Skip to content
10 reacties
1177 weergaves

Overgewicht en jong

Hey! Het is weer december als ik dit topic start. Tijd van de decemberkilo’s, tijd voor het maken van nieuwe voornemens, maar ook gewoon tijd om ervaringen te delen. Daarom vroeg ik me af of hier nog jongeren actief zijn die zelf of in hun omgeving te maken hebben met overgewicht en hoe jullie dat ervaren. Lijkt me interessant om daar hier een topic over te beginnen. Om het topic opgang te helpen een paar startvragen om jezelf voor te stellen, maar voeg er natuurlijk gerust meer van je eigen verhaal/vragen aan toe.
1. Hoe oud ben je?
2. Wat is je geslacht?
3. Wat zijn je lengte en gewicht?
4. Wat vind je van je gewicht?
5. Hoe ben je aan jouw gewicht gekomen?
6. Wat doe je gemiddeld aan sport of andere beweging op een dag en wat vind je van sport en beweging?
7. Als overgewicht hebt: wat merk je er dan van in het dagelijks leven (conditie, soepelheid, kleding et cetera)?
8. Komt overgewicht bij jou in je omgeving (veel) voor en is dat een onderwerp van gesprek, opmerkingen sociale interactie?
9. Hoe kijk je aan tegen overgewicht? Wat vind je er bij jezelf van? Heb je er (mentaal) last van, voel je je er juist zekerder door of maakt het je gewoon niks uit? En hoe kijk je tegen overgewicht bij anderen aan? Vind je het mooi, aantrekkelijk, lelijk? Ben je er geneigd iets over te zeggen of juist niet?
10. Heb je vragen over dit onderwerp aan anderen of wil je nog iets anders kwijt?

23 jaar
5 maanden geleden

10 Reacties

  • Hoi M18, hier M18 van eerder in dit topic.

    Je schrijft dat je wat stevigere zijn ook wel mooi vindt. Heb je ook iets van wat kilo's extra vind ik misschien wel aantrekkelijk maar ik wil niet boven de 85 of 90 of? Kilo?
    Ben je wel bewust van de gezondheidsrisico's als je verder aan zou komen of daar niet zo mee bezig?

    Ik zit zelf momenteel rond de 115 (bmi 42,8) Iets vaker er boven dan er onder maar kan het redelijk stabiel houden. Het helpt dat ik nu een vriend heb en ik mezelf meer druk opleg om een eetbui eerder te stoppen of helemaal niet te hebben. Nu nog weer de kilo's er af en terug. Naar echt een gezond gewicht is waarschijnlijk een te lange weg want voor bmi 24,9 moet ik naar 67 kilo. 48 kg afvallen doe je niet zomaar even.

    18 jaar
    28 dagen geleden
  • 1. 23
    2. Man
    3. 190 cm en 80/82 kg
    4. Ben niet ontevreden maar ook niet heel erg blij
    5. Ben altijd heel slank geweest. Laatste jaren als student wel iets aangekomen maar zou mezelf niet dik noemen.
    6. Ik fiets af en toe en loop wel veel. Sport doe ik niet echt maar mn conditie is niet slecht
    7. Merk niks van m'n gewicht
    8. Overgewicht komt weinig voor in mijn familie. Eigenlijk helemaal niet en bij m'n vrienden ook weinig.
    9. Ik heb zelf geen overgewicht maar vind zwaardere mensen vaak wel aantrekkelijk en denk er zelf ook vaal wel aan om wat aan te komen.
    10. Heb je vragen over dit onderwerp aan anderen of wil je nog iets anders kwijt?

    23 jaar
    1 maand geleden
  • 1) 18
    2) V
    3) 1m69 en 84 kg
    4) Ik voel er mij lekker bij
    5) Ik hou van lekker eten
    6) ik doe geen sport, ik fiets wel van en naar school elke dag (+/- 7 km)
    7) conditie is minder dan toen ik 30 kg minder woog, soepel: ik ben nog wel soepel maar mijn buik zit soms in de weg. Kleren vind je in alle maten, ook grotere. Soms iets lastiger om iets te vinden wat mooi is maar dat maakt op zich niet zoveel uit
    8) in ons gezin ben ik de enige volslanke
    9) ik vind het fijn om een maatje meer te zijn/hebben. Ik heb altijd volle mensen mooier gevonden dan hele slanke.

    18 jaar
    1 maand geleden
  • 1. 17
    2. Meisje
    3.ongeveer 1.67 en ik schat 120 kilo
    4. ik vind het niet erg. Kan er ook niet zoveel aan doen. Toen mijn vader overleed heb ik alle verdriet weggegeten, Die kilos zitten er nog
    5. mijn vader overleed toen ik 11 was. Ik heb mn verdriet verdrongen met veel eten en op mijn kamer naar muziek luistern
    6. Ik heb nog nooit gesport
    7. geen idee eigenljk
    8. mijn beste vriendin is ook vrij fors. dat maakt de haast om af te vallen alleen maar overbodig
    9. ik ben niet lelijk ( al zeg ik het zelf) mn omgeving zou wat minder streng moeten zijn

    17 jaar
    2 maanden geleden
  • Hey @m20 leuk dat je reageert. Je eindigt je reactie met de conclusie dat je je lichaam met overgewicht stiekem best een beetje leuk vindt. Waar zit hem dat bij jou in, dat je het best wel mooi vindt en waar zit je aarzeling? Je gewicht wekt de indruk dat je wel behoorlijk vettig bent, is dat ook zo? Heeft je huidige leefstijl nog veel invloed op de ontwikkeling van je gewicht? En merk je er in het dagelijks leven, of bijvoorbeeld in je relatie, veel van?

    23 jaar
    4 maanden geleden
  • 1. 20
    2. meid
    3.165cm en ik weeg 95kg
    4. opzich ben ik wel oke met mn gewicht nu, als ik aankom vind ik het prima maar afvallen ga ik niet doen denk ik
    5. net voor covid (2019) kreeg ik een blessure, waardoor ik moest stoppen met elke vorm van sport en toen zijn de kilo's er echt aan gevlogen.
    6. eigenlijk echt te weinig hahah, ik kan het me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst heb gesport. ik wandel wel regelmatig naar station enzo, maar dat is niet zo super ver lopen
    7. jazeker, conditioneel ben ik er wel erg op achteruitgegaan, ben sneller buiten adem dan mijn vriendinnen/vriend, en erg lenig was ik sws al nooit.
    8. het komt eigenlijk niet zoveel voor in mijn omgeving, een andere vriendin in mijn vriendengroep is ook stevig, maar niet echt super dik. mijn gewicht was altijd wel een onderwerp van gesprek, maar dat is inmiddels niet meer zo.
    9. ik ben wel content met mijn gewicht. stiekem vind ik het eigenlijk wel een beetje mooi haha

    20 jaar
    4 maanden geleden
  • @j23 het oppakken van sport is echt een ding. Na een eetbui wil je de eerste paar uur daarna echt niet sporten. Ik voel me sowieso al slechter en heb niet zoveel puf om te sporten. Ik weet dat alleen ik het kan veranderen maar het lukt niet momenteel

    18 jaar
    5 maanden geleden
  • @m18 wat balen zeg dat je weer zo’n terugval hebt. Er liggen ongetwijfeld allerlei oorzaken aan die terugval ten grondslag die verdergaan dan simpelweg te veel eten en dat lijkt me heel frustrerend. Dat je dan zo’n moeite hebt met voldoende blijven bewegen helpt natuurlijk niet mee. Probeer je ook om thuis, of op een andere voor jou veilige plek, dingen aan beweging te doen? Daar zou natuurlijk een mooi begin kunnen liggen. Bijvoorbeeld door een tweedehands hometrainer of ander apparaat te kopen of, als dat niet lukt, door oefeningen zonder een apparaat te doen. Misschien kan dat het begin zijn van een weg omhoog, in ieder geval naar een betere conditie.
    @J20 heb je enig idee waar het aankomen bij jou door komt en zou je er iets aan willen doen? Misschien zou je iets samen met je vriend kunnen doen? Bijvoorbeeld samen beginnen met sporten of bewegen?

    23 jaar
    5 maanden geleden
  • Ik ben 20 jaar
    Ik ben een man
    Ik weeg 120 kilo
    Ik vind het teveel aan het worden ik word steeds moeier
    Ik heb teveel gegeten en niet meer bewegen
    Mn vriend en mn ouders vinden me te dik
    Ik schaam er best wel voor om eerlijk te zijn

    20 jaar
    5 maanden geleden
  • 1. Hoe oud ben je? Inmiddels 18 (schreef eerst al meisje 17)
    2. Wat is je geslacht? (Vrouw)
    3. Wat zijn je lengte en gewicht? 1,64 en 112 kg
    4. Wat vind je van je gewicht? Te hoog
    5. Hoe ben je aan jouw gewicht gekomen? Vooral teveel eten (eetbuien) en weinig bewegen
    6. Wat doe je gemiddeld aan sport of andere beweging op een dag en wat vind je van sport en beweging? Nu echt te weinig. Ik vond sport altijd leuk en zou graag meer willen doen maar schaam me voor mn gewicht en mn lichaam zit me in de weg. Ook is mn conditie niet meer zo goed en is het lastig mee te komen dus probeer ik ook niet snel iets nieuws
    7. Als overgewicht hebt: wat merk je er dan van in het dagelijks leven (conditie, soepelheid, kleding et cetera)? Mijn conditie is niet zo goed. Ik vind het jammer dat ik niet de kleding aanpas die ik leuk vind. Eetbuien kosten veel geld dus blijft er weinig over voor leuke dingen, ik ben het dikst bij mn buik en en heb grote borsten. Deze zitten in de weg en ik zweet veel op die plekken.
    8. Komt overgewicht bij jou in je omgeving (veel) voor en is dat een onderwerp van gesprek, opmerkingen sociale interactie? Overgewicht wel, obesitas al minder en morbide obesitas zoals bij mij nog minder. Reacties zijn wisselend van afkeurend tot medelijden tot wat goed dat je eet wat je lekker vindt
    9. Hoe kijk je aan tegen overgewicht? Wat vind je er bij jezelf van? Heb je er (mentaal) last van, voel je je er juist zekerder door of maakt het je gewoon niks uit? En hoe kijk je tegen overgewicht bij anderen aan? Vind je het mooi, aantrekkelijk, lelijk? Ben je er geneigd iets over te zeggen of juist niet? Ik zeg er niks over tegen een ander. Ik zit er zelf momenteel weer erg mee en schaam me er voor
    10. Heb je vragen over dit onderwerp aan anderen of wil je nog iets anders kwijt?

    Ik heb momenteel een enorme terugval qua eetbuien. Ben ik korte tijd ook weer tussen de 15 en 20 kilo aangekomen. Wie heeft ervaring met een terugval en hoe stopte je dit?
    Hoe heeft iemand met overgewicht het sporten weer opgepakt

    18 jaar
    5 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten