Skip to content
10 reacties
968 weergaves

Wanneer kan ik het vertellen?

Ik ga volgende week voor het eerst naar het vmbo. In mijn oude klas op de basisschool wist iedereen dat ik gender ben. Ik zie eruit als een meisje en dat wil ik ook zijn. Mijn klasselerares weet het al. Zijn hier meer gendermeisjes? Hoe heb jij het verteld en hoe reageerden de anderen?

12 jaar
9 maanden geleden

10 Reacties

  • J12 ik hoop dat je wat aan de tips hier hebt

    18 jaar
    9 maanden geleden
  • Hoi TS, hier J17 van 2x eerder in dit topic.
    Ik heb je topic simpelweg verkeerd begrepen. Ik dacht dat jij was geboren als meisje, er zo uit ziet en je zo voelt (de term "gender" bracht me in de war). Daarom reageerde ik wat cynisch, aangezien ik dacht dat jij transgenders en non-binaire mensen belachelijk wilde maken. Dat heb ik verkeerd begrepen, dus mijn excuses. Als ik toch zo vrij mag zijn om een verzoek te doen, dan is dat in het vervolg wat duidelijker zijn in je topic en niet pas later vermelden dat je werd geboren als jongen. Dat kan wellicht wat verwarring voorkomen ;)
    Ik snap je vraag nu ook beter, dus ik zal mijn advies ook wat aanpassen. Ik zou even met je mentor overleggen wat handig is. Vertel het hem/haar sowieso en bij voorkeur (evt met je mentor) ook je gymdocent. Je kunt overwegen om even kort voor de klas uit te leggen dat jij in feite een meisje bent, ook al heb je (denk ik tenminste) een piemel. Je mentor kan je hier trouwens beter in adviseren dan ik. Als je mentor niet fijn is kun je natuurlijk ook naar de vertrouwenspersoon.
    Ik hoop voor je dat iedereen je accepteert.
    Gr. J17

    17 jaar
    9 maanden geleden
  • Beste TS, Ik heb wat voor je gezocht en kwam deze website tegen: https://www.gendi.nl/inspiration/zo-zorg-je-voor-een-veilige-school-voor-transgender-leerlingen/
    Daar vind je ook een link naar een documentaire, "Ik ben een meisje" over Joppe van 13, die geboren is als jongen maar zich een meisje voelt. Op die pagina over Joppe vind je weer een link naar het verhaal van Ernst toen hij 8 was naar Ernesta toen hij 15 was.

    Misschien niet helemaal wat je wilt met dit topic maar ik denk dat je er wel wat aan hebt. Ik had gezocht op: "Trans meisje zijn op school"

    23 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik ben TS. Iemand anders had als mij geageerd, dat is weg gehaald. Ik ben geboren als jongen maar ben al vanaf mijn 4de een meisje. Voor sommige dingen is het wel lastig. Op mijn oude school ging ik altijd alleen omkleden bij gym. Dat ga ik op het vmbo ook doen maar daar komen vragen over. Op de vorige school ben ik nooit als jongen naar school geweest en de juf daar wist het ook. Ik wil graag weten hoe andere gender meisjes dit hebben gedaan. Ik doe het niet om aandacht te vragen.

    12 jaar
    9 maanden geleden
  • Beste meid, Jij vindt de opmerkingen die jij hier krijgt niet leuk. Dat kan ik begrijpen, er zijn nu eenmaal mensen die vinden dat iedereen zich moet gedragen zoals zij vinden dat het hoort en die laten dat dan luid en duidelijk weten. Dat heet fascisme. Ze zijn bang voor het anders zijn, dat kunnen ze niet aan.

    Jij bent geboren als jongen maar je voelt je meer als een meisje. Je zegt dat je een gender bent, maar feitelijk moet je zeggen dat je een gender hebt. Ieder mens heeft een gender en meestal komt dat overeen met het biologische geslacht waar je mee geboren bent, maar soms ook niet. Bij jou dus niet.

    Je gaat straks naar het VMBO en je wilt graag dat je toekomstige klasgenoten en anderen daar het weten. Je zegt dat je aandacht voor jouw gevoelens wilt hebben, maar feitelijk bedoel je dat je geaccepteerd wilt worden denk ik.
    Op je basisschool leefde je in een veilige omgeving. Op die leeftijd zijn de meesten nog niet zo bezig met gender en ze kenden jou al lang en jij was gewoon die jongen die liever een meisje wilde zijn.
    Op het VMBO zal dat anders zijn. Daar ben jij nieuw en voor veel van je klasgenoten raar. Je loopt kans gepest te worden.
    Je hebt met je toekomstige klassenlerares gesproken. Heeft zij met jou gesproken over wat er kan gebeuren en hoe jullie dat gaan aanpakken als jij straks als meisje daar in die klas zit? Hoe het zal gaan bij de sportlessen? Kinderen kunnen heel lief zijn maar ook heel gemeen.

    Het zal afhangen van wat voor soort opleiding jij gaat doen. In een klas met veel meisjes zal het makkelijker gaan dan in een klas met veel jongens. Je kan hier bij andere topics lezen hoe bekrompen sommigen denken. Iemand post hier onder verschillende leeftijden om je te laten denken dat er veel zijn die zo denken en het met haar eens zijn. Feitelijk zijn het er maar weinig, misschien alleen maar die ene hier.

    Ik weet niet of je ook in transitie wilt gaan. Dat is een heel ingrijpend en onomkeerbaar iets. Ik hoop dat jij daar goed over nadenkt en met verstandige mensen over praat. Nu ben je eigenlijk nog veel te jong voor zo'n beslissing. Je gender ontwikkelt zich nog en je weet nog niet hoe jij over zes jaar bijvoorbeeld denkt over de liefde, over met wie jij je leven wilt delen en op welke manier.

    Sommigen leven in een geestelijke gevangenis en willen iedereen in die gevangenis trekken. Dat is hun veilige plek. De wereld daar buiten is veel te eng voor ze. Al die verschillen en meningen, dat kunnen ze niet aan. Ze denken niet zelf maar papegaaien. Negeer dat soort. Zij die jou nemen zoals je bent dat zijn je vrienden. Daar heb jij wat aan. Wees een vrije geest!
    Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je een fijne tijd krijgt en veel leert op je nieuwe school.

    23 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik vind die opmerkingen dus helemaal niet leuk.

    12 jaar
    9 maanden geleden
  • En hoezo ben jij eigenlijk "gender"?
    De meeste mensen hebben een gender (man/vrouw), maar je bent er geen. Non-binaire mensen bijvoorbeeld hebben geen gender, maar niemand is een gender.
    En er zit natuurlijk wel een verschil tussen gender en geslacht.

    17 jaar
    9 maanden geleden
  • Even op jou laatste reactie ts: je doet het dus voor de aandacht?

    21 jaar
    9 maanden geleden
  • Een fase heet dat

    18 jaar
    9 maanden geleden
  • Kun je mij uitleggen wat je hier precies mee wil bereiken?
    Maar om antwoord te geven op je vraag. Als iedereen je al behandelt als meisje, dan hoef jij niks te zeggen. Heeft geen toegevoegde waarde.
    Iemand die eruit ziet als jongen maar zich meisje voelt heeft natuurlijk wel reden om dat te vertellen, aangezien zij anders telkens een jongen wordt genoemd.
    Overigens hoeft een transvrouw (dus eerst man, nu vrouw) niet uit de kast te komen. Zij ziet er namelijk uit als vrouw en wordt waarschijnlijk ook zo genoemd, zoals zij dus ook wil.

    17 jaar
    9 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren
  • Iedereen is anders

    Iedereen is anders

    Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Dat is helemaal niet erg, iedereen doet dit op diens eigen tempo en eigen manier. Ga naar Iedereenisanders.nl.

    Ga naar Iedereenisanders.nl over Iedereen is anders
  • Podcast Sense Talk

    Podcast Sense Talk

    Ken jij Sense Talk al? De podcast waarin jongeren praten over seksualiteit. Bijvoorbeeld de eerste keer, coming-out, thuis praten over seks en nog veel meer. Ga naar sense.info.

    Ga naar Sense.info over Podcast Sense Talk

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten