Skip to content
5 reacties
572 weergaves

Autisme diagnose

Hallo leden,
Zijn er mensen die autisme hebben en die iets kunnen vertellen over de hulp die ze krijgen of vroeger hebben gekregen? Ik vermoed dat ik autisme heb en ik weet niet of het de moeite waard is om een (diagnose)traject te doorlopen. Aan de ene kant functioneer ik normaal, maar ik word behoorlijk angstig als ik gesprekken moet voeren en voel me dan ongemakkelijk. Dit heeft ook te maken met mijn moeite om mensen in de ogen aan te kijken, omdat dit te veel prikkels voor mij oplevert. Hulp hiermee zou fijn zijn en als ik gediagnosticeerd ben, kan ik mezelf beter begrijpen. Alleen lijken die gesprekken met een psycholoog me vervelend. Waarschijnlijk moet ik bij die gesprekken over vroeger praten. Het probleem is dat ik bijna niets meer weet van vroeger, mijn episodisch geheugen is niet goed. Hoe is het diagnostisch traject bij jullie verlopen? Waaraan moet ik denken; vragenlijsten, IQ-tests, praten over vroeger of andere zaken? Ik kijk uit naar jullie antwoorden! Bij voorbaat bedankt.

18 jaar
1 jaar geleden

5 Reacties

  • “Psycholoos” en “jouw persoonlijk”. Ik heb zelf autisme en ben overmatig precies. Vandaar dat ik er een opmerking over plaatste. Verder ben ik heel blij met je reactie.

    23 jaar
    12 maanden geleden
  • Dat mag je zeggen maar taaltechnisch is 'jouw' correct. Jouw is namelijk de bezittelijk variant terwijl jou aanwijzend is. Dus alles wat van jouw is, is met een W erachter. Als je het kunt vervangen door het persoonlijk voornaamwoord “hem”, is het “jou”. Als je het kunt vervangen door het bezittelijk naamwoord “zijn”, is het “jouw”. Aangezien het ook wel 'zijn problemen, zijn vraag, zijn onderzoek' is, is het ook jouw problemen, jouw vraag en jouw onderzoek. Dus ja, je mag het zeggen, is het taaltechnisch kloppend? Nee, dat dan weer niet :)

    29 jaar
    12 maanden geleden
  • Ja, dat komt precies overeen met wat ik als ervaring heb. Maar als iemand met een autismespectrumstoornis mag ik hopelijk wel zeggen dat de jouw in je reactie toch wel jou had moeten zijn. ??

    23 jaar
    12 maanden geleden
  • hoi jongen 18
    Wat betreft jouw vraag:
    Een onderzoek bij de psycholoog bestaat meestal uit een aantal testen. Hierbij vertel je wie je bent, jouw levensloop, thuis, welke gebeurtenissen jij als tekenend in je leven ziet en de klachten/problemen waar je tegenaan loopt. Dit is meestal ongeveer 1 tot 1.5 uur.
    Verder een gesprek waarbij er specifieke kenmerken van autisme nagevraagd worden (voorbeeld vind je op de website van Annelies Spek). Soms neemt de psycholoos nog een aantal testen af waarbij je bijvoorbeeld gebeurtenissen in verhaaltjes moet interpreteren. Dit is ongeveer 2 uur..
    Soms wil de psycholoog ook nog een naaste vragen naar welke kenmerken hij/zij ziet. Dit is vaak iemand die jou al lang kent omdat de eerste signalen van autisme vaak al vanaf jouw kindertijd te zien zijn.
    Daarna maakt de psycholoog een verslag over dit alles en zal dit aan jouw voorleggen. Je kan op dat moment nog aangeven of je je hierin herkent. Mocht je vinden dat het verslag 'nergens op slaat' oid dan kan je het hele onderzoek als niet gedaan beschouwen. De psycholoog kan je dan echter ook niet verder helpen met behandeling.

    De meeste behandelingen bestaan uit uitleg over autisme en een behandeling specifiek gericht op jouw klachten/problemen. Dit kan bijvoorbeeld schematherapie, CGT, ACT of een ander vorm zijn. Afhankelijk van de 'ernst' van jouw problemen duurt dit 8 weken of langer.

    De nadelen van een 'labeltje' zijn de vooroordelen die mensen hierover hebben. Echter ben jij nooit verplicht aan te geven bij een werkgever of jij autisme hebt. Dit is voor jouw persoonlijk.
    De voordelen zijn een behandeling op maat, handvaten die specifiek voor jou van toepassing zijn, begrip, een verklaring, lotgenotencontact (als je dat wilt), en soms zelfs specifieke medicatie. Dit zijn er genoeg dus!

    De keuze is altijd aan jou. Ik ben zelf psycholoog, heb meerdere onderzoeken afgenomen en ik ga je niet zeggen of je het moet doen, deze keuze is heel persoonlijk. Je hoeft echter niet bang te zijn dat 'de hele wereld het te weten gaat komen' want dit is jouw kennis om mee te doen wat je wilt.

    groetjes
    Redactie

    29 jaar
    12 maanden geleden
  • Ik heb die diagnose. De gesprekken met mijn psycholoog waren heel goed te doen. Psychologen zijn opgeleid om lastige gesprekken soepel te maken. De gesprekken gingen over zowel vroeger als nu.

    Ik ben heel blij dat ik die diagnose heb laten doen. Ik begrijp mijzelf nu veel beter. Kijk, als je al min of meer volwassen bent, lukt dat functioneren vanzelf al beter. Je leert de lastige dingen een beetje te ondervangen. Sociaal zijn vond ik vroeger nog veel lastiger dan nu. Ik heb mezelf allerlei scriptjes aangeleerd voor allerlei situaties.

    De diagnose heeft mij ook geholpen meer begrip te krijgen van mijn directe omgeving, mijn familie en vrienden. Die accepteren nu mijn dingetjes veel beter en snappen nu ook dat ik best vaak flink overprikkeld wordt. Ze proberen me wat meer met rust te laten als ik daar behoefte aan heb.

    Ik raad jou aan om het traject in te gaan, zeker omdat jij net als ik al het idee had dat een autismespectrumstoornis aan de orde was.

    Succes.

    23 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Heb jij een chronische aandoening?

    Heb jij een chronische aandoening?

    Je bent jong, je hebt dromen en je wilt niets liever dan gewoon meedoen in de maatschappij. Dit kan best een uitdaging zijn als je een chronische aandoening hebt. Bij JongPIT helpen ze je graag. Ga naar jongpit.nl.

    Ga naar Jongpit.nl over Heb jij een chronische aandoening?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten