Skip to content
4 reacties
444 weergaves

Hoe kan je het best met rouw omgaan?

Hay,

Mijn oma is iets meer dan een week geleden overleden en ik ben hier best verdrietig over. Maar ik merk (wat ik vaker doe) dat ik de gevoelens niet toe laat en het niet wil beseffen.

Ik heb dit vaker gehad, het weg stoppen van emotie. En ik kreeg later uit het niet huil buien.

Is dit normaal en hoe kan je het best met rouw omgaan?

Ik hoor t graag :)

18 jaar
12 maanden geleden

4 Reacties

  • Hey M18, wat erg om te lezen. Heel veel sterkte met dit verlies & probeer zo te denken: De zon schijnt, de zon schijnt vandaag, voor jouw oma x ze kijkt mee & waakt over je, altijd

    23 jaar
    12 maanden geleden
  • Erover praten met iemand die je kan vertrouwen, bijvoorbeeld iemand die het ook meegemaakt heeft? Je hart luchten, zoals ze zeggen. Dan komen die huilbuien natuurlijk ook, maar dan is het in meer gecontroleerde omstandigheden, niet onverwacht onderweg.

    Maar daarvoor moet je dus wel iemand hebben die je echt kan vertrouwen. Iemand die zelf stabiel genoeg is en er tegen kan dat je zit te snotteren, die je niet gaat dicteren wat je moet denken of doen (genre: "je moet niet huilen", "het leven gaat door", enz...), die er nadien niet over gaat roddelen, en die je niet gaat uitlachen. Bij ons in het gezin zou dat dus niet gaan, want ze voldoen aan geen enkel punt helaas.

    Herinner je al die commentaren toen het met je eerste lief uit was? "Ach, het is maar kalverliefde. Je komt daar wel overheen. Je vindt wel iemand anders. Ochottekes, hier zie, ze heeft liefdesverdriet. Zo erg is het toch niet." Dat soort "hulp" heeft dus een averechts effect. Want op dat moment is het *wel* zo erg. Immers, je hele wereld stortte net in. Dan helpt alleen iemand die je er rustig over laat praten zonder zich te moeien. Iemand die je goede dingen van toen laat herinneren, zodat het verdriet loskomt, en die je dan rustig laat uithuilen.

    22 jaar
    12 maanden geleden
  • Wat voor mij goed helpt is praten met mijn familie en vrienden.
    Als er iemand is overleden praten we over die persoon over de herinneringen aan hem/haar.
    En omdat ik dat met vrienden of familie doe is het ook niet erg als er iemand moet huilen.

    16 jaar
    12 maanden geleden
  • M18, rouwen en verwerken doet iedereen op zijn eigen manier. Er is dus niet een beste manier voor. Een ding is zeker, het moet eruit, maar of dat nu direct gebeurt of pas na een tijdje maakt niet uit. Je hoeft je nergens voor te schamen want dit is jouw manier.

    21 jaar
    12 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten