Skip to content
4 reacties
714 weergaves

Moet mijn vriendin stoppen met de pil?

Hoi, ik ben 17 jaar en ik heb nu voor meer dan een jaar een vriendin. Ze zit aan de pil omdat we wel gewoon graag ons ding willen doen, maar ik merk dat ze sinds een paar maanden (2 maanden nadat ze ermee was begonnen) er last van heeft. Ze is vaak heel verdrietig en dan weet ze zelf niet eens waarom, of ik zou zogenaamd iets verkeerd gedaan hebben terwijl dat absoluut niet waar is. Ik probeer haar altijd te steunen en te zorgen dat ze beter in haar vel zit, maar soms vind ik het zelf ook heel vervelend worden omdat ondertussen 60% van onze gesprekken gaan over dingen oplossen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben super blij dat ze zo open is en dat ze alles zegt en dat we daarbij ook nog eens alles kunnen oplossen, maar ik word er zelf een beetje geïrriteerd van (heel vervelend maar dat kan ik niet tegenhouden). Ik heb online gelezen dat dit soort gedrag kan komen door de pil, en ik heb ook meerdere keren op social media gezien dat meiden zich super veel beter voelen sinds ze zijn gestopt met de pil.


2 problemen zijn alleen dat ik nieteens zeker weet of het wel door de pil komt, maar ook dat zij niet van de pil af wilt. Ik heb het al eens voorgesteld maar ze vind een condoom niet fijn (ik zelf persoonlijk ook niet maar het is echt dat zij het niet fijn vind, ik zou alles doen om te zorgen dat ze gelukkiger is) en ze vertrouwd een condoom sws al nie. Een andere vorm van anticonceptie ziet ze ook niet zitten dus ik weet ook niet echt wat de juiste oplossing hier zal zijn.

En als jullie dan toch antwoord geven. Hebben jullie ook enig idee hoe ik ervoor kan zorgen dat ik mijn vriendin beter kan steunen, omdat ik soms gewoon niet meer weet wat ik tegen haar kan zeggen om te helpen. En ik ben de laatste tijd heel geïrriteerd richting haar omdat als ze iets te zeggen heeft, zijn het heel vaak problemen. (Onze relatie is niet het probleem, we houden super veel van elkaar en de problemen gaan ook niet over ons, maar ze is gewoons prijs verdrietig om niks. En ik vind het super vervelend voor haar maar het is echt te vaak.) en sorry maar nog 1 laatste ding, hulp zoeken werkt niet, dat heeft ze al eerder met iets anders geprobeerd dus met bijv. Een therapeut praten weet ze al dat het niet werkt. Dankjewel alvast!

17 jaar
19 dagen geleden

4 Reacties

  • Als je echt 17 bent, heb je al goed ontwikkelde sociale vaardigheden om haar zo goed te begrijpen. Daar mag je trots op zijn! Verder is je bericht ook heel lief, je merkt duidelijk dat je van haar houdt!

    Je schreef dat zij denkt dat alleen een condoom niet voldoende veilig is: dit is onzin. Het mannencondoom is super veilig en volstaat zodoende prima als volledige anticonceptie. Dit mag je haar echt duidelijk maken, want dit is gewoon een verkeerde aanname van haar. Om haar gerust te stellen, kan je nog extra dikke condooms (extra safe) kopen. Is minder lekker voor jou tijdens de seks, maar kan haar wel (extra) rust geven.

    Verder toch ook echt voor je eigen belangen opkomen, hoe moeilijk dit ook is. Haar duidelijk maken dat je niet blij bent met de huidige situatie en dat je hier echt verandering in wil zien. De kunst is dit op een neutrale, respectvolle manier te zeggen, zonder waardeoordeel. Dit is gemakkelijker gezegd dat gedaan. Wat kan helpen is van alle vormen van betrouwbare anticonceptie de details op te zoeken: dus ook van de minder bekende. Een (huis)arts kan haar hier nog verder over informeren.

    De laatste optie is om af te spreken een paar weken, misschien een maand, geen seks te hebben. Zo kan ze in alle rust stoppen met de pil, zonder risico's te lopen. Ze kan dan zelf ervaren of ze verschil bemerkt in haar geestelijke energie. Misschien een moeilijke optie voor jou, maar haar wel de gemakkelijkste.

    Qua supplementen kan ze aan saffraan en rhodiola denken. Beide kruiden werken normaliserend op de geestelijke energie. Ze passen zich aan de behoefte van het lichaam aan: in tijden van stress en hyperactiviteit verlagen ze prikkels, in tijden van vermoeidheid en neerslachtigheid peppen ze juist op. Ze stabiliseren dus het energieniveau van het lichaam, zowel de lichamelijke als geestelijke energie. Deze twee hebben namelijk veel met elkaar te maken.

    Succes!

    22 jaar
    13 dagen geleden
  • Goed van je dat je bezorgt bent en zo met haar mee denkt,Zij kan een andere pil proberen of misschien de nuva ring overwegen.Anders samen een afspraak maken bij Sense.

    11 jaar
    16 dagen geleden
  • Dus:klachten, hoe vaag ook, toch afstemmen met de huisarts. Mogelijk scheelt een andere pil.

    22 jaar
    18 dagen geleden
  • J17, als je vriendin neerslachtig wordt door de pil is dat niet iets waar wij je mee kunnen helpen. Ik weet dat er meiden zijn die er niet goed op reageren en er lichamelijke of psychische klachten van krijgen maar dan zal ze naar de huisarts moeten. Of liever nog, jullie samen. Er is namelijk meer dan 1 soort pil en mogelijk is er dus een andere waar ze niet zo heftig op reageert.

    22 jaar
    18 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten