Skip to content
5 reacties
648 weergaves

Iemand?

Ik weet niet hoe ik zelfs moet beginnen. Ik praat nooit met mensen over mezelf en hoe ik me voel. Maar ik heb het nodig. Ik ben 18 en sinds mijn 11de heb ik depressie, vertaltingsangst en angststoornissen. Ik heb al van alles geprobeerd, een psycholoog, een psychiater, medicatie.. Het voelt alsof ik NOOIT er uit ga geraken. Ik ben hier niet om te vertellen hoe ik me voel en welke problemen ik allemaal heb. Ik ben hier omdat ik hulp nodig heb. Omdat ik iemand nodig heb. Iemand.. die me gaat helpen.. zoals ik mijn hele leven andere heb geholpen en de „sterke” en gelukkige gespeeld. Ik kan niet meer doen alsof alles oke is. Ik heb echt hulp nodig. Echt. Voor het te laat is.

18 jaar
7 jaren geleden

5 Reacties

  • Danku.. Das echt lief!

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Je valt mensen echt niet lastig als je over je depressie vertelt en om hulp vraagt. Het is een ziekte, net als alle andere ziekten, maar dan in je hoofd. Je kunt er niets aan doen.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Hé TS, wat zwaar dat je al zo lang depressief bent. Ik zal proberen je te helpen zo goed als ik kan.
    Zelf ben ik in het verleden depressief geweest. Ik heb daar een aantal dingen van geleerd, waar je misschien iets aan hebt. Allereerst: je mag er zijn en je hebt dezelfde rechten als andere mensen. Je bent goed zoals je bent en als anderen je kwetsen, dan mag je dat zeggen. Je hoeft je niet door anderen te laten gebruiken.
    Het is lastig om dit zomaar te aanvaarden als je depressief bent. Maar het kan helpen om dit gewoon regelmatig voor jezelf te herhalen, ook - juist - als je het niet gelooft. Herhaal meerdere keren per dag "Ik mag er zijn" of iets wat daarop lijkt.
    Nu komt het tweede belangrijke punt. Je kunt je depressie voorstellen als een soort 'vijand' die in je hoofd zit. Die vijand valt je lastig met depressieve gedachten en probeert je zo de grond in te praten: je depressie vertelt je bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg zou zijn, of dat alles geen zin zou hebben. Een menselijke reactie hierop is om met je depressie in discussie te gaan: "Nee, ik ben wél goed genoeg, want..." Wat ook kan gebeuren is dat je zo hopeloos wordt, dat je de depressie gelijk geeft: "Ja, ik ben inderdaad niet goed genoeg!" Met allebei die reacties geef je echter aandacht aan je depressie, waardoor die kan groeien, totdat je er de hele dag mee bezig bent. Een alternatief is om niet in discussie te gaan en die depressieve gedachten te laten voor wat ze zijn. Dus stel, je depressie zegt: "Je bent waardeloos." Dan reageer je niet, óf je herhaalt voor jezelf iets als "Ik ben goed zoals ik ben" zónder daar redenen voor te geven. Zo kun je mogelijk je depressie terugdringen, doordat je die geen aandacht geeft. Dit is niet gemakkelijk, want het kan heel eng zijn om niet te reageren op die gedachten. Je hoeft je dus echt niet slecht over jezelf te voelen als het je niet meteen lukt. Maar je kunt het wel oefenen en er beter in worden. Voor mij heeft het in ieder geval veel geholpen.
    Misschien heb je hier ook al eens iets over gehoord bij een psychiater, maar misschien ook niet. Ik hoop in ieder geval dat je hier iets aan hebt, want ik vind het oprecht erg voor je dat je al zo lang met deze ziekte worstelt en ik wil je graag steunen zo goed als ik kan. Laat het gerust weten als ik iets voor je kan doen: ik ben er voor je.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik weet gewoon niet wat ik moet doen en durf het niet in het echt aan iemand te vertellen.. Ik wil niemand lastig vallen en me zwak voelen.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Maar hoe zie je het dan voor je om via hier hulp te krijgen?

    20 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten