Skip to content
21 reacties
1098 weergaves

De (on)zin van "bro-code"

Of girlcode maar in dit geval bro-code.

Op mijn verjaardag ( in oktober) kreeg ik een snap van een jongen om mij te feliciteren. Ik kende deze jongen niet maar blijkbaar zit hij bij een vriendin van mij in de klas ( dezelfde school ander niveau). In eerste instantie vond ik hem best wel leuk maar toen ik hem in het echt zag vind ik hem gewoon niet zo aantrekkelijk. Maar wel gewoon aardig om mee te kletsen. Ik noem hem ff Pim

Hij heeft ( ik denk eind november) gevraagd of ik vind dat we bezig waren ( ik wist al wel dat hij mij heel leuk vond) en ik heb gezegd dat ik hem aardig vind maar dat er wat mij betreft niet meer inzat. Hij reageerde toen best raar en deed een beetje of ik achter hem aanzat tegen zijn zin, maar ik dacht nou ja hij zal het wel lastig vinden om afgewezen te worden. Verder hadden we nog wel gewoon contact, maar wel minder.
Op een geven moment ging hij echt een beetje raar doen dus toen heb ik gezegd geen zin in die onzin te hebben en sindsdien hebben we ook eigenijk niet meer gesnapt. Op school doen zijn vrienden nog wel raar, mijn naam roepen en dan zeggen : Pim daar is je chick enzo. Maar ik negeer dat. Jongens zijn 17 jaar dus wel beetje kinderachtig maar ja.

Nu snap ik sinds kort met een andere jongen. Niks spannends gewoon fotosnap.
Word ik maandag geappt door mijn vriendin die bij pim in de klas zit: snap jij met Mike? Ik : hoezo? Zij: ja Pim vroeg dat aan mij hij en Mike zijn vrienden. Ik zei: ja

Dinsdag loop ik dit de gang naar de wc kom ik voorbij een klas waar Pim les heeft, loopt hij naar buiten ( tijdens de les) en zegt hij snap jij met mijn vriend. Ik heb het niet ontkent. En gezegd dat dat zo was

Vanaf dat moment laat Mike me op geopend Nou lig ik daar verder niet wakker van. Maar hij had tegen een vriend van mij gezegd dat pim zich op de bro code had beroepen. En dat Mike het jammer vond maar ja bro code.

Dat zette mij aan het denken want het is gewoon onzin. Ik wil niks met Pim daar heeft Mike niks mee te maken. Als Mike en ik niet klikken zou ik nog niet voor Pim gaan. Zelfs al zou hij de hele wereld bro coden blijf ik nog liever alleen.
Dus wat vinden jullie van de bro code/ girlcode? Wanneer vinden jullie dat die geldt? Wanneer is iemand off limits?

15 jaar
1 jaar geleden

21 Reacties

  • Dank jullie wel voor de lieve reacties. Ik ga nog niet andere hulp inschakelen, daar is het niet erg genoeg voor. Hij is gewoon irritant en wil aandacht. Hij heeft tegen mijn mentor ( toen hij les had in de klas) gezegd dat hij heel erg verliefd op me is. Mijn mentor is een chille kerel dus die zei: ( mijn naam) uit VWO 4? Die zit in mijn mentorklas. Ik regel wel iets ;). Ik heb morgen pas les van hem maar ik denk dat als hij er iets over zegt, dat ik dan aangeef dat het gevoel niet wederzijds is, dat Pim dit weet maar dat hij het op een of andere manier niet helemaal begrijpt. Dan is het wel duidelijk. Die vervelende berichten op snap negeer ik gewoon. Het is niet schelden ofzo maar gewoon irritant aandacht vragend gedrag.
    Nou gelukkig begrijpen jullie dat het vervelend is. Als ik het aan mijn (jongens)vrienden vertel vinden zij het vooral heel grappig.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • @TS, dit is echt niet cool. Dit is niet de bedoeling van de Bro-code. De Bro-code is bedoeld als handleiding voor jongens om respectvol met elkaar en de meisjes om te gaan. Deze P. misbruikt de code om wraak te nemen omdat je hem afwees. Zo van : als ik haar niet krijg dan krijgt niemand haar. Hij wil jou in het sociaal isolement duwen door zijn eigen interpretatie van de code. Die P. lijkt me een wraakzuchtig en boosaardig persoon. Het is een echte schande wat hij doet, een bro onwaardig. Je moet hopen dat de andere jongens zijn spelletje zullen doorzien.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Ts ik zou als ik jouw was je mentor vertellen wat hij je aan het flikken is.
    Hopelijk kun je zo voorkomen dat het erger wordt.
    Die gozer spoort blijkbaar niet.
    En als je nu rondom shit op je Snap krijgt wordt het straks misschien wel veel erger.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Aangifte doen bij de politie wegens stalking. Jij bent niet hun bezit. Dat soort achterlijke jong heeft geen enkel recht op jou, noch om te bepalen met wie of wat jij mag omgaan.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • M16 ik denk dat je gelijk begint te krijgen. Hij heeft nu weer echt iets raars gedaan. Op school is hij best populair dus ik ben sowieso voor elke jongen nu verboden terrein. Dat maakt niet uit want op mijn school zit ook niet zoveel leuks maar toch. Ik krijg gekke berichten op snap. Hij heeft zelfs mijn mentor betrokken in het verhaal. Hij weet waar ik carnaval ga vieren en ik denk dat hij daar ook geen gaat. Hoewel het tegen mij principes is ben ik nu bijna bereid een random jongen te zoenen zodat hij me meer rust laat.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • @J20, over zin en onzin van het hele bro-gedoe kunnen we dit forum vol schrijven. Mijn suggestie is dan ook : koop het boek 'The Bro-code' van Barney Stinson en Matt Kuhn. Daar staat alles duizend maal helderder uitgelegd dan ik hier kan doen. En natuurlijk hoef je het er niet mee eens te zijn. Het is een subcultuur zoals zoveel andere. Ik heb er destijds mijn voordeel mee gedaan maar ik snap maar al te goed dat anderen het maar niks vinden :-)

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik vind een bro/girlcode wel normaal en begrijp dat. Maar het is wel flauw als de vriend van die jongen dat dan zegt omdat jij hem niet leuk vindt.

    12 jaar
    1 jaar geleden
  • @j22, sociale functie, er wordt een fake sociale functie gecreëerd. Als iedereen respectvol met elkaar omgaat is dit helemaal niet nodig. Verder wat is sociaal als je buiten de groep blijft en niet wordt opgenomen. Wordt het dan het “sociale” collectief tegen het individu, hoe sociaal is dat en wie bepaald of je wordt opgenomen of niet. Je schrijft zelf dat je bij was te zijn opgenomen bij de “bro’s” en als het niet was gebeurd, hoe had je hier dan gereageerd!!

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Ts hier:
    Bedankt voor jullie reacties. Ik wist niet dat de bro code zo ingewikkeld was. Wat mij betreft beslaat de girlcode uit :
    -Je gaat niet meer een ex van je vriendin
    - Je redt je vriendin van lelijke of opdringerige jongens tijden het uitgaan
    -Je laat je vriendin nooit alleen naar huis fietsen.

    Als een vriendin een jongen leuk vindt hou ik afstand maar als ze stoppen met praten of hij wijst haar af is het fair game.

    Overigens J22 wonen wij in een vrij welvarende gemeente, het is niet hier niet ruig of gevaarlijk.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • @J20, pubertjesgedoe idd. Maar soms kan je er niet om heen. Toen ik als tengere 12 jarige op mijn ruige school kwam, was ik wat blij dat ik opgenomen werd in zo'n brotherhood. Je staat niet alleen en bij conflicten kan je altijd rekenen op de backing van je bro's. Ook in de urban jungle buiten de school loopt het leven een pak aangenamer en vooral veiliger want niemand durft jou wat te maken.
    Dus op de oorspronkelijke vraag van TS : ja, de bro-code heeft wel degelijk een sociale functie. Het is een levensverzekering in de urban jungle en het faciliteert een aantal zaken.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Bro-code is voor mijn gevoel een behoorlijke grey area. Het ligt er net aan hoe mensen dat interpreteren of gebruiken. Zo te lezen gebruiken M.en P. de bro-code ook met praten tegen meisjes. Ik vind dat zelf beetje overdreven, voornamelijk als jij en P. al gestopt waren met snappen en jij hem afgewezen hebt. Alsof jij alleen van P. bent en niemand anders met jou mag praten. Ik walg van zo'n idee. Stel als jij en P.  nou daadwerkelijk gezellige gesprekken hadden en iets samen opbouwen, ja dan snap ik dat er wel een vorm van respect moet zijn om dan niet als vriend zijnde ook met jou te snappen met liefde/relatie-intenties. Volgens mij wordt die P. gewoon te erg opgehitst door zijn groepje en doet die daarom domme/rare dingen.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • @j22. Wat een pubertjesgedoe. Naar een slaplul als M kan ze beter ook niet meer omkijken. En P is duidelijk gestoord. Leeft in een wens wereld die hij wil dwingen.j

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Liefste TS, ik ken jullie situatie niet maar ik vermoed dat P heeft lopen braggen tegen de bro's dat jullie wat hadden. Nu kan hij niet meer terug want een bro wijzigt nooit zijn verhaal. Dat is een overtreding van de code met een (weliswaar fictieve) boete van 2,5 miljoen dollar. Maar maak je geen zorgen. Dit waait wel weer over. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat je - zonder jouw schuld - een no-go bent voor M of de andere bro's. Het risico op ontbro-ing is op dit moment gewoon te groot.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik weet niets van de bro code maar wel van de girl code en dacht wel dat er voor ons ook zoiets is maar niet zo extreem.
    Ben wel met de girl code in aanraking gekomen. Met mijn ex had ik een relatie die er nooit had moeten zijn en toch mijn leven supergelukkig heeft gemaakt. Ze heeft/had een vriendin die dol op ons beiden was. Toen het geklapt was heeft die ons weer bij elkaar gepraat. Later ging het weer mis en ik heb er een punt achter gezet. Haar omgeving was weg voor mij tot ik die vriendin heel ergens anders tegenkwam. We hadden veel te vertellen en ze vroeg of ik met haar mee ging. Ik zei dat geeft grote problemen. Dat is dan maar zo zei ze. Ik ging dus ook weer mee naar dingen waar ook mijn ex was. Die had ineens weer een vriend, die mijn vriendin heel lomp vond en ook de andere vriendinnen. Mijn ex loste het dus zelf op. Je pikt een vriend niet af van je vriendin en verder basta. Omgekeerd ook.

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Tja @J20, kinderachtig weet ik zo nog niet. Op sommige scholen en in bepaalde stadsdelen is de bro-code essentieel om te overleven. Maar je moet het allemaal lezen met een flinke snuif zout en humor. Er zijn ook best grappige rules bij. Zoals 'A bro shall never wear a Speedo unless he' s an olympic swimmer." Of deze :" A bro shall never give explicit details to other bro's about his sexlife because they might then imagine him naked. " Geen expliciete beschrijvingen, het staat letterlijk hier in de forumregels. Of deze mooie :" The only way to greet another bro is a punch in the stomach. All other greetings will be considered gay". Of deze wat eigenlijk iedereen doet : "If a bro's girlfriend or mother asks where he is, you say you have no idea. Even if he sits next to you."

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Ts hier. J22 de regels zijn toch niet op deze situatie van toepassing? Ik ben zeker geen ex en Mike cockblocked Pim ook niet aangezien ik al een maand geen contact had met Pim. Het is eerder andersom.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • @j22, dus had ik gelijk over het kinderachtige hieraan, de realiteit is nu eenmaal anders!

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat een zielig stelletje knulletjes zeg.
    Kijk als je nou echt met een jongen wat hebt, dan snap ik dat een vriend van hem je niet moet gaan versieren.
    Maar jij hebt P. afgewezen en nu gaat hij jouw evengoed nog claimen en zijn "bro's" zeggen dat ze jou niet mogen versieren.

    Aan dit soort eikels mis je toch niks behalve ellende en gezeik.
    Laat dat gefrustreerde rukkers clubje lekker links liggen.

    Kijk wel uit met die P  dat lijkt me zo'n stalker die je net zo lang blijft lastig vallen tot je er gek van wordt. Compleet negeren die gasten.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Rule 4 : a bro's girlfriend or his ex are off limits.
    Rule 5 : a bro shall never cockblock another bro. (je mag nooit de toegang tot een meid versperren voor de lul van je vriend).
    De jongens hadden gelijk. Ik zou net hetzelfde gedaan hebben. Alle 150 regels van deze Code of Conduct onder jongens/mannen kan je vinden op het net.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Beste TS, nu heb ik nooit iets te maken gehad met een bro-code, maar het zal wel een verzinsel zijn van jongeren die niet zelfstandig iets kunnen doen. We zijn alle een individu en daar houd ik mij aan, een ander gaat niet bepalen wat ik kan en mag.

    Laat ze maar lekker van die kinderachtige verbintenissen hebben, sta erboven en zoek reële vrienden. Succes!

    20 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten