Skip to content
44 reacties
1668 weergaves

Hoe eetbuien stoppen en conditie beter krijgen bij bmi 39,1

Hoi allemaal,

2 weken geleden schreef ik hier dat ik bij de huisarts was geweest omdat de schoolarts mij daar ivm mijn gewicht heen had gestuurd en dat de huisarts mij naar een obesitas poli heeft gestuurd waar ook jongeren goed geholpen worden. Niet door direct met een operatie in te grijpen maar te kijken hoe wat veranderd kan worden en te kijken waar je nu staat.

Nu ben ik bij die poli geweest en in die 2 weken heb ik ook nog 2 gesprekken met de poh-ggz gehad en ze zijn tot de conclusie gekomen dat ik BED heb en door de eetbuien fors overgewicht en daardoor diverse lichamelijke klachten en "rode vlaggen". Rode vlaggen zijn bv lab uitslagen die nog niet te hoog of te laag zijn maar wel in een risico gebied zitten of mijn buikomvang die veel te groot 117cm was omdat dat een risico voor DM2 of hart en vaatziekte is.

Ik woog met kleding aan 103,8kg en was 1,63 groot.
Verder moest ik een wandelproef/conditietest doen. Dat was net de piepjestest van school. Het bleek dat ik 24% gescoord had. Met andere woorden, als ik dit met 100 leeftijdsgenoten doe zijn er 76 beter dan ik.
Ook was mijn vetpercentage met 48,7% veel te hoog.

Ze willen nu dat ik een behandeling in een eetstoornis kliniek ga volgen om van mijn eetbuien af te komen en dat ik daar overleg hoe ik het sporten op kan pakken omdat mn conditie heel slecht is.

Nou wil ik zo graag dat de eetbuien stoppen omdat ik wil laten zien dat ik het zonder hulp kan en niet naar die eetstoornis kliniek hoef. Ik denk dat dat helemaal niet nodig is
Wie heeft er tips om te stoppen met de eetbuien en om mn conditie beter te krijgen. Dan het liefst tips van mensen die zelf weten hoe het is om zo zwaar te zijn.

17 jaar
2 jaren geleden

44 Reacties

  • @j23 het helpt me wel als ik enorme eetdrang heb. Het geeft me wel het gevoel dat ik iets in mn mond heb. Vooral als het heel hete kauwgom is. Ik wissel dan wel vaak het kauwgompje. Alles is beter dan die rot eetbuien

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Kauwgom helpt ook niet tegen de honger maar werkt alleen tegendraads omdat het je een gevoel van honger geeft

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Gewoon even een positief bericht. Op 1 klein moment van overeten na geen eetbui meer gehad!! Omdat ik geen eetbuien meer heb val ik heel langzaam af. Afgelopen week woog ik 106,3 kg. Ben zo blij dat ik de stap genomen heb hulp te zoeken

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Even wat positiefs, ik heb nu 5 dagen geen eetbui gehad en woog 108,9 kg. Eindelijk onder de 110.
    Nu moet ik volhouden

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @j18

    Hier in de kliniek mogen we helaas geen kauwgom. Ook geen light frisdrank of andere producten waar mager of zoiets op staat. Smintjes eten mag bijvoorbeeld ook niet net als teveel thee drinken.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat ook help is kauwgom zo ben ik 40 kilo verloren als je honger heb neem een kauwgom en ga verder werken ofzo

    18 jaar
    1 jaar geleden
  • @m21
    Bedankt voor je berichtje.

    Mn gewicht is nog niet stabiel. Het gaat eigenlijk heel goed en ik merk vooruitgang maar ook dat mijn kleren soms losser zitten hoewel mijn gewicht nog niet is afgenomen. Ik zit nog steeds rond de 110kg dus veel te veel.
    In de weekenden gaat het nog regelmatig mis maar de eetbuien worden wel minder groot.
    Bewegen is nog wel een ding. Ik denk dat er ook best wel verschil zit tussen personen en mij lukt het niet zo goed.
    Ik ga hier individuele hulp voor krijgen maar het loopt steeds anders.
    Mijn glucose is nu wel beter en ook mn bloeddruk iets lager.

    Ik vind het nog steeds moeilijk.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @m17 hoe gaat het nu met je? Hoe wel weeg je nu? Lukt het eten en bewegen iets beter?

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • @j21 bedankt voor je reactie. Voor nu is het helaas niet mogelijk om te variëren in eten. Ik mag alleen eten wat hier wordt aangeboden en wat op de eetlijst staat.

    @j23 het klopt inderdaad dat er iets anders onder zit. Daar zijn we ook mee bezig maar mijn eetpatroon is zo verstoord dat ik ook hulp nodig heb om weer toe te werken naar normaal.

    Ik ben eindelijk wat afgevallen. Zat vanmorgen op 111,6 kg. Mn bmi is dan 41,5 dus mn eerste doel gaat worden mn bmi onder de 40 krijgen.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Het is misschien goed om te weten dat dit een voor de wetenschap en nog niet opgelost probleem is. Gevolg hiervan is dat er verschillende klinieken zijn met verschillende behandelmethoden, waarvan de ene misschien niet werkt en de ander wel. Mocht het traject waar je nu in zit niet werken, ga dan op zoek naar een andere waarvan jij het gevoel hebt dat het je verder helpt. Inmiddels is bekend dat jouw probleem inhaakt op het oerinstinct “ik moet nu eten hebben want anders ga ik dood”. Die prikkels negeer je niet zomaar, dat is iedere keer een gevecht van leven op dood. Dus voor elke keer dat je gewonnen hebt: je bent een held. Voor elke keer dat je verloren hebt: je hebt misschien een slag verloren, maar nog niet de oorlog. Verder: bedenk voor jezelf wat het brengt (het vele eten bedoel ik). Soms kan eten een copingsmechanisme zijn, bijvoorbeeld als je verdrietig bent, dan vrolijkt eten je op. Als je dat weet van jezelf, dan kan je op zoek gaan naar andere dingen die nee hetzelfde resultaat geven, bijvoorbeeld een vriendin bellen, grappige filmpjes kijken of muziek luisteren. Hoop dat je er wat aan hebt!

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Even los staand van het gewicht, probeer echt eten te eten. Dus eten met veel nutrients. Vervang snacks door bananan. Met 6 bananen per dag heb je al aardig wat van je kalium, magnesium en vezels binnen. Vervang rijst en brood door bonen en aardappels. Het gaat erom dat je alle nutrients binnen krijgt en hierdoor fitter wordt. Daarna kun je wat meer aan je gewicht werken.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Bedankt! Ik zal het filmpje eens opzoeken.
    Ik mag nu niets aanpassen qua voeding. Ik moet verplicht eten wat ze hier zeggen.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik kwam dit weekend toevallig op dit Youtube filmpje over de behandeling van diabetes en obesitas. Dit is een lezing gegeven door een dokteres die zelf een dieetkliniek heeft, en die daarin goede resultaten haalt bij haar patienten. Ze heeft het vooral over de wetenschappelijke achtergrond van hongergevoel, eetlust, obesitas en diabetes, en hoe die samenhangen.     "Reversing Type 2 diabetes starts with ignoring the guidelines      Misschien vind je daarin goede tips? Dan kan je dit overleggen met je eigen dokter of dietist? En dan geleidelijk je voeding aanpassen?  

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi @m19

    Wat naar zeg dat je ook last van eetbuien hebt. Wanneer heb je daar meestal last van? Zijn er dingen die wel helpen. Misschien kun je neerzetten wat je op een dag eet als het mis gaat en kunnen er hier mensen helpen.

    Ik heb afspraken gemaakt over de eetbuien afbouwen. Ik mag dan op een bepaalde plek zitten en die eetbui hebben. We spreken vooraf af hoeveel ik mag eten en hoe lang ik er over mag doen.
    Het is ook een keer misgegaan met de tussendoortjesbak. Daar zaten heel veel koeken in die had ik na het therapieprogramma opgegeten. Ik moest na therapie wachten omdat ik nog een individueel gesprek had en was alleen en toen ging het mis. Ik heb toen een motivatie opdracht moeten schrijven en uitschrijven hoe de eetbui was ontstaan en mocht pas weer therapie volgen als ik die opdrachten af had.

    Ik hoop dat je wat durft te delen zodat we je kunnen helpen

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @meisje17

    Wat fijn dat je maar 1 eetbui hebt gehad. Ik lees al even mee en vind het fijn dat je dit allemaal schrijft. Ik heb zelf ook last van eetbuien en overgewicht. Ik durf alleen de stap voor hulp nog niet te maken

    Wat doen ze als je een eetbui hebt gehad? Heb je die eetbui dan terwijl je daar bij therapie bent? Hoe werkt dat?

    19 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi @m21

    Nee, helaas nog niet. Ik zat op 112,8 dus 4 ons meer. Hopelijk deze week. Het is best goed gegaan. Morgenmiddag weer naar huis. Alleen dinsdag heb ik een eetbui gehad.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat fijn dat je op vrijdag na geen grote eetbui hebt gehad. Ik snap dat het rot is dat je het in de groep moet vertellen maar je zit dat voor je probleem met eetbuien. Als je nu heen eetbuien meer zou hebben was je klaar met therapie.
    Lijkt me idd vreselijk dat iemand anders je brood moet smeren.
    Zet hem op en houd vol.
    Ben nieuwsgierig of je deze week bent afgevallen.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • @m21

    Ik ben gestart en het is erg zwaar. Heb veel gehuild en best heimwee. De groep is wel lief en de therapeuten ook maar een boterham met hagelslag kost nu moeite terwijl ik er eerst een brood mee opkon. Ik mag alleen eten wat zij zeggen en de eerste 2 weken mag ik niet zelf opscheppen en niet zelf smeren. Ik heb op 2 kleine geplande eetbuien na geen eetbui gehad tot gisteravond. Ik denk dat alle spanning van de hele week er uit kwam. Aan het begin van de avond ging het goed maar toen het sinterklaas vieren voorbij was heb ik een grote eetbui gehad. Ik had 2 grote chocoladeletters gekregen van 175 gram en die zijn alletwee opgegaan en verder heb ik nog 4 zakken met de restjes pepernoten en alle pepernoten die over waren en op tafel stonden opgegeten. Ik voel me nog steeds misselijk en beroerd terwijl het nu 5.10 is.
    Ik moet het maandag ook nog in de groep gaan vertellen terwijl ik me al zo schaam.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoe is het met je? Hoe was het bij de arts en ben je al gestart?

    Wat je schreef is begrijpelijk. Niemand gaat voor zijn lol.
    Zijn de regels streng of valt het mee?

    Zet hem op!

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi @m21

    Ik woog 111,1 dus dat is ongeveer gelijk gebleven.

    Ik heb donderdag een gesprek met de arts en word maandag al opgenomen. Het gaat ineens zo snel. Ik twijfel of ik wel wil en het wel kan. Het lijkt me zo vreselijk om daar de hele dag te zitten maar hoe het nu gaat is ook niks.

    17 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten