Skip to content
6 reacties
1041 weergaves

Help

Ik heb een zware depressie + er is OCS gediagnostiseerd(angst/dwangstoornis. Ik word helemaal gek in mijn hoofd want bij alles wat ik doe en zeg hoor ik vanbinnen klopt niet, je stelt je aan, super zwak, iedereen vind je laf, je liegt. Hierdoor kan ik mezelf gewoon bijna niet meer serieus nemen. Ik kan er niet meer tegen. Help! Wie herkent dit ook? Is dit normaal ? Kan dit ? Stel ik me inderdaad aan ? Groetjes A

15 jaar
7 jaren geleden

6 Reacties

  • Ja, ik word binnenkort weer uit huis geplaatst voor de gedachten!

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Heftig. Ik herken alles in wat je zegt... continue doe dit doe dat. En als mensen positief zijn dan dan ik gelijk dat alles nep is en ik me gewoon aanstel. Herken je dat ook?

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Hoi, ik heb als het goed is geen Ocs Maar kan wel meepraten. Ik heb autisme en het i voor mij heel moeilijk iets positiefs te zien. Ik hoor continu stemmen "pas op dit of pas.op dat" ik word er gek van. Ik ben depri geweest. Ik wilde et een eind aan maken en heb het geprobeerd wat gelukkig niet is gelukt. Ik heb therapie gehad en daarna ging het beter. Hoe gaat ie nu met jou topicstarter?? Succes

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Bij mij had het meer de vorm van schuldgedachten; het precieze soort gedachten en handelingen is ook bij iedereen met dwang wel anders. Wél herken ik zeker het gevoel om voortdurend allemaal dingen te moeten doen van jezelf. Je hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen: psychische aandoeningen zijn ook ziektes, waar je dus ook niet voor kiest.

    Goed dat je al therapie hebt. Heb je de indruk dat dat helpt of niet echt? En de medicijnen?

    Wat wel kan, is proberen je gedachten positief te beïnvloeden. Dat is best moeilijk, maar kan helpen. Het principe van OCS is dat je een bepaalde obsessie hebt, dus voortdurend terugkerende gedachten, waaruit dwanghandelingen voortkomen. Je kunt proberen die obsessie te doorbreken: probeer je gedachten doelbewust af te leiden met andere dingen (bij mij hielpen puzzels en games soms best goed). Daarnaast - en dit zul je misschien bij therapie ook wel leren - is het belangrijk om te leren niet toe te geven aan de drang om zo'n dwanghandeling uit te voeren. Dat is zeker in het begin echt zwaar; je kunt het opbouwen door bijvoorbeeld eerst de dwanghandeling uit te stellen. Wacht dan steeds wat langer voordat je de handeling uitvoert. Uiteindelijk kun je zo leren om de handelingen helemaal niet meer uit te voeren, en dan verdwijnt als het goed is de stress ook steeds meer.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Dankje voor je snelle reactie! Ik ben opgelucht dat iemand de situatie kent. Ik heb therapie. 3X in de week. Ik slik ook antidepressiva. Ik heb een paar worstelingen waarvan ik helemaal gek wordt. Iets vanbinnen geeft me het gevoel alsof t allemaal nep is. Bij alles wat ik doe en zeg zegt iets het niet waar. En door die dwang moet ik dingen doen van mezelf, maar iets in mij gaat er dan dwang dingen bij verzinnen( die ik vervolgens niet doe) zodat ik t gevoel krijg dat de dwang onzin is. Is dit normaal? Herken jij dat ook? is dat t ellendige als je depressie en OCS samen hebt? Ik voel me een watje.

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik heb precies hetzelfde meegemaakt! Ik heb ook een dwangstoornis en ben een paar jaar geleden depressief geweest. Ik snap dat je gek wordt in je hoofd: ik had zelf voortdurend allerlei angstaanjagende gedachten waarvan ik ergens ook wel wist dat ze niet rationeel waren, maar die ik ook niet kon negeren. Je stelt je dus echt niet aan: je hebt een psychologische stoornis die behoorlijk zwaar kan zijn om mee te leven. Helaas is het voor veel mensen moeilijk om te begrijpen hoe het is om met OCS te leven: ze snappen niet hoe eng die dwanggedachten kunnen zijn en hoe frustrerend het is om ertegen te willen vechten, maar daar maar niet in te slagen. Dat komt eenvoudigweg omdat ze het zelf niet hebben meegemaakt.

    Maar geloof me, het is niet hopeloos! Er zijn therapieën om met dwang en depressie om te gaan; ik heb zelf heel veel gehad aan cognitieve gedragstherapie en in mindere mate EMDR. Vooral met cognitieve gedragstherapie heb ik kunnen leren om als het ware boven mijn dwanggedachten 'uit te stijgen'; zo ben ik uit mijn depressie gekomen en weet ik wat ik moet doen als ik me weer zorgen ga maken over dingen. Als er nu weer wat ernstigere dwanggedachten in me opkomen, kan ik toch gewoon doorgaan met mijn normale leven en ben ik binnen hoogstens een paar dagen weer van die gedachten af; sowieso heb ik dat soort 'terugvallen' in de afgelopen paar jaar misschien maar twee of drie keer gehad, en de rest van de tijd is mijn leven gewoon prima. Heb je al therapie? Zo niet, dan zou ik het echt doen, en als het niet werkt, zoeken naar andere therapieën die voor jou werken.

    Heel veel sterkte gewenst! Laat gerust weten als ik iets voor je kan doen.

    18 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten