Skip to content
3 reacties
596 weergaves

Al zo lang depressief

Al van jongs af aan had ik al depressieve gevoelens en ik had dat zelf niet door. Ik dacht altijd dat ik raar was, maar na die jaren besef ik toch dat het iets mentaals is. 10 jaar verder volg ik de opleiding Sociaal werk en ik besef dat het best confronterend is. Echt een topopleiding etc. Ik weet dat ik met iemand hierover moet gaan praten, maar ik weet niet eens waar ik moet beginnen, omdat de afgelopen jaren veel dingen achter elkaar gebeurt is waardoor ik echt in de war ben. Ik weet niet eens meer wie ik ben en krijg elke keer het gevoel dat het mijn schuld is van de dingen wat er is gebeurt. Ik denk 100000x na over dingen. Men denkt dat ik impulsief ben, maar het is duidelijk dat ik anxiety er bij heb. Ik weet dat ik anders ben door mijn visuele beperking en dus vind men me zielig of ze vinden me raar. Ik game (ps4) graaaag en sport af en toe. Door corona sport ik wel minder. Het is normaal om deze leegte te voelen? Wat ik wel naar vind is dat overthinking en anxiety. Ik weet dat veel men last heeft van depressie door corona, maar bij mij heeft het herhaald. Ik kan dit goed verebergen.

21 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Hey TS! Zwaar voor je dat je met deze gevoelens worstelt. Weet alsjeblieft dat je dit alles niet alleen hoeft op te lossen: er zijn mensen die je kunnen en willen helpen. Wat ik je aan zou raden, is om een afspraak met je huisarts te maken en die te vertellen over wat je voelt. Die kan je doorverwijzen naar de juiste hulp. Als je niet goed weet wat je wilt zeggen, dan kun je je huisarts misschien je post hier op het forum laten zien! Heel veel sterkte! - J.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Ik krijg de indruk dat jij vooral een slecht gevoel hebt over jezelf. Het is niet zo dat anderen negatief over jou denken. Misschien dat jouw visuele beperking een rol speelt, maar dat hoeft niet. Je bent niet de enige die een bepaalde beperking heeft en blijkbaar kun je goed functioneren en alles doen wat je wilt en wat je leuk vindt.
    Je volgt een opleiding waar je gelukkig in bent en je doet aan sport. Nu wat minder, maar dat komt wel weer. Je praat niet over een relatie of vrienden en vriendinnen. Er zullen vast wel klasgenoten en anderen zijn waar je graag mee omgaat en misschien wil je of heb je ook een relatie. Misschien ook niet, is dat een probleem?

    Je zegt dat je wel hulp zou willen zoeken maar niet weet wat je dan moet zeggen omdat er zoveel dingen zijn waar je het moeilijk mee hebt (gehad?). Begin eens met al die dingen op papier te zetten en schrijf er bij wat jouw emoties waren en hoe daar van buiten op werd gereageerd. Aan de ene kant zet je daarmee dingen op een rijtje, aan de andere kant ga je misschien zaken relativeren.

    Er is een therapiemodel dat heet cognitieve gedragstherapie. Dat leert je om analytisch naar zaken te kijken en rationeel er mee om te gaan. Als er iets is wat voor jou onaangenaam is dan gaat het om de emoties die jou dat geeft. Door achteraf te kijken naar wat er is gebeurd en zonder de emoties van het moment, dus rationeel de situatie te analyseren, kun je het misschien een plaats geven als iets wat niet leuk was, maar wat misschien minder ingrijpend en belangrijk was dan hoe je het in eerste instantie ervaren hebt.

    Misschien kom je dan al een heel eind, en als je toch hulp wil zoeken dan heb je al een verhaal. Is wat je leert in jouw opleiding niet al een hulp bij het verwerken van je problemen? Aan de ene kant, als jij zelf nare ervaringen hebt gehad begrijp je die van anderen beter. Aan de andere kant, je moet er wel tegen kunnen en soms accepteren dat iemand niet te helpen is. Je moet als hulpverlener zelf mentaal sterk zijn. Ik denk dat jij dat wel leert in je opleiding en jezelf helpen is al een stap. Ik zeg altijd, een hulpverlener kan je de weg wijzen, maar de reis door het leven moet je zelf maken.

    Kom je vaak buiten? In parken, bos, het strand? Heb je een tuin of planten waar je voor zorgt? Een huisdier?
    Bij planten ben je met de toekomst bezig en dan denk je minder aan vervelende dingen. Zelf groenten en fruit kweken, bijvoorbeeld tomaten en aardbeien is heel leuk. Loop eens door een tuincentrum. Groen, dieren, kleine kinderen maken je blij. Ergens voor zorgen maakt dat jij je nuttig voelt.
    De zon maakt vitamine D aan in je huid en dat helpt ook tegen depressie. Het wordt mooi weer, ga naar buiten en trek je kleren uit en laat je kussen door de zon en strelen door de wind. Geniet van de zomer, je jeugd en kijk uit naar wat je allemaal gaat meemaken. Wie weet wat er voor leuke dingen gaan gebeuren dit jaar!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Hee meisje 21! Wat kut dat je je zo depressief voelt de heletijd. Ik heb dit ook best erg hoor, je bent zeker nier de enige. Vooral nu je alleen op je kamer zit en je weinig mensen ziet krijg je de neiging om vooral jezelf de schuld te geven van iets waar je niks aan kan doen. Ik zou inderdaad er met iemand over praten. Dit heb ik met mijn ouders gedaan, maar eerst met een goeie vriendin van me omdat ik bijna niemand vertrouwde heb ik ook vooral mezelf gepusht om het aan haar te vertellen. En ik moet je zeggen dat luchtte me enorm op om te zien dat iemand mij zag zoals ik er mentaal aan toe was en mij steun boodt. Ik zou je dit zeker aanraden en vooral niet blijven wachten ermee! Ik wens je veel sterkte en succes toe Liefs J16

    16 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten