Skip to content
2 reacties
819 weergaves

Hulp zoeken voor eetstoornis

Ik heb al ruim een maand last van boulimia nervosa. Zodra ik eet moet ik doorgaan tot ik niet meer kan, daarna voel ik me smerig en dik. Ik steek minstens 1 keer per dag mijn vingers in mijn keel. Ik probeer eten zo veel mogelijk te ontwijken maar dat lukt niet altijd. Ik gooi ook niet altijd mijn eten eruit dus echt afvallen gebeurt niet. Als ik mensen zie die ongeveer het lichaam hebben wat ik heb vind ik ze niet dik, maar ik vind dit wel van mezelf. Mijn knokkels doen pijn, mijn keel brandt en ik word misselijk nadat ik heb gegeten, ook als het niet veel was. Ik tel calorieën en kijk naar eten alsof het nummers zijn. Ik heb geprobeerd gewoon te eten en niet mijn vingers in mijn keel te steken maar de gedachte van eten in mijn lichaam vind ik eng. Ik wil stoppen met mijn eten te controleren maar het schuldgevoel blijft dan aan me knagen. Ik wil beter worden zonder dat ik me er slecht over hoef te voelen. Ik kan niet naar therapie, want dit zou betekenen dat ik het aan mijn ouders moet vertellen en dat wil en durf ik absoluut niet. Naast mijn eetprobleem heb ik niet-gediagnostiseerde depressie, ik ben bang dat als ik het aan mijn ouders vertel dat ze me dan een teleurstelling vinden. Ik denk dat ik dan geen behoefte meer heb om te leven, ik heb eigenlijk ook geen vrienden dus ik weet niet naar wie ik toe moet of wat ik moet doen.

14 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Als je schuldgevoel hebt, komt dat mogelijk niet van jezelf. Wellicht heeft iemand je dat schuldgevoel aangepraat, maar ben je al vergeten wie? Of wanneer, of waarom? Dus je sleept dat idee mee als een soort dwangedachte. Daarom raak je er niet vanaf. Het maakt niet uit of je nu veel of weinig eet, en of je dik of dun bent: die dwanggedachte blijft zitten zolang je de oorzaak daarvan niet terugvindt.

    Dus probeer je te herinneren wie je ooit zei dat je te dik was, te vet, of iets soortgelijks? Herinner je die precieze omstandigheden, woorden, personen, tijdstip, waarom, enz... Dan verliezen die woorden hun kracht.

    Ik heb eens een boek over zelftherapie gelezen, en daarin zeiden ze dat zo'n dwanggedachten zelfs uit je babytijd kunnen komen. Zelfs van toen je nog in je moeders buik zat. Mama is zwanger en ze voelt zich veel te dik, ze loopt overal tegenaan met haar bolle buik, ze kan zich niet meer bukken, en zo. En ze voelt zich soms misselijk. Telkens ze ergens tegen loopt, of ze zich moet bukken, dan sakkert ze: "Ik ben veel te dik". Of ze sakkert: "Ik ben misselijk."

    De baby in de buik hoort die klanken, ook al hebben die woorden dan nog geen betekenis, het is gewoon puur fonetisch. Net zoals kleine kinderen puur fonetisch liedjes in vreemde talen nazingen, zonder er iets van te begrijpen. Maar die klanken zitten wel vast in hun geheugen.

    Als ze ouder worden, krijgen die klanken wel betekenis, het worden herkenbare woorden en zinnen, en dan kunnen het dwanggedachten worden die altijd in hun hoofd blijven rondspoken. Natuurlijk weet niemand nog dat die woorden van mama uit de babytijd komen. Dus dan leven die mensen heel hun leven op basis van dwanggedachten die niet eens van henzelf zijn. Ze beseffen niet dat die zinnetjes in hun hoofd ooit ingelepeld zijn, of binnengesijpeld.

    Ik zeg niet dat het bij jou ook zo is, maar volgens dat boek komt het meer voor dan je zou denken. Dus de kans bestaat van wel.

    Als je gewoon al maar beseft dat het mogelijk een dwanggedachte is die niet van jou is, maar die in je kindertijd binnengesijpeld is, dan verliest ze al veel kracht.

    Om zeker te zijn ga je misschien best ook even naar de doktor, om te onderzoeken of er geen lichamelijke oorzaken zijn. Of intolerantie of allergie voor sommige voeding, dat kan ook. Of onevenwichtige voeding zodat ze slecht verteert, of te weinig vitaminen of mineralen. Van intoleranties en gebrekkige vertering kan je ook misselijk worden, of dik (net omdat het niet goed opgenomen en niet goed gebruikt wordt in je lichaam, dan begint het zich op te hopen). Eerst moet je al dat soort lichamelijke dingen uitsluiten. Pas daarna gaan zoeken naar mentale oorzaken.

    Ik heb een Oosterse levensfilosofie, waar men zegt dat wij mensen geen lichaam zijn, maar een lichaam hebben. We zijn een niet-materieel bewustzijn, een ziel of geest, en we lopen rond met een lichaam. Net zoals we rondrijden met een fiets of auto, maar we zijn geen fiets of auto, nee, we hebben die alleen maar. Of zoals kleding. Een kapotte fiets of kapotte kleding is lastig en ergerlijk, maar geen ramp. Net zo met je lichaam.

    Dat inzicht helpt ook om alles wat er met je lichaam aan de hand is, minder dramatisch te zien. Als je je ontspant, vermindert de kracht van dwanggedachten ook.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Je hebt hulp nodig en met wat adviezen op dit forum alleen kom je er niet. Ga het daarom wel aan je ouders vertellen. Zij kunnen je helpen om hulp van experts in te schakelen. De eerste stap voor hulp is via de huisarts.

    Heel veel sterkte en succes.

    22 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten