Skip to content
10 reacties
1319 weergaves

spreuken vrijbrief voor tuchtigen.

Heb de ervaring dat sommige ouders of heren spreuken gebruiken als vrijbrief voor tuchtigen van jongens, die het ook nog aanvaarden als slaafse gehoorzaamheid,zo van heb het verdiend, die gedachtengang wordt gewoon gekweekt, ook bij mij. Ben ik tegen is een vraag die ik me vaak stel.

17 jaar
5 jaren geleden

10 Reacties

  • Wil het niet ordinair noemen, ach den commissie waren gewoon wat oudere jongens die zich verveelden, gewoon stoere jongensachtigheid die nu eenmaal soms voor komt in een groep als ge niet meer thuis woont en hierbij wil ik het laten, anders wordt het vervelend .

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Die zogenaamde commissie en jij jongen 17 waren gewoon een ordinair jongensclubje.

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • Jongens 15 en 16, door je moeder geslagen worden die van het geloof is of in den leer doet me denken toch aan spreuken, maar was dit niet een taak van den man, of van een man als er geen vader is. Jongen 16 thuis nooit geslagen was niet aan den orde maar door moeilijkheden en op justieel gezag besloten om me een tijdje in een instelling te plaatsen, Zie op jongensvragen mijn topic beleving internaat of instelling.Voor den goede orde ook daar werd niet geslagen en was zelfs verboden door den wet, maar was een commissie van enige oudere jongens die aangesteld waren voor den orde bewaren en problemen onderling op te lossen zonder inbreuk van den leiding, hun waren bevoegd de afhandelingen te doen. Had daar een goeden vriend met wie het enorm klikte, we vonden ons alle twee stoer, ook door onze lichamelijke uiterlijk,nogal stevig gebouwd , dan veel ondeugd bedreven we, vooral in den zaterdag en zondag als den leiding bijna niet aanwezig was, uitgaan ,mocht maar om 10 uur binnen zijn,nu, wij altijd na middernacht, hadden altijd smoes,meiden ontmoet, maar ook alcoholgebruik was verboden nu wij aan de pilskes,snapt ge. Bij controle werd dit tocch ondekt en moesten we ons verantwoorden voor den commissie, meestal in het weekend, op den bestuurskamer, gevolgd door een uitbrander,verontschuldigen aanbieden, maar gebeurde teveel. De leider van den commissie keek indringend en zei, moet jullie verwittigen bij den directeur, en op rapport en die wordt gestuurd naar uw ouders, wilt ge dit, neen, hij zei, we hebben hierover vergaderd, jullie mogen kiezen tussen rapport en den directeur of bereid zijn om het onderling te regelen met dien verstande dat wij jullie beboeten met een straf die wij bij jullie vinden passen. Dus ge kunt kiezen, en we zagen den leedvermaak der anderen, mijn vriend zei gelijk geen verwittiging naar den directeur, ik ga accoord met uw besluit , verstandig zei hij,en jij, ik ook, hoorde ik mezelf zeggen, had door dat er iets geheims ging gebeuren, ja, misschien soort stoerheid om te bewijzen, weet niet , maar het leek wel het kostschoolgebeuren van vroeger , werd uitgelegd wat er ging gebeuren, een commissie lid verdween en kwam even later terug met zo'n paddle,dus die hadden ze in hun bezit en voor het eerst kreeg ik een officiele bastonade op mijn billen, 12 keer en mee tellen en bedanken.Mijn vriend eerst die dapper de slagen mee telde, en bedankte en daarna ik, later nog wel eens herhaald, thuis nooit verteld en ook niet aan den andere pupils, achteraf weet ik dat ze ons gewoon geselecteerd hadden voor hun plesant machtsvertoon,voel me toch niet misbruikt,misschien gebruikt maar je went er aan en vind het gewoon, weet dat mijn vriend nog weleens omgaat met den leider van den commissie, leeftijdverschil is niet zo groot, dus ergens een soort stoerheid gedrag van jongens onder elkaar. Mochten jullie nog vragen hebben reageer dan .

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Mijn ouders zijn gescheiden en ik woon bij mijn moeder.
    Mijn moeder is streng gelovig en gaat elke zondag naar de kerk.
    Ook bidden voor eten en slapen is belangrijk voor haar.
    Ik begin me een beetje los te maken daar van en daar heeft ze grote moeite mee.De zondag is bij ons echt een heilige dag .Ik heb vaak geen zin om mee te gaan naar de kerk .En als ze dan thuis komt met verhalen over de preek dan kan ik wel eens opstandig reageren.En dat vind ze niet leuk en als ik dan door ga dan dreigt ze vaak met ,moet ik m,n pantoffel even uit trekken.En dan krijg ik vaak een gevoel in mijn lichaam dat ik wel eens blijf doordrammen totdat ze zegt .Nu ben ik er klaar mee ga maar naar je kamer en ga eens goed na denken waarom ik je een pak slaag ga geven.Als ik dan op mijn kamer ben komt mijn moeder binnen En gaat ze praten met me waarom ik zo opstandig ben en zegt ze dat ze van me houd maar ik ga je toch een pak slaag geven en dan trekt ze haar pantoffel uit en moet ik mijn broek laten zakken en krijg dan een pak slaag op m,n kont.Ze slaat me nooit hard want daar heeft ze de kracht niet voor vandaar dat ze de laatste jaren haar pantoffels gebruikt want ander heeft het geen effect zegt ze.Er wordt vaak ook de tekst gebruikt gij die van z,n kind houd tuchtigt hem.Ik ben15 en ik durf me niet te verzetten tegen haar straf omdat ik het er zelf naar maak dat ze boos op me wordt.Meestal wordt de straf die ik krijg op zondag door haar uitgedeeld.Als ik mijn straf heb ondergaan doet mijn moeder weer normaal en aardig ten mij.Af en toe voel ik mezelf een vervelend ventje dus zou ik geen andere straf voor haar weten om me af en toe op m,n donder te geven.Ik zie het niet als pijn en mishandeling.

    15 jaar
    5 jaren geleden
  • Hallo jongens,
    Topicbeginner, ik ben eigenlijk niet tegen geloof ik. Of je er nou echt Spreuken bij moet halen weet ik niet, maar goed dat gebeurt dus soms. Jij krijgt het voor ongeveer hetzelfde als ik, maar woon je nu weer thuis en krijg je het dan ook nog?
    En jongen 20, ik snap dat jij het meer een training vindt in gehoorzamen dan leren waarom sommige dingen niet mogen of kunnen. Dat weet ik niet. Ik weet eigenlijk heel goed dat sommige dingen niet kunnen en dus niet mogen. Maar het gaat wel eens mis omdat ik het heel spannend vind. Sexfilms geven een verkeerd beeld van vrouwen en meisjes, maar ik vind her heel opwinden om naar te kijken en dan te rukken. Heb jij dat niet? Ik noem nu maar iets dat je min of meer bewust doet, ander dingen overkomen je soms, zoals brutaal zijn enzo.
    Dan wil ik ook gewoon straf krijgen omdat daarmee de kous af is. Zo ervaar ik het.
    En jongen 18, ja, jezelf bewijzen als stoere jongen? Voor die jongen in die instelling misschien wel, maar gewoon thuis denk ik niet.
    Verder wil ik even kwijt dat het in heel mijn familie zo gaat. Ik heb neefjes van 10 en 12 jaar, en ook een neef van 18. Nou, die kennen het allemaal.

    16 jaar
    5 jaren geleden
  • Slaafse gehoorzaamheid, of jezelf bewijzen als stoere jongen.?

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • Melden helpt niet, en dan komt de vraag is het echt mishandeling? Dan zelf ervaring in een instelling, instituut hoe je het ook wil noemen. Geen schijn van kans daarbij wist de directie er niets van af, het gebeurde in het geniep of in het geheim. Dan je leert er niets van j/m 20 het is wel een vorm van respect tonen voor gezag en regels en in Belgie is men denk ik toch meer voor discipline dan in Nederland. Dan in veel Amerikaanse staten ondergaan de studenten ook boven de 18 nog de paddle, soms met of zonder toestemming ouders.Ben TS mijn vraag aan mezelf was ben ik echt tegen of niet, U, bent duidelijk tegen en j.16 ook ergens maar begrijpt het wel.

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik kan me goed voorstellen dat je hier moeite mee hebt, TS. Ik heb het idee dat slaan je meer 'traint' dan dat het je iets leert: de boodschap is vooral dat het pijn doet als je gepakt wordt voor iets wat niet mag, maar je ontwikkelt geen begrip van waarom die regels er zijn. Je leert je kinderen zo volgens mij niet om later zelfstandig goede keuzes te kunnen maken, maar vooral om thuis gehoorzaam te zijn.

    Overigens valt dit soort tuchtiging in Nederland onder kindermishandeling. Als je wilt mag je dit melden bij de organisatie Veilig Thuis. (Hoe de situatie in België is, weet ik helaas niet.)

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • Jouw vraag waar krijg je het voor, hetzelfde als jij jongen 16, je niet aan de regels houden,moeilijk puberaal gedrag, door omstandigheden tijdje op een instelling gezeten,daar vriendschap gesloten met een andere jongen, samen haalden we ook ondeugd uit, te laat binnen komen, moesten we ons verantwoorden voor de commissie, zal of wil niet in details treden, mochten we kiezen. En werd spreuken aan gehaald, volgens mij hadden ze het ingestudeerd, om ons uit te dagen die jongens die iets ouder waren, wij vonden het ergens wel stoer,en vonden dat we het ook wel verdiend hadden.

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Hallo topicbeginner,
    Of je tegen bent vraag je je af. Nou, eerlijk gezegd ben ik niet tegen. Ik ben 16 jaar, en nu en dan lig ik over de knie bij mijn vader of moeder. Of sta ik gebukt over de leuning van een stoel of de bank. Er is dan wel aanleiding om erop los te rammen. Zo noem ik dat maar even. Meestal gaat het om iets dat ik gedaan heb, stiekem roken, liegen over waar ik geweest ben, seksfilms bekijken en dat soort dingen. Ik vind dat ze het recht hebben boos te zijn en me te straffen. Na de straf praten we altijd wel over waarom ik die dingen doe. Maar ik heb dan wel heel erg gloeiende billen moet ik zeggen. Toch houd ik wel van ze hoor. Ze bedoelen het goed. En ik weet van mezelf dat ik wel wil luisteren maar gewoon niet altijd mezelf kan beheersen. Dan ga ik soms maar door met klieren en gek doen, en ja, dan moeten ze wel ingrijpen. Waar krijg jij het meestal voor?

    16 jaar
    5 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten