Graag hoor ik wat jullie hier van denken, het zijn misschien lastige vragen, maar iedereen zit thuis dus neem je tijd :). Nogmaals geen aanval op een geloof, gewoon puur uit interesse.

18 jaar
4 jaren geleden

21 Reacties

  • Jongen@17, heb je de evolutietheorie van Darwin als eens goed gelezen. Die is duidelijker dan de bijbel, want die kan op evenveel manieren worden uitgelegd als dat er mensen zijn. De vraag die jij stelt over apen is hetzelfde als de vraag "Wat was er eerst: de kip of het ei". Daar kun je ook eindeloos over discussiëren en dat geldt ook voor het geloof. Ieder heeft daar zijn of haar mening over en kom je nooit aan uit omdat het een "geloof" is. Oeverloos gelul dus, want ieder heeft zijn eigen idee over geloof. Zinloos topic dus wat mij betreft en zal het ook steeds verwijderen want lezen is verloren tijd. (nou ben ik zeker goddeloos...maar ik geloof wel: in mezelf!)

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • 1) God is niet onsterfelijk en is ook nooit geboren en heeft ook niemand geboren de mensen hebben nood aan hem en hij niet aan de mensen (hij heeft ons niet nodig maar de mensen hem wel) & Jezus is geen God maar een profeet die de christendom anders uitlegt want God kan geen ander God kruisigen want dit is niet logisch 2) Een God is een schepper van iedereen en alles en heel het universum. 3) Er zijn genoeg bewijzen dat God bestaat kijk naar het eerste instantie naar de wereldbol deze word gedraaid toch? Dus er moet iemand zijn die dit veroorzaakt en dat is God als je kijk naar de evolutietherie klopt dit niet want wie heeft de apen geschapen? Nu gaan jullie zeker zeggen door een kleine bacterie maar wie heeft dan die bacterie uitgevonden? Of geschapen? Dat is God want er kan nooit en ook nooit iets opeens op aarde komen er is altijd van alles een schepper zelfde met het gsm's , huizen , auto's ,etc... de mensen hebben dit gemaakt en is niet vanzelf gekomen. 4) Er is nog steeds 1 God (wat altijd was) als God de wereld verlaat zal de wereld niet meer op zijn plek staan maar vallen naar beneden want hij is de gene die deze werelden in controle neemt & er zijn nog andere dingen gebeurt ipv wonder zoals de virussen die verspreid geraken & dergelijke de zee die open ging was ik de tijd toen onze profeten nog leefde. 5) Neen. Een God is geen mens en kan ook niet vergeleken worden met een mens of dier of weet ik veel wat hij is dus niet te vergeleken met iets. Danku.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Ts hier.     Zo te zien heeft eigenlijk iedereen een andere visie op goden, ik geloof zelf niet en eigenlijk ook nooit echt gedaan. Echter vind ik het wel interessant om te lezen, wat iedereen nou verstaat onder de definitie van een god.     Over alle theorieën en geloofsovertuigingen gesproken, ik denk zelf dat er geen goden (meer) zijn. Als ze er waren, hebben ze deze wereld lang geleden verlaten.     Verhalen van goden die een stad laten zinken, een generatie in één nacht van het gegeven leven beroven, of een verzoek om de wereld te laten eindigen. Verkeerd begrepen geschiedenis, of slechts een verhaal? Ficties, hoe kunnen ze er niet zijn?     Menselijke taal komt met kennis, maar ook met leugens en gebroken beloftes. En toch zit het in de menselijke aard om zijn of haar plek niet te kennen in dit alles. Iedereen loopt hier rond, zonder ook maar iets te weten wat het zelf is, laat staan de wereld om zich heen. En dus vermoed ik dat goden gewoon het product is, van een verklaring zoeken voor alles wat mensen te ver boven het kunnen begrijpen gaat.     In Plato's grot waren gevangenen geketend en gedwongen naar schaduwen te kijken die danste over de muur. Vrijheid was van hun ontnomen, totdat ze het ontdekbare namen als hun realiteit.     Net als in Plato's grot, een hersenspinsel wordt als realiteit ervaren, zelfs als de waarheid een leugen blijkt te zijn. De productie van het menselijk brein om maar een verklaring te hebben voor alles wat het niet begrijpt, maar ook om steun te vinden in moeilijke tijden en onzekerheid. Ik weet zeker, dat iedereen het laatste begrijpt.     Om het bovenstaande verhaal te versimpelen; Schiep god de mens, of de mens de god..? Oordeel niet te snel, omdat het tegen je principes en overtuigingen in gaat, maar neem je tijd.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Wij hebben vrijheid van religie en van denken (voorlopig toch). Dus jij mag zelf bepalen wat god is voor jou is.

    Voor mij is god: "de som van alle bewustzijn in het heelal", een beetje volgens de Oosterse visie. Ik vind dat een goede definitie. Ook uitdrukkingen als "god is alwetend" en "god is almachtig" passen daarin. Want: "de som van alle bewustzijn in het heelal" weet al wat er geweten is, dus alwetend. Dat bewustzijn kan dingen maken, dus bewust de evolutie sturen. Of het kan toelaten dat dingen per toeval veranderen. Dus het kan in de natuur bewust nieuwe vormen maken. Of het kan toevallige wijzigingen laten voortbestaan, als die goed uitvallen. You see? Een beetje zoals met auto's: fabrikanten ontwerpen een nieuwe auto, dus is er evolutie in de automodellen. Soms probeert een ontwerper iets uit, en het valt goed mee, een beetje toevallig. Dus bewust ontwerpen, evolutie en toeval gaan samen. Maar het bewust ontwerpen is oorzakelijker, het komt eerst. Evolutie is een gevolg van het ontwerpen van die nieuwe dingen.

    Dus bewustzijn staat aan het begin, en dat maakt de dingen. En god is de som van alle bewustzijn in het heelal. Vind ik. Maar jij mag het natuurlijk anders zien.

    God is geen vieze oude vent die vanuit de wolken zit te gluren of je wel braaf met je handjes boven de lakens slaapt. En die de hel over je doet neerdalen als je zondigt. Maar er zijn natuurlijk wel vieze oude venten die denken dat ze god zijn, en die vanuit de wolken zitten spioneren naar al wat je doet, met hun drones en hun afluistersatelieten. En die de hel over je doen neerdalen als je zondigt, met hun bommenwerpers en raketten. George W. Bush was zo eentje: die heeft met zijn "war on terror" heel het midden-oosten platgebrand. En die dacht ook dat hij god was, en dat hij mocht bepalen wat iedereen moest denken.

    Voor de sossen en de groenen is god "Het Grote Toeval". Die god aanbidden ze, en die religie voeren ze in als staatsgodsdienst als ze aan de macht komen. En "Geld" natuurlijk, dat is ook hun god, net als die van veel anderen. Het toont hun spiritueel niveau.

    Er is ook een theorie dat "de goden" uit de oudheid, dus de Griekse en Egyptische goden en zo, eigenlijk astronauten waren die van een andere planeet kwamen. Dus ze kwamen "uit de hemel neergedaald" met hun raketten en vliegtuigen. Ze waren oppermachtig door hun vergevorderde technologie. En dan hebben ze de mens gemaakt met genetische manipulatie, door stukjes genen van henzelf en van mensapen te mixen. Zo zouden al die verschillende mensenrassen ontstaan zijn. Heel interessante theorie, maar ik heb geen idee of ze waar is of niet. Maar dit past wel in de visie van de Bijbel, het Oude Testament, als je het wat figuurlijker leest.

    Er is ook een theorie dat er uitsluitend bewustzijn bestaat: iedereen is bewustzijn. En dat wij deze fysieke wereld alleen maar dromen. Maar dan als een echte, massieve, gemeenschappelijke droom. Dat is wat het Boeddhisme en de moderne kernfysica zeggen. Atomen zijn niet echt: het zijn geen knikkers, maar lege, holle wolkjes energie. Wij denken dat we kleuren zien en vormen voelen, maar dat is alleen maar leegte en energie. Dus er is alleen bewustzijn, dat de wereld droomt. En god is ook hier weer het totaal van dat bewustzijn. Heel interessant.

    Dus jij hebt het recht om voor jezelf te kiezen wat jouw god is.

    Maar ik zou wel aanraden om alle bestaande visies op te zoeken en te overdenken. Geeft veel levensinzicht.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • @jongen16 ik denk precies hetzelfde als jou dus ik ben ook christelijk en ik ben het volledig met je eens

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Als je in god gelooft geen haat maar ik haal er wel even logica bij:
    Als jij in een god gelooft ik geef een voorbeeld de christelijke variant. die zouden zeggen dat Allah niet bestaat maar degen die in allah geloven die zeggen dat de christelijke god niet bestaat. Dus dan moet je nadenken "Hoe is dat mogelijk". simpel dat zijn figuren gemaakt door de mens ze zijn niet echt ze hebben nooit bestaan. En als je in god gelooft. geloof dan ineens in de griekse goden

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • God is 'geloven in' en ik geloof alleen in mezelf, dus ik ben God?!

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik ben christelijk opgevoed maar zie God meer als iets abstracts. Soort van hogere macht/kracht die je helpt met een gunstig pad in je leven maar het blijft jouw eigen keus welke richting je kiest. Vanuit deze beredenering zou het best mogelijk zijn dat deze kracht verantwoordelijk is voor het allereerste ontstaan van leven. Deze kracht is eeuwig want energie gaat niet verloren.

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik heb een wat andere kijk op God en geloof. Vind je stellingen en wat rechtlijnig. Als jij stelt dat God niet onsterfelijk hoeft te zijn, was er dan geen god voordat er mensen waren? Dat zou betekenen dat God door mensen in het leven geroepen is. Voor de mens beheersten andere wezens de aarde, wie weet komen er na de mens opnieuw andere wezens. Doen die het met dezelfde god, of een andere? Hebben ze misschien geen god nodig? Je tweede stelling: ik vind de god uit huidige religies niet vergelijkbaar met de goden die jij noemt. Het is bekend dat bijvoorbeeld Grieken en Romeinen als ze ergens een god voor nodig hadden er gewoon eentje bedachten. Bovendien kun je die goden het scheppen niet ontzeggen, al schiepen ze soms slechts chaos. Maar uiteindelijk kunnen zulke goden slechts bedacht zijn. Dat maakt de Christelijke, maar ook de Islamitische en nog meer goden die ongrijpbaar zijn een stuk echter. En hoezo gebeuren er geen wonderen meer? Volgens mij nog net zoveel als vroeger. Een wonder hoeft niet altijd iets groots te zijn. En veel van de wonderen uit de oude boeken zijn nu wetenschappelijk te verklaren. Andere zijn meer beeldspraak dan daadwerkelijk gebeurd. Bovendien: waaraan schrijven we rampen en andere ellende dan toe? Dat is slecht te rijmen met een God die goed is toch? Een god zien als iemand die de wereld volledig bestuurt is daarmee niet mogelijk. Je laatste vraag: ik denk niet dat God een mens kan zijn. Een mens heeft geen invloed op alles, maar alleen op een klein stukje. Iemand als goddelijk bestempelen gebeurt dan ook maar door een klein groepje mensen. God bewijzen kan dus niet. Bewijzen dat er geen God is ook niet. Laat staan dat je God een gezicht kan geven. Het blijft bij een ieders persoonlijke gevoel en beleving.

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik ben Christelijk, Protestant 1. Daar denk ik niet over na, hij is er gewoon op een manier en zo blijft hij denk ik. 2. Hij heeft er denk ik voor gezorgd en dus soort van geschapen 3. Ik kijk niet echt naar een andere God, Hij is goed. 4. Daar geloof ik niet echt in 5. Ik vind God niet echt een God als spook zeg maar, hij is er en geeft steun. Jezus is denk ik wel een soort mens

    13 jaar
    4 jaren geleden
  • Heeeeeeeeeeeeelemaaaaaaaal eens met je j20. Het zijn verzonnen figuren.     

    12 jaar
    4 jaren geleden
  • Donder op met God. Is pure onzin ...  Al die verschillende goden en geloven in de wereld veroorzaken alleen naar ruzie en oorlog onder de wereld bevolking.. zonder geloof en welke God dan ook was er ook minder dood en verderf door o.a. het geloof. En andere oorzaken.

    20 jaar
    4 jaren geleden
  • hoi J12, ik snap heel goed dat dit lastig te begrijpen is, waarom er zoveel pijn in de wereld is. Ik persoonlijk heb hier ook niet een direct antwoord op maar wat ik wel weet is dat God ons heeft geschapen om keuzes te maken. God wilt ons niet laten functioneren als robots, hij wilt ons zelf keuzes laten maken, keuzes voor goed en kwaad. En als er dan iets vreselijks gebeurt in je leven, dan is de beloning die je erna krijgt alleen maar groter als je in Hem blijft geloven. Ik zie het leven als een vallei, in ons leven gaan we door diepe dalen en vechten we hard om op de top van de berg te komen. Maar hoe zwaarder/langer de weg naar de top toe, hoe hoger de top is. Ik snap dat het heel lastig is om de pijn in de wereld onder ogen te zien, maar vergeet niet dat God je bij staat als je dat kunt accepteren.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • J16. Dan vertel mij eens waarom jou god dan het wereldwijd toelaat dat er zoveel mensen moeten sterven door de Corona crisis. Jong en oud. Of waarom onschuldige kinderen bv verkracht worden en vervolgens ook nog eens misschien gedood worden. Of doden door overige ziektes zowel kinderen als ouderen.

    Als God dat toestaat dan is deze het niet waard God te zijn. Ofwel pure onzin. Blabla.

    12 jaar
    4 jaren geleden
  • TS Ja ik ben christelijk. Ik geloof zelf in God. God bestaat uit 3 mensen, Vader Zoon en Heilige Geest. Deze 3 vormen samen 1 mens. De zoon is naar de wereld gekomen om te sterven aan het kruis voor al de zondaren, die zich willen bekeren tot Hem. Hij maakt dat mogelijk. De zoon is voor onchristelijke mensen de bekendste, hij is geboren in een stal en gestorven aan het kruis Ja, God bestaat al heel lang. Zelfs al voor de wereld bestond. Hoe kunnen mensen zeggen dat de wereld uit een knal oid is ontstaan? Sommige dingen zijn toch niet uit te leggen, die dingen zijn tog te groot om te begrijpen? Dat moet toch een bovenmenselijk iemand gedaan hebben? Ik geloofndat God de aarde heeft gemaakt. Ja ik geloof in leven na de dood. Naar de hemel of de hel. Als je in God gelooft en echt spijt hebt van je zonde en het ook niet meer doet, wordt je bekeerd (beetje simpel gezegd). Mensen die dat niet doen, gaan naar de hel. Alleen als je echt berouw hebt over je fouten, kun je bekeerd worden... Ik hoop dat ik wat vragen heb weggenomen. Als je meer vragen hebt, hoor ik het graag :)

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik ben gelovig opgevoed, maar ik heb inmiddels afstand genomen van het geloof zoals mij dat geleerd is. Verder mag van mij iedereen geloven wat ie wil, het punt is dat er zoveel geloven zijn en iedereen denkt dat zijn geloof de enige juiste is.... Met als gevolg dat men elkaar de hersens inslaat. Of dat men homo,s verafschuwt etc. Voor mij is god niets anders dan de natuur om ons heen. En de natuur kan mooi zijn en wonderlijk, maar de natuur kan ook spijkerhard door ziektes, plagen... Verder probeer ik wel zoveel mogelijk te leven als een goed mens, probeer respect te hebben voor iedereen en door anderen te helpen. En dood is niet helemaal dood, herinneringen aan jou blijven voortbestaan, en je lichaam wordt opgevreten door wormen wat weer voeding oplevert voor andere diersoorten etc haha... Maar ik geloof niet in een god die je of naar de hel of hemel stuurt

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • mm ja ik kijk ook youtube kanalen zoals spirit science. Puur als vermaak maar dat is ook gewoon mijn interesse. Die maker ervan bedoelt het serieus.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Jullie praten alsof jullie high zijn van drugs . Wat een onzin spiritueel ... klinkt alsof je high bent. Als die God zou bestaan dan is hij schuldig aan de dood van al die onschuldige mensen door Corona.

    Al die overige ziekten waaraan ook kinderen sterven of een lijdensweg hebben voordat ze sterven.


    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Kk hier. Ik geloof dat mensen ook uit 2 delen bestaan. 1 is onzichtbaar (spiritueel) 1 is fysiek (je lichaam) Het onzichtbare is een stukje god. Als je overlijd kom je naast je lichaam te staan en ben je onzichtbaar maar het weet wel waar het heen moet gaan.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • TS hier, dood is niet dood. Energie gaat niet verloren, dat geld het zelfde voor materie. Als je dood gaat ben je bouwstoffen voor iets of iemand anders. Maar de vraag was ook niet of er leven naar de dood is, maar wat god voor mensen betekent. Want verschillende hersenen produceren verschillende realiteiten, de variaties zijn kunnen groot zijn. Perceptie definieert perspectief.

    18 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten