Skip to content
4 reacties
776 weergaves

ik weeg veel te veel en wil afvallen maar schaam me

Ik ben een jongen 19 jaar en vanaf 2 weken terug draag ik nu 3xl wat veelste dik is naar mijn mening. Hoe is het zo ver gekomen heb last van binge eating, ouders waren nooit een goed voorbeeld en hoe dikker ik werd hoe meer ik me begon te schamen voor mijn gewicht.

Ik wil nu gaan afvallen door minder te gaan eten en naar de sportschool te gaan of 1-2 uur 5 dagen baantjes te gaan trekken bij het zwembad maar ik schaam me ervoor om überhaupt naar buiten te gaan en heb ook niemand anders om dit mee te doen.

mijn vraag is dan hoe kom ik over mijn schaamte om toch te gaan sporten en hebben jullie goede tips om af te vallen (dieet, wat moet je vermijden en wat moet je juist doen)

al het kritiek/feedback/tips is welkom (ben hier serieus over wil het veranderen voordat het niet meer kan :))

19 jaar
3 jaren geleden

4 Reacties

  • Hey jongen 19,

    Wat is je lengte en gewicht? Kleding maat zegt niet zo veel;)

    Voor een groot deel ben ik het totaal niet met jongen 22 eens. Het kan op de korte termijn zeker snel resultaat geven, maar op de lange termijn werken dat soort extreme discipline dieet dingen niet.

    Veel mensen doen vallen ook veel af en komen het erna keer 2 weer aan.

    Ook is juist eerst sporten voor het ontbijt juist niet goed. Je lichaam schiet dan juist in een spaar stand, omdat je geen voedingsstoffen binnen hebt gehaald. En je wilt juist door wat te eten je lichaam opstarten.

    Eigenlijk kan je het beste gewoon zo normaal mogelijk doen. 3 keer per dag een gezonde maaltijd en tussendoor een snack die niet te ongezond is. Veder gewoon paar keer per week sporten en dagelijks bijvoorbeeld een wandeling van een half uur a uur maken.

    Je mag best jezelf af en toe een keer laten gaan met mate bijvoorbeeld als op stap gaat met vrienden kun je gewoon mee doen.

    Door een gezondere levensstijl te kiezen die je jaren makkelijk kunt volhouden zul je eindelijk blijvend resultaat krijgen.

    Succes !

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • Baantjes zwemmen is echt goed, hier val je snel en veel van af! Ik spreek uit ervaring. Na een paar keer in je zwembroek van de kleedkamers naar het bed gelopen te zijn zul je zien dat dat makkelijker wordt. Als je in het water ligt ziet niemand je omvang meer. Ik draag altijd een fietsbroek (een echte met zeem) want die zit lekker strak om mijn lichaam en dan floddert het niet tijdens het zwemmen zoals een short. Zet hem op!!

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Hee Jongen19, complimenten dat je dit deelt! Vervelend zeg dat je er zo mee zit. Wat misschien eerst wel goed is om te weten, hoe lang en zwaar ben je? En hoe ziet een doorsnee dag er daar nu uit wat betreft eten, drinken en bewegen?

    21 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, met je thuis te gaan zitten schamen schiet je niet veel op, daar wordt je alleen maar depressief van en om te compenseren ga je weer eten dus wordt je nog dikker.
    Wat nu van je gevraagd wordt is discipline. Je moet om te beginnen wel gezond eten, veel fruit, veel groenten, en veel bewegen. Er zijn dingen die werken. Bijvoorbeeld voor het ontbijt een stuk te gaan (hard) lopen. Je lichaam gaat wakker worden, energie nodig hebben en dat kan dan alleen uit je vetreserves komen.
    Als je spiermassa wil ontwikkelen dan helpt een proteine-rijk ontbijt beter dan hetzelfde later op de dag (Zie https://www.ergogenics.org/ ook voor andere tips)
    Je moet een strikte discipline aanhouden als het om eten gaat. Ontbijt, lunch en warme maaltijd. Koffie drinken of thee met iets lekkers er bij mag. Een snack mag ook wel, maar niet te veel en niet meer dan eenmaal per dag. Cola is vergif voor dikke mensen, het barst van de suiker en het zuur in de cola lost je gebit op. Nooit meer drinken! Water of thee als je dorst hebt, zonder suiker!
    Weeg jezelf elke morgen. Als je zwaarder bent geworden moet je wat minder eten. Er zijn weegschalen die een lichaamsanalyse geven. Je spiermassa, je vetgehalte en meer, en wat je nodig hebt aan calorieën. Ze zijn niet duur, voor een paar tientjes heb je er een.

    Misschien dat je nooit echt slank zal worden, maar als je een goed geproportioneerd lichaam hebt met voldoende spiermassa dan zie je er best goed uit, dan ben je gewoon een stevige kerel. Dat kan, dus doe je best en schaam je niet. Durf gewoon en wees sterk!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten