Skip to content
6 reacties
155 weergaves

Onzeker over mijn gewicht, hoop echt dat jullie mij alsjeblieft kunnen helpen.

Beste mensen,

Ik ben een jongen (bijna 14) en heb ernstige overgewicht. Ik weeg namelijk 104 kilo en ben 1.64 lang. Ik heb m´n hele leven al overgewicht, maar nu word het alsmaar erger. Sinds ik op de middelbare school zit lachen sommige mensen me uit. Ik zit al 5 of 6 jaar op dieet, maar het helpt totaal niet. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen door een paar tips of adviezen te geven.

Groetjes een verdrietige en boze jongen (bijna 14).

14 jaar
8 jaren geleden

6 Reacties

  • Ben je hiervoor al (of opnieuw) naar de huisarts of diëtist geweest? Als je dieet niet werkt, dan heb je misschien een ander dieet nodig, ik weet het niet.

    Helaas is overgewicht volgens mij niet alleen een kwestie van hoeveel je eet, maar ook van je natuurlijke aanleg. Sommige mensen vallen dus denk ik moeilijker af dan anderen. Aan de andere kant ken ik ook iemand met overgewicht die na een bloedtest van de huisarts te horen kreeg dat ze wel honderd jaar zou kunnen halen met haar gezondheid, dus ik denk niet dat je met betrekking tot overgewicht veel echt 'harde' regels kunt geven. Jouw overgewicht lijkt me best risicovol, maar gezond leven en bewegen Is het enige wat je kunt doen, en dan maar hopen op het beste.

    Dat je gepest wordt met je gewicht is niet oké. Die mensen begrijpen niet hoe het voor jou is om zo zwaar te zijn en hoe hard je probeert af te vallen (en zelfs al probeerde je dat niet, dan was het nog niet oké geweest om je het leven zuur te maken). Vertel dit vooral aan je ouders, je mentor en/of je leraren, zodat zij kunnen proberen er iets aan te doen.

    Ik wens je heel veel succes met afvallen en ik hoop dat het pesten ophoudt! En alsjeblieft, laat je zelfbeeld niet bepalen door je gewicht. Dat je zwaar bent, wil niet zeggen dat je geen bijzonder en waardevol mens bent. Ook wil het echt niet zeggen dat je geen discipline hebt. Bekijk het zo: jij bent degene die zich al vijf tot zes jaar aan een dieet houdt, terwijl veel van je klasgenoten dat niet hoeven. In die zin heeft je overgewicht van jou dus juist een doorzetter gemaakt.

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • @Meisje 16 Hij zal niet alleen moeten afvallen omdat hij dik is, maar ook omdat het ongezond is om zo dik te zijn volgens mij

    14 jaar
    8 jaren geleden
  • 104 kilo is best veel natuurlijk. Ik ben 15, weeg 74 kilo en ik vind mezelf al te dik. Dit is niet raar bedoeld ofzo, maar dieet moet helpen je doet het dus waarschijnlijk niet helemaal goed. Eet geen vette dingen (patat enzo), Eet echt ALLEEN gezonde dingen. Ook op feestjes niet denken voor deze ene keer neem ik een stuk taart gewoon NIER doen. Ga ook veel sporten en echt goed en veel sporten. Als je jezelf echt te zwaar vind moet je er alles voor over hebben om af te vallen, als dit niet lukt doe je iets verkeerd en heb je er dus niet genoeg voor over. Het is heel erg moeilijk, maar het is te doen. Ga dus goed dieeten en sporten. Je moet je niks aantrekken van dat gepest, praat er anders over met iemand die je vertrouwt. Ik hoop dat je afvalt en minder gepest wordt. Veel succes.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Diet alleen helpt niet, ga ook naar de sportschool, en ga daar uurtje fietsen en kracht training, als je beide doet krijg je een goede vetverlies boost

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Het maakt niet uit hoe je er uitziet ik ken zoveel dikke jongens en ze zijn stuk voor stuk aardig. Iedereen is mooi zoals hij/zij is

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik ben geen psycholoog (mijn aankomende studie gaat er wel over trouwens, maar dat terzijde), maar ik kan je wel vertellen dat achter je gewicht waarschijnlijk een gebeurtenis (of meerdere) schuilt. Dit hoeft niet natuurlijk. Misschien is er een dierbare overleden en heb je dit niet goed verwerkt, misschien ben je gepest waardoor je je verdriet weg bent gaan eten. Zorg ervoor dat je praat over de dingen die je meegemaakt hebt en waar je bewust of onbewust nog mee zit. Dat is stap 1. De tweede stap is het aanpassen van je voeding. Dit kun je het beste doen met een dietist. De derde stap is sporten. Neem een abonnement bij de sportschool en ga elke dag een stukje hardlopen.

    Makkelijker gezegd dan gedaan. Klopt. Zorg dat je hulp krijgt van iemand die bereid is jou in deze periode te ondersteunen. Iemand met wie je kan praten en iemand die je een trap onder je reet kan geven wanneer je even geen zin hebt om die vijf kilometertjes hard te lopen. Zoek iemand die meer weet van voeding. Misschien kan je huisarts iemand voor je regelen.

    Ik hoop dat je iets aan mijn verhaaltje hebt. Laat het me weten ;)

    18 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Vriendschap

    Vriendschap

    Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

    Ga naar Join-us.nu over Vriendschap
  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten