Skip to content
4 reacties
735 weergaves

Afvallen

Hoi allemaal, Ik ben 15 jaar, 1.76 en ik weeg 82kg. Graag zou ik mijn vetpercentage wat naar beneden willen krijgen (a.k.a. slanker worden). Ik ben nooit echt een dun kind geweest en ben sinds mn geboorte al wat zwaarder. Mijn moeder had ook met overgewicht te kampen en heeft een maagverkleining laten doen, uiteindelijk een supermooi resultaat! Natuurlijk ben ik te jong en weeg ik niet genoeg om dat te doen, zou het denk ik ook niet willen eerlijk gezegd. Vaak zie ik op websites dingen over 'geen koolhydraten' en allemaal andere diëten, maar ik ben hier niet de gene in huis die de boodschappen enzo doet. Ik kan moeilijk als 15- jarige mijn eigen eetplan opstellen, terwijl mijn hele familie iets anders eet. Ik vind het dus erg moeilijk om mijn eetgewoontes aan te passen. Ik sport als het goed is genoeg: ik fiets elke dag rond de 20km, ik waterpolo 3/4x in de week , en heb nog 1x in de week gym. Herkend iemand mijn situatie en hoe ga ik hiermee om? Hoe val ik af? groetjes,

15 jaar
5 jaren geleden

4 Reacties

  • Hoi,

    ik denk dat het vooral belangrijk is dat je het rustig aan gaat proberen. Je moet niet in een keer omslaan naar niks meer eten of alleen maar groentes, want dat is heel moeilijk vol te houden. Ik denk dat het sowieso al heel veel helpt als je zoet broodbeleg vervangt door iets hartigs en als probeert gezonder te snacken. Gevarieerd eten is ook heel belangrijk. Voedingcentrum.nl is ook een handige website om te gebruiken. Hier kan je een eetdagboek bij houden en hij geeft precies aan wat je moet minderen en waar je meer van moet eten.

    Hoop dat dit je wat helpt, succes!

    16 jaar
    5 jaren geleden
  • Toch heb je ook zelf wel veel invloed op wat jij en je familie eet. Laat het suikerrijke broodbeleg eens weg en beleg je boterham eens met groente of een gebakken eitje. Krijg je misschien rare reacties op, maar zo laat je wel zien dat het je menus is dat je een ander lichaam wil krijgen. Laat die suikerrijke koek die je op school eet, of anders daarna als vieruurtje, eens blijvend weg. Koek, snoep, chips, cake, taart, ijs, etc. zijn extraatjes. En extraatjes zijn alleen bedoeld om op speciale momenten samen écht van te genieten, niet om ze dagelijks/heel vaak 'uit gewoonte' weg te eten. Op deze manier zijn het alleen maar functieloze calorieën die je dikker maken!

    Verder kan je diegene die bij jouw thuis kookt, proberen te overtuigen om vanaf nu quinoa of amaranth te gebruiken ipv witte rijst en courgettespaghetti of boekweitpasta ipv gewone witte pasta. Zowel witte rijst als witte pasta (bloem) behoren immers tot de slechte koolhydraten en zijn daarmee regelrechte dikmakers. Andere slechte koolhydraten die dus ook dikmakend zijn, zijn: suiker, gewone aardappel, couscous en maïs. Stel thuis actief voor om deze ingrediënten te vervangen voor gezonde alternatieven. Het internet staat er vol mee. Lukt het niet om de slechte koolhydraten van je (avond)maaltijd te laten vervangen, eet er dan niet te veel van. Één of twee aardappel(s) minder per hoofdmaaltijd, helpt bijvoorbeeld al enorm.

    Mocht afvallen niet lukken, is er nog een back-upplan voor jou: groeien! Door te groeien word je langer en als je dan je gewicht hetzelfde houdt, word je slanker per centimeter. Op deze manier kan je je vetpercentage verlagen en doorgroeien naar een gezond gewicht, zonder ook maar één kilo te hoeven afvallen. 82 kg. is voor de gemiddelde Nederlandse volwassen man immers een prima gezond gewicht.

    Als je dit wil bereiken is het belangrijk dat je jezelf regelmatig weegt, zeg iedere 2 - 3 weken op een vast moment. Houdt het resultaat bij, zodat je overzicht hebt. Als je dan merkt dat je zwaarder bent geworden, is dat meteen je alarmbel: dat extra gewicht - ook al is het maar 200 gram - moet er bij de volgende weging weer af zijn. Oftewel: extra goed op je inname van je extraatjes letten de komende weken en een paar trappen extra pakken de komende dagen (bijv. op school - merkt niemand). Als je de komende jaren consequent goed oplet dat je maximaal op die 82 kg blijft (minder mag ook uiteraard ;)), ben jij als je bent uitgegroeid, van je buik af!

    Goed blijven bewegen en goed en voldoende slapen (!) zijn ook heel belangrijk voor je groei.
    Succes!!

    22 jaar
    5 jaren geleden
  • Het is misschien handig om in plaats van het vetpercentage te verminderen spieren te kweken ik ben ook al van af jonga af aan steviger en ik heb zovaak geprobeerd dunnen te worden maar het lukt me gewoon niet dus toen heb ik uiteindelijk besloten in plaats van dunnen te worden gespierder te worden want als dat vet zet om in spier echt een aanrader maar het is jou keus

    15 jaar
    5 jaren geleden
  • Niet snoepen is meestal al genoeg. Aan te weinig beweging kan het niet liggen zo te zien. Dus water ipv limo en geen koekjes, snoep of chips. Dan hoort het allemaal goed te komen.

    15 jaar
    5 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten